Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Sparanghelul: o legumă regală

Sparanghelul este o legumă folosită pe scară largă în Europa, Asia și Africa. Este considerat o delicatesă, iar în Germania este foarte popular ca „legumă regală”.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale sparanghelului 

Sparanghel proaspăt în detaliu

Sparanghelul, cunoscut sub denumirea științifică de Asparagus officinalis, este o plantă perenă. Rizomul său iernează la o adâncime de aproximativ 35 cm în pământ. Primăvara, din acest rizom răsar mai mulți lăstari, care se numesc apoi sparanghel. Din punct de vedere biologic, sparanghelul este o tulpină a plantei sparanghel, care este băgată în pământ la o adâncime de aproximativ 20 de centimetri. Persoanele care cultivă sparanghel chiar încălzesc câmpurile pentru a prelungi în mod artificial sezonul sparanghelului.

Cum să recunoașteți sparanghelul proaspăt

Sparanghelul trebuie manipulat cu grijă, deoarece este foarte sensibil la atingere. Însă sparanghelul proaspăt este ușor de recunoscut. Dacă se freacă două sulițe de sparanghel și acestea scârțâie, înseamnă că sparanghelul este proaspăt. Aspectul său nu trebuie să fie uscat. Coaja se caracterizează printr-o strălucire frumoasă. Capul este suculent, închis și intact. Tulpinile nu trebuie să fie goale. Creșterea uniformă reprezintă un criteriu pentru buna calitate. Pentru vânzarea sparanghelului, există diferite standarde în care se clasifică leguma.


Proveniență

De unde provine sparanghelul?

Sparanghelul provine din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. 


Sezon

Când este sezonul sparanghelului?

În Germania, sezonul sparanghelului începe la jumătatea lunii aprilie și se încheie pe 24 iunie. Dar există, de asemenea, sparanghel și din Franța, Spania și Peru. China este cel mai mare producător de sparanghel. Pe piață, există toate soiurile de sparanghel: alb, violet și verde. Culoarea depinde de soiul recoltei. 


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit sparanghelul și cum se depozitează acesta?

Sparanghel proaspăt în detaliu

Sparanghelul trebuie decojit înainte de a fi consumat. Pentru soiul verde, este suficient să decojiți partea inferioară. Sparanghelul se fierbe în apă caldă timp de aproximativ 15 minute. Coaja se poate folosi pentru a prepara supă de sparanghel. Sparanghelul este o garnitură potrivită cu cartofi, șuncă și sos. Sparanghelul este gustos ca supă cremă, salată și pe quiche. Este o legumă care se potrivește atât cu carnea, cât și cu peștele și poate fi coaptă cu brânză.

Cum se depozitează sparanghelul

Leguma trebuie consumată rapid, însă în stare proaspătă poate fi păstrată până când este gata de utilizare. Pentru a face acest lucru, înfășurați legumele nedecojite într-un prosop umed pentru a le proteja și păstrați-le la frigider. Dacă doriți să congelați sparanghelul, trebuie să decojiți tulpinile în prealabil. În afara sezonului, sparanghelul este disponibil și la borcan.


Rețete

Ce puteți găti cu sparanghel


Ingrediente

Ce conține sparanghelul

Sparanghel proaspăt în detaliu

Leguma constă în peste 90% apă și, prin urmare, este foarte săracă în calorii. Conține asparagină, potasiu și substanțe cu conținut de sulf. Sparanghelul are un efect de drenare și un gust deosebit. Din cauza purinelor pe care le conține sparanghelul, persoanele care suferă de boli de rinichi ar trebui să consume cantități mai mici. 

Valori nutritive
 

kcal: 21 kcal

Carbohidrați: 2,04 g

Proteine: 1,96 g

Grăsimi: 0,16 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,11 mg

Vitamina B2: 0,1 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 19,89 mg

Vitamina E: 2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 26 mg

Fier: 0,68 mg

Potasiu: 203 mg

Magneziu: 17 mg

Sodiu: 4 mg