Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Cimbrul: o plantă aromatică mediteraneană

Cimbrul poartă denumirea științifică de „Thymus Vulgaris” și acesta le-a fost oferit cândva soldaților greci în luptă pentru a le da curaj și putere. În prezent, condimentul clasic mediteranean este foarte popular în prepararea mâncărurilor mediteraneene. 

Informații utile

Cimbrul are următoarele proprietăți speciale 

Cimbru proaspăt în detaliu

Cimbrul aparține familiei de plante Labiatae. Se face distincție între:

  • Cimbrul de câmp
  • Cimbrul lămâios
  • Cimbrul cu frunze largi

 

Cimbrul de câmp se folosește în special drept condiment. Acesta are lăstari care cresc între 10 și 40 cm, foarte ramificați, cu un interior lemnos. Frunzele înguste au peri scurți în partea inferioară. Pentru condimente se folosesc crenguțele subțiri, care se taie în timpul recoltării, se usucă și se toacă în bucăți mici.

Cimbrul matur este verde închis. Poate fi consumat crud, fiert, prăjit sau călit și are o aromă specifică, cu o notă aromată și proaspătă. Cimbrul conține numeroase uleiuri esențiale, care sunt responsabile pentru parfumul său picant specific.


Proveniență

De unde provine cimbrul?

Întrucât cimbrul este un condiment mediteranean clasic, acesta este originar din regiunea mediteraneană, răspândindu-se treptat apoi în climatele nordice, cum ar fi sud-vestul Elveției și alte țări din Europa de Vest. În prezent, cimbrul se cultivă în special în Grecia, Italia, precum și în Spania, Portugalia, Franța și Bulgaria, unde există condiții ideale. În condiții favorabile, cimbrul poate crește și în grădina de plante aromatice de acasă. Sunt importante lumina naturală suficientă și vremea caldă de vară.


Sezon

Când este sezonul cimbrului?

Sezonul cimbrului este din mai până în septembrie. În această perioadă, cimbrul mai întâi se recoltează, apoi se usucă și se prelucrează. Prin urmare, cimbrul este disponibil pe tot parcursul anului. Acesta se poate cumpăra fie la borcan, fie în plicuri mici de condimente, sub formă de crenguțe sau rămurele. 


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit cimbrul și cum se depozitează acesta?

Cimbru proaspăt în detaliu

Cimbrul este foarte popular pentru condimentarea mâncărurilor mediteraneene, cum ar fi cele din carne și pește. În plus, cimbrul proaspăt se potrivește perfect cu legumele mediteraneene, cum ar fi vinetele, zucchinii și roșiile. De asemenea, se spune că cimbrul are proprietăți de ameliorare a răcelii, motiv pentru care se folosește și sub formă de ceai. Cimbrul proaspăt se poate păstra la frigider timp de aproximativ o săptămână.


Rețete

Ce puteți găti cu cimbru


Ingrediente

Ce conține cimbrul

Cimbrul are proprietăți antispastice și expectorante și ajută împotriva răcelilor, de exemplu, în ceea ce privește bronșita și tusea. În general, cimbrul este un condiment foarte sănătos și, prin urmare, ar trebui să fie inclus mai des în alimentația noastră. Se spune, de asemenea, că ajută în cazul tulburărilor nervoase, stimulează pofta de mâncare și ajută la digestie.

Valori nutritive
 

kcal: 95 kcal

Carbohidrați: 15,1 g

Proteine: 3 g

Grăsimi: 2,5 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,16 mg

Vitamina B2: 0,07 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 630 mg

Fier: 5 mg

Potasiu: 270 mg

Magneziu: 73 mg

Sodiu: 18 mg