Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Gălbiorii: aurul pădurilor

Verile ploioase vin cu cel puțin un avantaj culinar: Răsar ciupercile din abundență. Gălbiorii, cu aroma lor blândă și, în același timp, plăcută, de piper și nucă, sunt deosebit de populari. 

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale gălbiorilor 

Gălbiori proaspeți în detaliu

Gălbiorii (Cantharellus cibarius) se deosebesc prin pălăria maronie care, în funcție de dimensiuni, poate avea margini dantelate. Ciuperca este, de asemenea, solidă și uscată. Preferă solurile nisipoase, dar crește numai de la sfârșitul lunii mai până, uneori, chiar și în octombrie. Puteți găsi gălbiori în pădurile de pini și sub brazi.


Proveniență

De unde provin gălbiorii?

Gălbiorul nu este o ciupercă de cultură, ci o ciupercă sălbatică, care crește în pădurile europene de foioase și conifere. Dacă doriți să căutați această ciupercă, ar trebui să o faceți la rădăcinile copacilor. Dar aveți grijă, deoarece, în Germania, de exemplu, este din ce în ce mai rară și poate fi recoltată doar în cantități mici și pentru consum propriu.


Sezon

Care este sezonul gălbiorilor?

Sezonul pentru gălbiori proaspeți începe în iulie și se termină în noiembrie. Gălbiorii destinați vânzării provin în special din Europa de Est. Pe lângă gălbiorii în stare proaspătă, ciupercile se vând și la borcan, sub formă de conserve, uscate sau congelate. Așadar, acestea sunt disponibile pe tot parcursul anului. Se recomandă să verificați data de expirare înainte de a consuma produsele ambalate, deoarece aceasta nu trebuie depășită.

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 11.12.2024 - 17.12.2024


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosiți gălbiorii și cum se depozitează aceștia?

Gălbiori proaspeți în detaliu

Gălbiorii conțin chitină, pe care oamenii nu o tolerează. Prin urmare, ciupercile nu trebuie consumate în stare crudă, deoarece pot cauza probleme digestive. Înainte de a putea fi prelucrați, gălbiorii trebuie curățați. Deoarece ciupercile absorb rapid apa, acestea trebuie clătite doar puțin sub apă, dacă este necesar. În caz contrar, este suficient să curățați ciupercile cu hârtie de bucătărie. Gălbiorii se potrivesc, de exemplu, cu sosuri, carne, orez și paste.

Cum se păstrează gălbiorii în stare proaspătă

Nu este ușor să depozitați ciupercile în stare proaspătă în mod corespunzător, deoarece temperatura nu trebuie să fie prea ridicată sau prea scăzută. În caz contrar, gălbiorii se vor strica rapid, așa că este mai bine să îi preparați imediat ce îi cumpărați. Dacă nu aveți timp, există și alte modalități de a vă ajuta. Alternativ, aceștia pot fi păstrați la frigider, dar recipientul trebuie să fie permeabil la aer. Ambalate astfel, ciupercile pot fi păstrate la frigider timp de două-trei zile.


Rețete

Ce puteți găti cu gălbiori


Ingrediente

Ce conțin gălbiorii

Gălbiorii conțin multe proteine, dar sunt săraci în grăsimi și calorii. În plus, ciupercile conțin fier, potasiu, vitaminele A, D și C, precum și diverse vitamine din grupul B. Acest lucru înseamnă: o digestie reglată și un somn îmbunătățit. Cu toate acestea, este posibil ca ciupercile sălbatice să conțină plumb sau cadmiu. Acesta este motivul pentru care consumul de ciuperci sălbatice ar trebui să fie limitat la 200 de grame pe săptămână.

Valori nutritive
 

kcal: 72 kcal

Carbohidrați: 1,96 g

Proteine: 2,79 g

Grăsimi: 5,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0.03 µg

Vitamina B1: 0,02 mg

Vitamina B2: 0,24 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 6,23 mg

Vitamina E: 0,18 mg

 

Minerale

 

Calciu: 14 mg

Fier: 5,81 mg

Potasiu: 333 mg

Magneziu: 16 mg

Sodiu: 207 mg