Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Semințele de dovleac: o gustare sănătoasă

Semințele de dovleac sunt semințele ce provin din dovleac și conțin toate substanțele nutritive importante, necesare unui dovleac copt. Consumul de semințe provenite de la plante este extrem de sănătos pentru oameni. 

Informații utile

Semințele de dovleac au următoarele proprietăți speciale

Semințe de dovleac în detaliu

Semințele de dovleac reprezintă semințele comestibile ale dovleacului. Semințele de dovleac au o coajă albă și tare, care trebuie îndepărtată înainte de consum. Sâmburele are o culoare verzuie. Din cele 800 de tipuri de dovleci care există la nivel mondial, doar cinci tipuri se cultivă. Cele mai întâlnite tipuri de dovleci sunt: dovleacul uriaș, dovleacul de grădină și dovleacul moscat. Dovlecii pot cântări mai mult de 200 de kilograme. Astfel, dovleacul este planta cu cele mai mari fructe. Indiferent de mărime, un dovleac conține mereu aproximativ 150 de semințe.

Știai că?

Din punct de vedere botanic, dovleacul nu este un fruct, ci o bacă. Caracteristica de bază este reprezentată de semințele din interiorul pulpei. Datorită cojii extrem de tare, dovleacul este numit în general și „bostan”.


Proveniență

De unde provin semințele de dovleac?

Dovleacul este o plantă veche de cultură, cunoscută de oameni deja de mai mult de 12.000 de ani. În perioada anterioară descoperirii Americii, dovleacul se întâlnea doar în interiorul dublului continent american, dar de atunci s-a răspândit în toate regiunile calde ale lumii. În special din secolul al XVI-lea, s-a răspândit foarte rapid, datorită cultivării de către oameni. Semințele de dovleac provin de obicei din dovlecii de Stiria, cultivați în Stiria, Austria. Semințele provin și din alte țări europene, cum ar fi Ungaria, Slovenia și Rusia, dar și din Asia.


Sezon

Când este sezonul semințelor de dovleac?

Semințele de dovleac uscate sunt disponibile pe tot parcursul anului. Dovleacul se culege din septembrie până în noiembrie, câteodată și până în ianuarie.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite semințele de dovleac și cum se depozitează acestea?

Semințe de dovleac în detaliu

Semințele de dovleac se pot ronțăi în stare naturală. Se pot adăuga în müsli, în pâine și în chifle. Semințele prăjite de dovleac se pot folosi în supe sau salate. Semințele de dovleac ar trebui depozitate într-un loc uscat, răcoros și ar trebui mereu bine ambalate. Pentru a preveni mucegăirea sau râncezirea, semințele ar trebui protejate de umiditate, lumină și oxigen.


Rețete

La ce poți folosi semințele de dovleac


Ingrediente

Ce conțin semințele de dovleac

Semințele de dovleac nu reprezintă numai o gustare extraordinară, ci sunt și sănătoase. Acestea conțin substanțe nutritive importante și sunt bogate în magneziu și antioxidanți. În plus, semințele de dovleac conțin o combinație de fitosterină, enzime, vitamine și substanțe active, care ajută în special în cazul problemelor la rinichi și prostată și le previn.

Valoare nutritivă
 

kcal: 565 kcal

Carbohidrați: 14,2 g

Proteine: 24,4 g

Grăsimi: 45,6 g

Vitamine

 

Vitamina A: 38 µg

Vitamina B1: 0,22 mg

Vitamina B2: 0,32 mg

Vitamina B6: 0,9 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 4 mg

 

Minerale

 

Calciu: 41 mg

Fier: 12,5 mg

Potasiu: 814 mg

Magneziu: 402 mg

Sodiu: 18 mg