Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Fructele de pădure: mici delicatese

Fructele de pădure se numără printre cele mai populare fructe și se consumă mai ales vara. Se deosebesc mai ales datorită gustului foarte aromat. Fructele de pădure sunt considerate a fi foarte sănătoase, deoarece conțin o cantitate ridicată de substanțe nutritive, respectiv vitamine, substanțe fitochimice, minerale și fibre. 

Informații utile

Fructele de pădure au următoarele proprietăți speciale 

În categoria fructelor de pădure se încadrează multe tipuri de fructe. Caracteristicile comune ale acestora sunt forma mică, rotundă, precum și consistența moale. Există diferențe între fructele de pădure și denumirea botanică de bace. De exemplu, din punct de vedere botanic, roșia este o bacă. Cu toate acestea, din cauza ciclului de viață anual, este considerată o legumă. Pentru ca bacele să fie considerate fructe, acestea trebuie să fie perene și comestibile.


Proveniență

De unde provin fructele de pădure?

Fructe de pădure proaspete, în detaliu

Căpșunele (Fragaria) sunt vedetele fructelor de pădure, cu circa 20 de soiuri diferite. Căpșunele se dezvoltă în zonele de climă temperată ale emisferei nordice. Oamenii consumă căpșune încă din Epoca de Piatră. În Evul Mediu, a început cultivarea căpșunelor sălbatice în Europa. În secolele XVII și XVIII, odată cu căpșunele din Virginia și din Chile, au apărut și căpșunele americane în Europa. Prin încrucișare, în anul 1750, au apărut căpșunele de grădină. Majoritatea soiurilor de căpșune întâlnite astăzi provin din căpșunele de grădină.

Afinele de cultură provin din afinele americane, nu din cele europene. Datorită pulpei deschise la culoare, acestea nu colorează limba în albastru. Zmeura (Rubus idaeus) este un alt tip de fruct de pădure și aparține familiei trandafirilor. Se poate întâlni în Europa și Siberia de Vest. În trecut, era folosită ca plantă medicinală și se cultiva în grădinile mănăstirilor. Coacăzele de grădină sunt originare din Asia de Nord și Europa. Agrișele aparțin genului Ribes și se pot găsi în Europa, Asia și Africa de Nord. Au fost cultivate încă din secolul al XVI-lea.


Sezon

Când este sezonul fructelor de pădure?

Murele se culeg dintre frunze spre sfârșitul verii. Afinele se culeg între lunile iulie și septembrie. Fructele de zmeură coapte se culeg începând cu sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii septembrie, în timp ce coacăzele se pot culege doar de la finalul lunii iunie până la final de iulie. Sezonul agrișelor se extinde din iulie până în august.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite fructele de pădure și cum se depozitează?

  • Murele trebuie să se mănânce proaspete cât mai repede posibil, deoarece se strică repede. În frigider, rezistă până la trei zile. Acesta sunt recomandate în special pentru deserturi și alte preparate dulci. În plus, acestea se utilizează și în gemuri, jeleuri, dulcețuri, prăjituri, torturi, șerbeturi, înghețată, vinuri și băuturi alcoolice.

  • Căpșunele rezistă doar câteva zile. Căpșunele se consumă de obicei crude, cu frișcă, sau ca adaos în salate cu fructe sau în torturi cu căpșune. Înghețata și gemurile de căpșune sunt, de asemenea, foarte populare. Acestea se utilizează și în băuturi precum cocktailurile cu rom sau cele pentru sărbători. Căpșunele se găsesc și congelate sau conservate.

  • Afinele pot rezista în frigider până la zece zile. Pentru un gust mai bun, scoate-le din frigider cu ceva timp înainte de a le consuma. De asemenea, sunt mai bune cu puțină frișcă. Clătitele franțuzești și cele americane cu afine sunt foarte apreciate.

  • Zmeura protejată de umiditate poate rezista în frigider până la trei zile. În plus, poate fi și congelată. Este recomandat să scufundați zmeura în apă și să o lăsați să se usuce înainte de consum. Zmeura este mult mai bună în stare crudă. Cu toate acestea, se poate folosi și ca ingredient în torturi, dar și în jeleuri, compoturi sau dulcețuri.

  • Coacăzele pot fi roșii sau negre. Aceste fructe mici au un gust acrișor și au cel mai mare nivel de aciditate dintre fructele de pădure. Coacăzele negre sunt apreciate în special datorită aromei acrișoare. Coacăzele roșii se consumă de obicei crude, iar cele negre în dulcețuri, compoturi, gemuri sau sucuri. Rezistă câteva zile la frigider, dar în stare congelată pot rezista chiar și câteva luni. 

Rețete

La ce poți folosi fructele de pădure


Ingrediente

Ce conțin fructele de pădure

Fructe de pădure proaspete, în detaliu

Fructele de pădure mici și dulci conțin multe vitamine, mai ales vitamina C. Fructele de pădure proaspete conțin majoritatea substanțelor nutritive. Precum multe alte alimente, și fructele de pădure pierd o cantitate semnificativă din substanțele nutritive prin încălzire, coacere sau conservare. Astfel, se recomandă să consumăm fructele de pădure cât mai rapid posibil, imediat după cumpărare. Termenul de valabilitate al acestora este limitat oricum la câteva zile, însă, la fel ca multe alte tipuri de fructe, și fructele de pădure se pot congela fără a pierde prea multe vitamine.