Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Prazul: varianta mai blândă a cepei

Prazul, numit și por, este originar din regiunea mediteraneană. Aparține familiei cepei și are un gust asemănător, dar mai blând. În funcție de perioada de recoltare, se face o distincție între prazul de vară și cel de iarnă, prazul de iarnă având o perioadă de coacere mai lungă din cauza frigului și, prin urmare, un gust mai intens.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale prazului 

Praz proaspăt în detaliu

Prazul (Allium ampeloprasum) face parte din familia Amaryllidaceae. Este o plantă erbacee care poate ajunge la o înălțime de până la 80 cm. Forma sa sălbatică are un bulb, însă cea cultivată nu are. Frunzele de praz sunt lungi și liniare și au o lățime de până la 5 cm. Prazul poate dezvolta flori dispuse în umbelă, de culoare albă până la violet deschis.


Proveniență

De unde provine prazul?

Prazul este o plantă simplă de cultură. Este o variantă a prazului sălbatic, având originea în regiunea mediteraneană. Descoperirile arheologice au arătat că ceapa era apreciată deja în anul 2100 î.Hr. Prazul făcea deja parte în mod regulat din meniul egiptenilor, al grecilor și al romanilor. În prezent, prazul crește în toată Europa. Plantei îi plac locurile însorite, dar crește și în locuri puțin umbrite, cu condiția ca solul să fie bogat în nutrienți.


Sezon

Când este sezonul prazului?

Prazul este disponibil pe tot parcursul anului. Se face distincție între prazul de iarnă și cel de vară. Prazul de iarnă are frunzele mai închise la culoare și o aromă mai intensă. Din cauza temperaturilor scăzute, acesta crește mai încet decât cel de vară.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit prazul și cum se depozitează acesta?

Praz proaspăt în detaliu

Prazul se poate consuma în întregime. Toate părțile plantei sunt gustoase, de la rădăcină până la frunze. Cu aroma sa picantă și proaspătă, prazul se potrivește bine cu preparate din carne și pește sau în tocănițe. De asemenea, prazul are o consistență tare, motiv pentru care frunzele de praz sunt bune și pentru rulouri sau rulade. Prazul trebuie curățat foarte bine înainte de spălare, deoarece pot rămâne reziduuri de pământ între frunze.

Cum se păstrează prazul proaspăt

Prazul este disponibil individual sau în legături. Uneori îl puteți cumpăra deja spălat și tăiat. Tulpina prazului proaspăt trebuie să fie tare, iar rădăcina albă. Prazul trebuie depozitat la o temperatură cuprinsă între 0 °C și 1 °C. Cel mai bine este să se păstreze la frigider. Astfel se va păstra timp de aproximativ o săptămână. Prazul este foarte aromat și nu trebuie depozitat lângă unt sau alte alimente sensibile la mirosuri. Se recomandă depozitarea într-o caserolă pentru alimente proaspete.


Rețete

Ce puteți găti cu praz


Ingrediente

Ce conține prazul

Cu un conținut ridicat de vitamina C și acid folic, prazul este foarte potrivit pentru o dietă sănătoasă. Frunzele și rădăcinile de praz sunt aromate și reprezintă o garnitură excelentă pentru preparatele din carne și pește. Cu toate acestea, prazul are o contribuție semnificativă și în dietele vegetariene sau vegane ca garnitură de legume sau în tocănițe. Se folosește adesea în combinație cu țelina și morcovii, ca verdeață pentru supe, oferindu-le acestora o aromă bogată.

Valori nutritive
 

kcal: 47 kcal

Carbohidrați: 8,5 g

Proteine: 0,9 g

Grăsimi: 0,3 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,13 mg

Vitamina B2: 0,06 mg

Vitamina B6: 0,2 mg

Vitamina C: 25 mg

Vitamina E: 0,25 mg

 

Minerale

 

Calciu: 140 mg

Fier: 1,2 mg

Potasiu: 230 mg

Magneziu: 11 mg

Sodiu: 13 mg