Dovleacul: leguma clasică de toamnă
Există în total aproximativ 800 de soiuri de dovleac, dintre care 200 se pot folosi în bucătărie. Probabil că cel mai cunoscut soi este hokkaido. Cu toate acestea, și dovleacul turcesc, dovleacul moscat și dovleacul spaghetti sunt în prezent cunoscuți de mulți oameni.
Acestea sunt proprietățile speciale ale dovleacului
Aspectul diferiților dovleci poate varia foarte mult. Spectrul de culori variază de la portocaliu la galben, verde sau chiar negru. Același lucru este valabil și pentru forma lor. În timp ce dovleacul clasic este rotund, alte soiuri au formă de pară, sunt plate sau ovale. Cei mai mari dovleci ajung la un diametru de un metru și cântăresc până la 100 de kilograme. Tehnic vorbind, dovleacul nu este o legumă, ci un fruct de tip bacă. De ce? Semințele sale se află în pulpă.
Dovleacul este originar de pe toate cele cinci continente ale lumii. Dovleacul comestibil este o legumă populară, care se folosește de oameni de mii de ani pentru a prepara diverse feluri de mâncare și în scopuri medicinale. De regulă, dovleacul are o aromă ușoară de nucă.
De unde provine dovleacul?
În America Centrală și de Sud, dovleacul a fost un aliment de bază popular de peste 10000 de ani. Potrivit legendelor, dovleacul a fost adus treptat în Europa, odată cu descoperirea Americii. Cu toate acestea, culturile sălbatice din Japonia arată că dovleacul hokkaido, de exemplu, era deja originar din nordul insulei japoneze.
Când este sezonul dovleacului?
Deoarece dovlecii se cultivă aproape în întreaga lume, aceștia se vând în stare proaspătă pe tot parcursul anului, fie ca produse locale, fie ca produse importate. Dovlecii ornamentali sunt deosebit de populari toamna pentru Halloween.
La ce poate fi folosit dovleacul și cum se depozitează acesta?
Dovlecii sunt populari pentru prepararea supelor sau a sosului chutney. De asemenea, aceștia sunt excelenți ca garnitură pentru mâncărurile sărate sau ca bază pentru prepararea gemurilor. Locul de depozitare a dovlecilor trebuie să fie răcoros și uscat. Dacă se depozitează corect, majoritatea dovlecilor se pot păstra până la trei luni. Alții se pot păstra timp de până la doi ani (în funcție de soi și de modul în care sunt depozitați). Agățarea dovlecilor în plase s-a dovedit a fi o modalitate bună de depozitare a acestora. În plus, pulpa dovleacului se poate congela excelent. Astfel se păstrează vitaminele și substanțele nutritive.
Cum tăiați ușor un dovleac?
Tăierea dovleacului este ușor! În videoclipul nostru vă arătăm cum să tăiați un dovleac în siguranță și fără efort, fără a fi nevoie să vă luptați. Fie că este vorba pentru o supă delicioasă sau pentru preparate la cuptor - cu aceste tehnici simple o vei putea tăia în cel mai scurt timp. Gata cu lupta cu carcasa tare, doar rezultate rapide și perfecte! Aruncă o privire și face ca tăierea dovleacului să fie o briză!
Ce conține dovleacul
Dovlecii conțin cantități mari de betacaroten și sunt, prin urmare, benefici pentru piele și păr. În plus, dovlecii conțin numeroase minerale și substanțe vitale, ceea ce face ca aceștia să fie foarte sănătoși și, în același timp, săraci în calorii.
kcal: 16 kcal
Carbohidrați: 2,2 g
Proteine: 0,5 g
Grăsimi: 0,2 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,08 mg
Vitamina B2: 0,07 mg
Vitamina B6: 0,03 mg
Vitamina C: 11 mg
Vitamina E: 0,5 mg
Calciu: 18 mg
Fier: 0,2 mg
Potasiu: 140 mg
Magneziu: 10 mg
Sodiu: 1 mg