Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Cartoful: un tubercul mare

Rolul important pe care îl joacă leguminoasele asiatice și sud-americane (în special fasolea) ca aliment universal și deosebit de hrănitor este îndeplinit în Europa de către cartof.

Informații utile

Cartoful are următoarele proprietăți speciale 

Cartofi proaspeți în detaliu

Cartoful este tuberculul plantei de cartof. A fost nevoie de o perioadă relativ lungă pentru ca germenii foarte bogați în amidon ai plantei de cartof să se răspândească după ce au fost colonizați de către navigatori în secolul al XVI-lea, dar ulterior a început o poveste de succes fără precedent. O plantă produce între 10 și 25 de tuberculi. Aceștia servesc drept depozit de substanțe nutritive și apă. Cartofii pot fi albi, galbeni, ocru, maro, roșu deschis și violet. Gustul cartofilor este, de asemenea, determinat de solul în care cresc; printre exemple se numără cartofii de mlaștină sau cartofii timpurii.

O multitudine de soiuri

Multitudinea de soiuri se diferențiază din punct de vedere al gustului, în funcție de recoltă, de la soiul foarte timpuriu la cel târziu, în funcție de culoare și de rezistența la gătit. Astfel, cartofii tari sunt potriviți pentru fiert și pentru copt, în timp ce cartofii făinoși sunt potriviți pentru piureuri, supe, găluște și plăcinte. De altfel, reputația cartofului ca fiind un aliment care îngrașă nu este confirmată: 100 de grame conțin doar aproximativ 70 de kilocalorii. Coaja conține, de asemenea, multe proteine vegetale, vitamine și minerale.


Proveniență

De unde provine cartoful?

Cartoful este originar din munții Anzi și din regiunile de coastă din Bolivia, Peru și Chile. Descoperirile arheologice au arătat că indienii indigeni cultivau deja cartofi în această zonă în urmă cu aproximativ 2000 de ani. Cu toate acestea, se crede că oamenii au cultivat cartofii cu mult mai mult timp în urmă, acum aproximativ 4000-7000 de ani. Cele mai vechi dovezi ale existenței cartofului sălbatic, estimate la 13000 de ani î.Hr., au fost descoperite pe insula chiliană Chiloé, cu o lungime de 190 de kilometri și o lățime de 50 de kilometri. În secolul al XVI-lea, spaniolii au adus cartoful în Europa sub denumirea de patata. Însă valoarea cartofului ca aliment a fost recunoscută abia la mijlocul secolului al XVIII-lea.


Sezon

Când este sezonul cartofilor?

Tuberculii de cartof se plantează primăvara. Cartofii depozitați de la recolta din anul precedent se pot cumpăra până în luna iunie. Apoi, apar cartofii timpurii din țările sudice. Recoltarea primilor cartofi indigeni timpurii se realizează la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie. Apoi, recoltarea continuă până în luna noiembrie.


Utilizare și depozitare

La ce se pot folosi cartofii și cum se depozitează aceștia?

Cartofi proaspeți în detaliu

Fie că este vorba de cartofi fierți, copți sau prăjiți, fie că este vorba de piure, cartof pasat, tocat sau întreg, fie că este vorba, de exemplu, de crochete, galette sau tortilla, cartoful se adaptează la orice meniu. Preparatele clasice cu cartofi sunt cartofii copți, în folie și la cuptor, cartofii prăjiți, cartofii glazurați, cartofii ducesa sau duchesse, piureul de cartofi, cartofii gratinați, crochetele, găluștele de cartofi, gnocchi, plăcintele de cartofi, salata de cartofi, cartofii fierți, supa de cartofi și multe altele care se numără printre numeroasele preparate posibile.

Cum se depozitează cartofii

Cartofii trebuie depozitați într-un loc răcoros, uscat și întunecat, de preferință, la o temperatură cuprinsă între 4 °C și 15 °C. Dacă se depozitează corect, cartofii se pot păstra timp de câteva luni. Cartofii timpurii trebuie consumați în termen de două săptămâni. În cazul în care cartofii încep să încolțească, aceștia trebuie consumați imediat.Ingrediente

Ce conține cartoful

Cartofii conțin nutrienți, antioxidanți, vitamine, precum și minerale valoroase și nu conțin gluten. Printre altele, aceștia pot avea un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge și asupra inflamațiilor cronice din tractul gastrointestinal.

Valori nutritive
 

kcal: 76 kcal

Carbohidrați: 15,62 g

Proteine: 1,94 g

Grăsimi: 0 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,08 mg

Vitamina B2: 0,01 mg

Vitamina B6: 0,16 mg

Vitamina C: 18,76 mg

Vitamina E: 0,05 mg

 

Minerale

 

Calciu: 9 mg

Fier: 0,89 mg

Potasiu: 381 mg

Magneziu: 22 mg

Sodiu: 3 mg