Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Arpagicul: completarea perfectă a multor feluri de mâncare

Arpagicul este una dintre cele mai populare ierburi de grădină. Aparține familiei botanice Allioideae și are o aromă ușoară de ceapă. Această plantă aromatică perenă oferă multe vitamine, în special vitamina C, minerale și uleiuri esențiale. 

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale arpagicului

Arpagic proaspăt în detaliu

Arpagicul (Allium schoenoprasum) se cultiva deja în Europa, Asia și America de Nord în Evul Mediu. Printre altele, se mai numește și „praz de iarbă” sau „chives”. Fiind o plantă cu bulbi perenă, arpagicul formează frunze tubulare subțiri, de culoare verde închis, cu o lungime de până la aproximativ 30 cm deasupra solului, care cresc întotdeauna la loc după tăiere. Înainte de apariția florilor violet sau albe, arpagicul are un gust caracteristic de ceapă, ușor înțepător și picant. Arpagicul este înrudit cu arpagicul chinezesc, care diferă de arpagicul clasic, cel puțin la exterior, cu frunze mai plate și bulbi diferiți. Fiind înrudit cu prazul, condimentul clasic se potrivește cu multe mâncăruri sărate.


Proveniență

De unde provine arpagicul?

Arpagicul este originar din Asia Centrală. În Europa, se cultivă din Evul Mediu. De asemenea, acesta crește și în Asia și America de Nord. Știați că, în urmă cu câteva secole, arpagicul se punea și pe tăieturi și răni de război, datorită proprietăților sale antiseptice? 


Sezon

Când este sezonul arpagicului?

Arpagicul cultivat în aer liber este disponibil de la începutul lunii mai până la sfârșitul lunii octombrie. Arpagicul crește apoi în sere până când începe următoarea recoltă în aer liber. De asemenea, arpagicul se poate cultiva individual, într-un loc cald, însorit sau semiumbrit, pe balcon sau pe pervazul ferestrei. Dacă arpagicul se recoltează din ghiveci în mod corect, acesta va crește încontinuu. În acest scop, solul nu trebuie să fie nici prea uscat, nici prea umed și trebuie să rămână întotdeauna un mic surplus.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit arpagicul și cum se depozitează acesta?

Arpagic proaspăt în detaliu

Arpagicul se taie mărunt și, împreună cu o cantitate mică de ulei de usturoi, adaugă o notă picantă și destul de multă vitamina C în salate, supe, brânză quark, pâine cu unt, ragu, mâncăruri cu ouă cum ar fi ouă jumări și omletă, precum și mâncăruri cu pește și fructe de mare. Umbelele de flori albe și mai ales cele violet, care oferă, de asemenea, accente frumoase în grădina ornamentală, se pot folosi și pentru a aromatiza salatele proaspete. Cu toate acestea, florile se formează doar atunci când arpagicul nu este recoltat. Arpagicul se poate folosi doar în stare crudă, deoarece își pierde aroma atunci când este gătit sau călit.

Cum se păstrează arpagicul proaspăt

Arpagicul proaspăt se poate păstra timp de aproximativ o săptămână. Să puneți arpagicul pur și simplu într-un pahar cu apă nu este cel mai bun mod de păstrare. Se păstrează mai mult timp dacă este depozitat într-o pungă de plastic la frigider, după ce a fost clătit, scuturat și uscat.


Rețete

Ce puteți găti cu arpagic


Ingrediente

Ce conține arpagicul

Proaspăt tăiat, arpagicul conține diverse minerale și vitamine, cum ar fi vitamina C.

Valori nutritive
 

kcal: 27 kcal

Carbohidrați: 1,6 g

Proteine: 3,6 g

Grăsimi: 0,7 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,14 mg

Vitamina B2: 0,15 mg

Vitamina B6: 0,42 mg

Vitamina C: 47 mg

Vitamina E: 1,6 mg

 

Minerale

 

Calciu: 129 mg

Fier: 1,6 mg

Potasiu: 434 mg

Magneziu: 44 mg

Sodiu: 3 mg