Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Vinetele: plantele colorate de noapte

Vinetele sunt fructe folosite ca legume și fac parte din familia Solanacee. Acestea sunt originare din India. Vinetele sunt cunoscute și sub denumirea de pătlăgele vinete, deoarece, inițial, au existat soiuri de mărimea unui pui de găină, cu fructe albe. 

Informații utile

Vinetele au următoarele proprietăți speciale 

Vinete proaspete în detaliu

Caracteristica unei vinete (Solanum melongena) este pulpa întotdeauna albă, de consistență ușor moale, care este presărată cu numeroase semințe mici în mijloc. Coaja sa este violet, relativ tare, dar subțire. Vinetele pot ajunge la o lungime de până la 50 de centimetri și o greutate de până la 500 de grame.

Un ingredient clasic în bucătăria mediteraneeană

Vinetele reprezintă un ingredient clasic în bucătăria mediteraneeană. Cu toate acestea, vânăta nu este comestibilă în stare crudă, deoarece conține numeroase substanțe amare. Gustul mediteraneean și aroma bogată a vinetei se dezvoltă prin prăjire, coacere sau prin gătirea acesteia pe grătar. 


Proveniență

De unde provin vinetele?

Vinetele (sau: pătlăgelele vinete) sunt originare din India, respectiv China. În această regiune, vânăta a fost cultivată cu mult înainte de era creștină. Prin intermediul Drumului Mătăsii, vinetele au ajuns treptat în regiunea mediteraneeană, iar de acolo, mai târziu, și în Europa Centrală. În prezent, însă, vinetele se cultivă în întreaga lume. În prezent, Italia, Spania, Turcia, India, Thailanda și China sunt principalele țări în care se cultivă vinete.


Sezon

Când este sezonul vinetelor?

Vinetele, care iubesc căldura, reprezintă o legumă clasică de vară, care se găsește, în principal, în sezonul august-octombrie. În această perioadă, vinetele, care sunt fructele plantei care face ouă, sunt recoltate manual sau mecanic. Vinetele recoltate sunt apoi fie vândute direct în stare proaspătă, fie transformate în diverse alimente. Vinetele sunt disponibile pe tot parcursul anului. Acest lucru este posibil datorită faptului că vinetele sunt cultivate aproape peste tot în lume și importate în consecință.


Utilizare și depozitare

La ce se pot folosi vinetele și cum se depozitează acestea?

Vinete proaspete în detaliu

Vinetele sunt o legumă populară pe grătar, care se folosește în salatele mediteraneene. Sunt, de asemenea, o garnitură populară pentru diverse preparate din carne și mese vegetariene, în combinație cu brânza din lapte de vacă sau de oaie.

Cum se depozitează vinetele

Vinetelor nu le place mediul prea rece. Prin urmare, frigiderul nu este locul potrivit pentru a le depozita. Cel mai bine este să se păstreze împachetate bine în pungi de plastic permeabile la aer, într-un loc răcoros și întunecat, pentru cel mult o săptămână. Vinetele nu trebuie depozitate direct lângă roșii sau mere. Acestea emit etilenă, gazul de maturare, la care vinetele reacționează, de asemenea, în mod sensibil.


Rețete

Ce puteți găti cu vinete


Ingrediente

Ce conțin vinetele

Vinete proaspete în detaliu

Vinetele sunt o legumă extrem de săracă în calorii, fiind un aliment ideal pentru diete. Vinetele coapte conțin, de asemenea, multă vitamina B, care este deosebit de sănătoasă pentru metabolism.

Valori nutritive
 

kcal: 17 kcal

Carbohidrați: 2,5 g

Proteine: 1,2 g

Grăsimi: 0,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 7 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,08 mg

Vitamina C: 5 mg

Vitamina E: 0,03 mg

 

Minerale

 

Calciu: 13 mg

Fier: 0,4 mg

Potasiu: 224 mg

Magneziu: 11 mg

Sodiu: 3 mg