Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Pătrunjelul: o plantă mică cu un gust intens

Pătrunjelul este o plantă aromatică folosită pe scară largă și este o plantă bienală, care provine din sudul Europei și care este cunoscută încă din antichitate. Grecii considerau pătrunjelul o plantă sacră și, în cadrul concursurilor, câștigătorul era decorat cu o coroniță din pătrunjel.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale pătrunjelului 

Pătrunjel proaspăt în detaliu

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) are o rădăcină în formă de nap, din care cresc tulpini fine. Acesta crește până la o înălțime de 30-90 cm, iar frunzele sunt de culoare verde închis. Are frunze netede și crețe, iar soiurile cu frunze crețe se împart în trei grupe:

  • Grosier până la mediu fin
  • Fin până la foarte fin
  • Foarte creț

 

Pe lângă frunzele de pătrunjel, în grădini se găsește uneori pătrunjel de rădăcină sau tuberos. Acesta este asemănător cu pătrunjelul neted, dar frunzele sale sunt mai mari. Pătrunjelul de rădăcină este, de asemenea, o plantă bienală și, la fel ca pătrunjelul de frunze, aparține familiei Apiaceae.


Proveniență

De unde provine pătrunjelul?

Pătrunjelul provine din regiunea mediteraneană, fiind originar din Maroc, Algeria și Tunisia. De acolo s-a răspândit și în Europa Centrală. Această plantă cu creștere lentă preferă solul proaspăt, bogat în nutrienți, dezvoltându-se cel mai bine în locuri pe jumătate umbrite sau însorite. Dacă nu dispuneți de grădină, puteți semăna pătrunjel și în ghiveci, dar trebuie să aveți grijă când vine vorba de udat, pentru ca planta să nu se usuce sau să fie udată în exces; altfel, aceasta se dezvoltă excelent și în ghiveci, pe balcon și pe pervazul ferestrei.


Sezon

Când este sezonul pătrunjelului?

Pătrunjelul este o plantă de cultură cu creștere lentă. De la jumătatea lunii martie, pătrunjelul poate fi semănat direct în aer liber sau, în cazul plantelor cultivate în interior sau în seră, acestea pot fi plantate în grădină. Pătrunjelul înflorește în iunie/iulie, iar rădăcinile se pot recolta în martie sau octombrie/noiembrie. În principiu, planta poate fi tăiată pe tot parcursul anului, deoarece va crește întotdeauna la loc. Semințele de pătrunjel sunt otrăvitoare și nu se pot consuma. 


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit pătrunjelul și cum se depozitează acesta?

Pătrunjel proaspăt în detaliu

Fie că este vorba despre un bucătar amator sau cu stele Michelin, pătrunjelul este adesea folosit pentru prepararea alimentelor. Fie că este folosit pentru condimentarea supelor sau a chiftelelor, fie că este presărat peste pește sau cartofi, pătrunjelul este întotdeauna gustos. Oamenilor le place să îl gătească sau să îl folosească în stare crudă sau ca garnitură. Vă puteți bucura de el în stare proaspătă din grădină sau îl puteți congela pentru a-l păstra pentru iarnă. Pătrunjelul uscat se păstrează pentru o perioadă aproape nelimitată, iar pătrunjelul proaspăt se păstrează proaspăt timp de aproximativ o săptămână la frigider.


Rețete

Ce puteți găti cu pătrunjel


Ingrediente

Ce conține pătrunjelul

Pătrunjelul nu ar trebui să lipsească din nicio grădină de ierburi aromatice, deoarece oferă multor mâncăruri o aromă bună și intensă, are un gust delicios chiar și crud și este și foarte sănătos. 

Valori nutritive
 

kcal: 50 kcal

Carbohidrați: 7,4 g

Proteine: 1,8 g

Grăsimi: 0,4 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,14 mg

Vitamina B2: 0,3 mg

Vitamina B6: 0,2 mg

Vitamina C: 10 mg

Vitamina E: 1,7 mg

 

Minerale

 

Calciu: 245 mg

Fier: 5,5 mg

Potasiu: 1000 mg

Magneziu: 41 mg

Sodiu: 33 mg