Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Cartoful dulce: popular, delicios și foarte sănătos

Denumirea de cartof dulce este înșelătoare: Deși tuberculul, ca și cartoful, provine din America Centrală și de Sud, acestea nu sunt înrudite. Cartoful aparține familiei Solanacee, în timp ce cartofii dulci aparțin din punct de vedere botanic familiei Convolvulaceae. Sunt greu de imaginat bucătăriile lumii fără aceste 2 soiuri.

Informații utile

Cartoful dulce are următoarele proprietăți speciale 

Cartofi dulci proaspeți în detaliu

Cartoful dulce, o plantă cunoscută și sub denumirea de batata, este un aliment de bază în multe țări din lume. Este un tubercul alungit, maroniu spre albicios, cu un interior portocaliu, bogat în amidon. Cu o lungime de aproximativ 30 cm și o greutate de până la un kilogram, cartoful dulce este rotund, cilindric și ascuțit spre vârf.

O plantă utilă cu gust dulce

Pulpa cartofului dulce are o consistență făinoasă și se înmoaie treptat în timpul gătitului. Așadar, când este gătit, cartoful dulce este asemănător cu cartoful. Cartoful dulce aparține familiei de plante Convolvulaceae și este o plantă utilă din care se cultivă și se recoltează o cantitate de aproape 100 de milioane de tone pe an. În funcție de modul în care se prepară, cartofii dulci au un gust dulceag, puternic sau ușor acrișor.


Proveniență

De unde provine cartoful dulce?

Cartoful dulce este originar din America Centrală și de Sud și a ajuns în Europa în secolul al XVI-lea, în timpul colonizării Americii Centrale și de Sud. Cu toate acestea, deoarece planta are nevoie de un climat subtropical sau tropical pentru a se dezvolta, aceasta se cultivă în Europa, în special în Portugalia, Spania sau Italia. Principala țară în care se cultivă cartofii dulci este China.


Sezon

Când este sezonul cartofului dulce?

Cartoful dulce se găsește în special în sezonul de toamnă, în lunile septembrie-noiembrie. În această perioadă, acesta este recoltat, ambalat sau transformat în diverse alimente. Cartoful dulce este o legumă de import și este disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce se poate folosi cartoful dulce și cum se depozitează acesta?

Cartofi dulci proaspeți în detaliu

Cartoful dulce este considerat un aliment de bază în multe țări și se folosește pentru prepararea piureului de cartofi dulci și a altor mâncăruri. Acesta poate fi prăjit, fiert sau adăugat în salate. Cartofii dulci trebuie depozitați într-un spațiu răcoros, uscat și întunecat pentru o perioadă îndelungată. Dacă temperaturile sunt prea ridicate, aceștia vor începe să încolțească.Ingrediente

Ce conțin cartofii dulci

Cartofi dulci proaspeți în detaliu

Cartofii dulci sunt considerați o sursă completă de vitamina E, servind drept agent curățător de radicali liberi. În plus, cartoful dulce conține numeroase minerale, ceea ce îl face un aliment extrem de sănătos.

Valori nutritive
 

kcal: 117 kcal

Carbohidrați: 24,08 g

Proteine: 1,63 g

Grăsimi: 0,6 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,06 mg

Vitamina B2: 0,05 mg

Vitamina B6: 0,27 mg

Vitamina C: 30 mg

Vitamina E: 4,56 mg

 

Minerale

 

Calciu: 22 mg

Fier: 0,66 mg

Potasiu: 360 mg

Magneziu: 18 mg

Sodiu: 4 mg