Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Congelarea legumelor: sfaturi utile

În cazul în care te întrebi dacă poți congela sparanghel, noi îți vom spune că da. Congelarea este perfectă mai ales pentru legumele de sezon, precum sparanghelul. Depozitarea la congelator garantează păstrarea alimentelor pe termen lung. Nu contează dacă sunt crude, blanșate sau gătite, noi îți vom spune cum poți congela sparanghelul sau alte legume, pentru a te putea bucura de ele pe tot parcursul anului.

Mai multe borcane de legume congelate. În fundal sunt predominante mai multe soiuri de ardei gras, mazăre, fasole și țelină.
© PhotoSG– stock.adobe.com

Conținutul pe scurt

  • Bucură-te de ele pe tot parcursul anului și aruncă mai puține alimente: congelarea nu are dezavantaje.
  • Legumele trebuie să fie blanșate, gătite sau crude atunci când sunt congelate? Află de aici cum poți proceda.
  • Aici vei găsi instrucțiuni cu privire la congelarea legumelor, precum sparanghelul și zucchini, dar și rețete delicioase. 
Definiție

Motive pentru congelare

Recomandăm legumele congelate din mai multe motive. Anumite legume se strică foarte repede sau sunt disponibile doar câteva luni pe an. De exemplu, sparanghelul alb sau verde este disponibil doar din aprilie până în iulie. Acesta conține potasiu, acid folic și alte vitamine B, necesare unui metabolism sănătos. Desigur, există multe alte legume care conțin toate nutrimentele necesare. Cu toate acestea, cei care apreciază sparanghelul îl pot congela, pentru a se putea bucura de el și în afara sezonului. Un avantaj al congelării: se păstrează cea mai mare parte a vitaminelor și mineralelor. Legumele conțin în mare parte apă. Frigul intens îngheață apa dintre celulele plantei și se formează astfel cristale de gheață. Procesele chimice și fizice sunt oprite sau încetinite. Capacitatea de înmulțire a bacteriilor, fungilor și patogenilor scade drastic. Temperatura ideală de congelare este de -18°C. Astfel, legumele se vor păstra pe o perioadă lungă de timp. De asemenea, prin congelare, poți reduce deșeurile alimentare. Te poate ajuta mai ales în cazul legumelor de sezon sau dacă ai propria grădină și ai astfel mai multe legume decât poți consuma.


Posibilități

Blanșate, gătite sau congelate crude: cum se pregătesc legumele pentru congelare 

Forma de procesare ideală depinde de structura legumelor. Blanșarea presupune punerea legumelor curățate și tăiate în apă fierbinte și apoi scufundarea acestora în baie de gheață. Poți găsi instrucțiuni suplimentare aici. Mai jos îți vom spune cum să pregătești pentru congelare mai multe soiuri de legume. 

Aceste legume se pot congela crude:


Aceste legume se blanșează înainte: 



Depozitare

Atenție, aceste legume nu se congelează!

Mixul de legume congelate trebuie să conțină doar anumite legume. Unele își vor pierde structura din cauza temperaturilor extrem de scăzute și vor deveni moi sau apoase. Roșiile, ceapa, avocado, castraveții, ridichile și salata nu sunt adecvate pentru depozitarea la congelator. Sunt mult mai bune proaspete! Sfat: Poți congela ceapă tocată sau ardei tăiat, dar vor fi adecvate doar ca legume de ciorbă congelate sau pentru folosirea în supe sau sosuri, deoarece își vor pierde textura crocantă, iar structura celulară va fi distrusă prin congelare. Trebuie adăugate doar în lichide, nu prăjite sau fripte, deoarece vor deveni mult prea apoase. 


Instrucțiuni

Congelarea corectă: Instrucțiuni pas cu pas pentru sparanghel și zucchini

Există câteva reguli general valabile pentru congelarea legumelor, pentru a te asigura că vei obține mereu cele mai bune rezultate:

  • Folosește mereu pungi pentru congelator sau recipiente adecvate pentru congelator. Acestea trebuie să fie etanșe, pentru evitarea arsurilor prin congelare.
  • Congelează toate alimentele proaspete cât mai repede după cules sau după ce le-ai cumpărat.
  • Permite răcirea legumelor blanșate și usucă-le cu un prosop de bucătărie sau șervet înainte de a le congela rapid.
  • Etichetează recipientele și notează data congelării.

Mai jos îți vom oferi două exemple pentru legume congelate pentru iarnă.

Congelarea sparanghelului: instrucțiuni 

  1. Spală și usucă sparanghelul.
  2. Taie capetele dure.
  3. Curăță sparanghelul alb (cel verde poate rămâne necurățat).
  4. Pune-l într-un recipient rezistent la congelator sau într-o pungă pentru congelator.
  5. Închide bine recipientul sau punga și gata!

Congelarea de zucchini: instrucțiuni

  1. Spală, usucă și taie zucchini în bucăți mici.
  2. Pune bucățile într-o sită.
  3. Presară-le cu sare și lasă-le timp de 5 minute. 
  4. Îndepărtează lichidul în exces - astfel, legumele vor rămâne crocante.
  5. Pune-le într-un recipient sau o pungă și apoi depozitează-le la congelator.

Desigur, poți congela și legume gătite sau mâncăruri gata preparate care conțin legume gătite. Supele, tocănițele, curry-urile sau chiar și lasagna cu legume sunt perfecte pentru congelare – află cum se prepară legumele congelate aici.


Rețete

Cele mai bune rețete cu legume congelate

Există o mulțime de modalități de a găti o garnitură de legume congelate. De exemplu, zucchini decongelat se potrivește de minune în Ratatouille, iar ciupercile se pot folosi pentru prepararea unui sos de ciuperci în cel mai scurt timp. Cauți rețete cu mix de legume congelate? Noi îți vom oferi surse de inspirație pentru a găti mâncăruri delicioase cu sparanghel, ciuperci, fasole, varză congelată sau chiar și un ghiveci de legume congelate.

Ai congelat legumele cu succes? Aceste rețete sunt perfecte pentru o masă delicioasă!


Decongelare

Decongelarea legumelor congelate: Ce trebuie să ai în vedere

Nu contează dacă vorbim despre ciuperci crude, zucchini blanșat sau dovleac gătit; după cum poți vedea, legumele decongelate sunt versatile. În funcție de mâncare, poți proceda în două moduri diferite după decongelare. Dacă vei adăuga legumele în mâncare caldă, procedează astfel: pentru a le păstra fermitatea, adaugă-le direct în oală sau tigaie, fără a le decongela la temperatura camerei. Dacă nu te preocupă consistența lor după încălzire, le poți decongela la microunde. Legumele se vor înmuia și vor putea fi folosite doar în sosuri sau supe, în care vor fi oricum pasate. Dacă vrei să folosești legume crude sau să le adaugi în salate, ai nevoie de ceva timp: în acest caz, recomandăm punerea legumelor într-un recipient și decongelarea lentă a acestora în frigider.