Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Kale: un aliment clasic consistent, pentru sezonul rece

Kale, varză brună, varză creață, varză de iarnă: Există numeroase denumiri, care diferă în funcție de regiune, pentru acest aliment clasic consistent, pentru sezonul rece – și peste tot se servesc diferite garnituri cu kale, de la cele clasice la cele exotice.

Informații utile

Kale are următoarele proprietăți speciale

Kale proaspătă în detaliu

Kale se mai numește și varză brună, creață, cu pene sau de iarnă și a fost cultivată din varza leguminoasă (Brassica oleracea L.). Aceasta devine deosebit de gustoasă doar după primul îngheț. Apoi, datorită efectului pe care îl are înghețul, conținutul de zahăr crește, intensificând astfel aroma considerabil. Kale oferă acum o combinație interesantă de arome ușor dulci și picante. Kale este deosebit de sănătoasă. Aceasta conține multe vitamine și minerale valoroase. 


Proveniență

De unde provine kale?

Kale este originară din regiunea mediteraneeană. Romanii antici știau deja cum să o aprecieze, iar mai târziu a fost introdusă în toată Europa și, prin călătoriile britanicilor, portughezilor, spaniolilor și olandezilor, și în America. Cronicarii germani raportează prima sărbătoare oficială a verzei kale în anul 1545.


Sezon

Când este sezonul pentru kale?

Kale se recoltează din septembrie până în martie. Este disponibilă pe tot parcursul anului sub formă congelată sau conservată.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită kale și cum se depozitează aceasta?

Kale proaspătă în detaliu

Kale este disponibilă de obicei pe parcursul sezonului rece. Carnea afumată și maturată, obrazul de porc și cârnații fierți se potrivesc cu kale, precum și cartofii caramelizați, mici și rotunzi, la cuptor. Tulpina picantă cu frunze crețe poate fi întinsă elegant cu praz și preparată deosebit de gustos cu cuișoare și untură de gâscă sau de porc („stil Holstein”). În plus, alte feluri de mâncare populare includ supele de varză și varza asiatică picantă la wok. Pe lângă piper și sare, varza se condimentează cu chimen, nucșoară și ardei iute.  

Cum se depozitează kale

Kale poate fi depozitată în compartimentul de legume al frigiderului timp de aproximativ o săptămână. Pentru a prelungi termenul de valabilitate, cel mai bun mod de păstrare este într-o pungă de păstrare, în stare proaspătă. De asemenea, este posibilă și congelarea. Având frunzele lungi, robuste și crețe, kale trebuie curățată și spălată foarte bine.


Rețete

Ce puteți găti cu kale


Ingrediente

Ce conține kale

Kale proaspătă în detaliu

Kale este săracă în calorii și bogată în fibre. Este deosebit de sănătoasă, are proteine valoroase, calciu care întărește sistemul osos, mult potasiu, magneziu și un conținut de vitamina C la fel de mare ca și cel al ardeilor. În plus, kale conține multă vitamina E împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii premature, precum și vitamina A pentru piele și ochi. 

Valori nutritive
 

kcal: 37 kcal

Carbohidrați: 2,5 g

Proteine: 4,3 g

Grăsimi: 0,9 g

Vitamine

 

Vitamina A: 1447 µg

Vitamina B1: 0,1 mg

Vitamina B2: 0,2 mg

Vitamina B6: 0,25 mg

Vitamina C: 105 mg

Vitamina E: 1,7 mg

 

Minerale

 

Calciu: 212 mg

Fier: 1,9 mg

Potasiu: 490 mg

Magneziu: 31 mg

Sodiu: 44 mg