Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Semințele de mac: o aromă inconfundabilă

Macul era cunoscut încă din antichitate. Grecii le dădeau copiilor mac, iar acesta era folosit în același mod în care se obișnuiește și astăzi. Există diferite tipuri de mac, dar nu toate sunt comestibile.

Informații utile

Semințele de mac au următoarele proprietăți speciale

Semințe de mac în detaliu

Tipurile de mac care pot fi folosite în alimente sunt macul albastru negru (Germania), macul gri (Austria) și macul alb (India). Semințele de mac se pot folosi ca aliment și ca ulei. Semințele de mac conțin 50% ulei. În Europa, uleiul se obține din semințele de mac gri. Presarea blândă la rece păstrează aroma inconfundabilă. 

Atenție la macul roșu!

Macul roșu care strălucește la marginea drumului nu este comestibil, doar semințele de mac sunt comestibile, planta în sine este otrăvitoare. Cultivarea macului este supusă controalelor de stat, deoarece macul neprelucrat conține morfină și codeină în cantități variabile. Din acest motiv, semințele de mac ar trebui cumpărate din comerț. Acest lucru garantează că semințele de mac respectă directivele în vigoare privind alimentele și sunt adecvate pentru consum.


Proveniență

De unde provin semințele de mac?

Semințele de mac sunt originare din Europa de Sud, unde erau deja cunoscute cu 6000 de ani înainte de Hristos. Erau foarte apreciate în Egipt și în Grecia. Există trei tipuri diferite: Semințele de mac albastru negru și gri provin din Europa, iar cele albe din India.


Sezon

Când este sezonul semințelor de mac?

În Europa, recoltarea are loc în august sau în septembrie. Recoltarea are loc la aproximativ patru sau șase săptămâni după ce macul înflorește.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite semințele de mac și cum se depozitează acestea?

Semințe de mac în detaliu

Semințele de mac măcinate fin sunt folosite ca făină în bucătăria indiană, pentru a face mâncărurile mai consistente. Deoarece semințele de mac sunt foarte uleioase, ele produc și un ulei foarte bun. Acesta se presează la rece și ar trebui folosit tot rece, deoarece nu tolerează căldura. Prin urmare, este utilizat în principal în salate și preparate reci, pe care le rafinează cu aroma sa specială. Trebuie acordată o atenție deosebită termenului de valabilitate al uleiului de mac, deoarece acesta poate deveni ușor rânced. Prăjiturile cu mac și chiflele cu mac sunt cunoscute și apreciate. 

Cum se depozitează semințele de mac

Se recomandă utilizarea produselor cu ambalajul desfăcut în termen de patru săptămâni. Semințele de mac măcinate ar trebui consumate cât mai repede posibil, deoarece pot deveni râncede din cauza conținutului ridicat de ulei. Macul depozitat în borcane bine închise, într-un loc răcoros și întunecat, poate rezista timp de câteva luni. De asemenea, macul măcinat se poate congela.


Rețete

La ce poți folosi semințele de mac


Ingrediente

Ce conțin semințele de mac

Semințele de mac sunt bogate în minerale valoroase, cum ar fi fierul, magneziul, calciul, potasiul și mulți acizi grași nesaturați. Astfel, protejează inima, nervii și mușchii. Semințele de mac conțin vitamina importantă B1, responsabilă pentru metabolismul din celule. Semințele de mac au fost folosite din toate timpurile ca medicament (în special ca somnifer și analgezic) sau au fost transformate în ulei vegetal.

Valoare nutritivă
 

kcal: 477 kcal

Carbohidrați: 4,2 g

Proteine: 20,2 g

Grăsimi: 42,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 5 µg

Vitamina B1: 0,86 mg

Vitamina B2: 0,17 mg

Vitamina B6: 0,44 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 4 mg

 

Minerale

 

Calciu: 1460 mg

Fier: 9,5 mg

Potasiu: 705 mg

Magneziu: 333 mg

Sodiu: 21 mg