Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Nuca braziliană: plină de seleniu

Nucile braziliene mai sunt numite și „Paranuss” sau nuci cenușii. Acestea reprezintă semințele nucului brazilian (Bertholetia excelsa), întâlnit mai ales în pădurile tropicale din Amazon, în America de Sud.

Informații utile

Nucile braziliene au următoarele proprietăți speciale 

Nuci braziliene în detaliu

Nucii brazilieni (în portugheză „castanheira”), ale căror semințe sunt nucile cu același nume, ating o înălțime de 30-45 de metri și au un diametru al trunchiului de până la 2 metri; sunt printre cei mai mari copaci din regiunea pădurilor tropicale. Potrivit localnicilor, copacii trăiesc 500 de ani sau chiar mai mult. Aceștia sunt protejați și nu trebuie tăiați.

O sursă valoroasă de seleniu

Nucile copacului au o formă triunghiulară și cresc într-o capsulă spinoasă de 10 până la 15 centimetri. Fiecare capsulă poate conține între 15 și 40 de nuci și poate cântări până la 2 kilograme. Apoi ajunge la dimensiunea unei nuci de cocos. Nucile braziliene sunt descrise de experți ca fiind alimentele cu cel mai mare conținut cunoscut de seleniu. Seleniul este componenta principală a enzimei „glutation”, care contribuie semnificativ la detoxifierea metabolismului.  


Proveniență

De unde provin nucile braziliene?

„Paranuss” provine din pădurile tropicale din Brazilia, motiv pentru care mai este numită și „nucă braziliană”. Între timp, s-a răspândit în toată America de Sud și până în Mexic.


Sezon

Când este sezonul nucilor braziliene?

Din momentul în care înflorește până la producerea nucilor durează 14 luni. Capsulele coapte cad din copac din ianuarie până în iunie și se culeg. Acestea sunt disponibile în magazine pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite nucile braziliene și cum se depozitează acestea?

Nuci braziliene în detaliu

Nucile braziliene se macină, se rad, se toacă, se feliază și se folosesc în prăjituri, produse de patiserie, salate, budinci și lapte de nuci. Se prăjesc, se sărează și se mănâncă în forma lor naturală ca gustare între mese. În plus, nucile braziliene se folosesc pentru producția de ulei, de cosmetice și de dulciuri. Nucile se vând decojite (au o culoare albă), prăjite sau mărunțite și conțin multe proteine, fier, tiamină și seleniu. 

La ce trebuie să ai grijă la depozitarea nucilor braziliene

Țările exportatoare sunt Brazilia, Peru, Bolivia, Venezuela, Columbia și Guyana. Conform legii, se permite ca noua recoltă să fie amestecată cu nucile din anul precedent. Pentru consumatori, acest lucru înseamnă că nucile braziliene ar trebui consumate cât mai curând posibil. Chiar dacă termenul de valabilitate nu a expirat încă, se poate găsi din când în când o nucă râncedă. Se recunosc imediat după mirosul urât și uleios și după aspectul încrețit.

Ca toate celelalte nuci uscate, nucile braziliene sunt ușor de infestat cu molii alimentare. Din acest motiv, trebuie închise ermetic și depozitate într-un loc uscat și întunecat. În timpul transportului, nucile braziliene se pot inflama din cauza conținutului ridicat de grăsimi și a unei scindări enzimatice atunci când sunt expuse la lumină sau la căldură. 


Ingrediente

Ce conțin nucile braziliene

Substanțele active din nucile braziliene pot avea o influență pozitivă asupra tiroidei, oaselor, sistemului nervos, sistemului cardiovascular și formării sângelui. De asemenea, pot contribui la întărirea părului, a pielii și a unghiilor. Proteinele din nucile braziliene provoacă uneori reacții alergice.

Valoare nutritivă
 

kcal: 670 kcal

Carbohidrați: 3,6 g

Proteine: 13,6 g

Grăsimi: 66,8 g

Vitamine

 

Vitamina A: 3 µg

Vitamina B1: 1 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,11 mg

Vitamina C: 2 mg

Vitamina E: 7,6 mg

 

Minerale

 

Calciu: 130 mg

Fier: 3,4 mg

Potasiu: 644 mg

Magneziu: 160 mg

Sodiu: 2 mg