Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Gulia: potrivită pentru sistemul imunitar

Gulia se mai numește și gulioară, varză de napi sau corilabi. Este o variantă cultivată de varză. Gulia este un nap suedez. Originea și istoria sa nu sunt clare, dar se crede că provine din regiunea mediteraneană și din Asia Centrală.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale guliei 

Gulie proaspătă în detaliu

Tuberculul verde sau roșu-albăstrui este foarte sănătos. Acesta întărește sistemul imunitar și poate ajuta la pierderea în greutate. Gustul proaspăt și ușor aromat al guliei tari și albe în interior se datorează uleiurilor de muștar care conțin sulf și azot. Gulia are un gust ușor dulce, de nucă. Prospețimea se poate determina în mod sigur după verdele de la suprafața solului: cât timp frunzele nu atârnă, tuberculul este proaspăt. De asemenea, este indicat să înțepați rădăcina cu un ac. În cazul în care opune rezistență, tuberculul este lemnos. Frunzele proaspete sunt mai consistente decât tuberculii: oferă o mulțime de vitamina C, caroten, fier și calciu.


Proveniență

De unde provine gulia?

Ca descendent al altor soiuri de varză, gulia este originară din nordul Europei sau, probabil, din regiunea mediteraneană. Planta se dezvoltă bine în soluri bogate în nutrienți și puțin grele. Principala zonă de cultivare este Germania.


Sezon

Când este sezonul guliei?

Gulia este disponibilă ca produs importat pe tot parcursul anului, proaspăt recoltată din iunie până în noiembrie.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită gulia și cum se depozitează aceasta?

Gulie proaspătă în detaliu

Gulia este o garnitură tradițională pentru diverse feluri de mâncare și se călește timp de aproximativ 15-20 de minute. Cu toate acestea, gulia este și o gustare crocantă și sănătoasă și un adaos excelent la salatele de crudități și la diverse sosuri. Frunzele din mijloc, care sunt deosebit de fragede și bogate în vitamine și minerale, se pot folosi în supe, salate sau pesto sau se pot găti cu legume. Gulia se păstrează la frigider timp de aproximativ 14 zile. Dacă se depozitează prea mult timp, aceasta va deveni rapid lemnoasă. Cel mai bine este să păstrați gulia învelită într-un prosop de casă umed la frigider.


Rețete

Ce puteți găti cu gulieIngrediente

Ce conține gulia

Tuberculul se remarcă prin conținutul foarte ridicat de vitamina C: Un singur tubercul acoperă aproximativ jumătate din necesarul zilnic de vitamina C, care întărește sistemul imunitar. Betacarotenul pe care îl conține protejează împotriva bolilor de inimă și scade nivelul de colesterol. Vitaminele B1, B2 și B6, precum și acidul folic, sunt importante pentru sistemul muscular și cel nervos. Magneziul, potasiul și calciul stabilizează tensiunea arterială și sprijină sănătatea oaselor. Gulia conține o mulțime de fibre digestive, însă nu conține aproape deloc calorii, grăsimi și carbohidrați. Prin urmare, este foarte potrivită pentru o alimentație cu conținut scăzut de carbohidrați.

Valori nutritive
 

kcal: 28 kcal

Carbohidrați: 3,7 g

Proteine: 1,94 g

Grăsimi: 0,16 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,05 mg

Vitamina B6: 0,07 mg

Vitamina C: 63,3 mg

Vitamina E: 0,4 mg

 

Minerale

 

Calciu: 59 mg

Fier: 0,47 mg

Potasiu: 322 mg

Magneziu: 43 mg

Sodiu: 20 mg