Fructele de pădure: mici delicatese
Fructele de pădure se numără printre cele mai populare fructe și se consumă mai ales vara. Se deosebesc mai ales datorită gustului foarte aromat. Fructele de pădure sunt considerate a fi foarte sănătoase, deoarece conțin o cantitate ridicată de substanțe nutritive, respectiv vitamine, substanțe fitochimice, minerale și fibre.
Ce sunt fructele de pădure?
În categoria fructelor de pădure se încadrează multe tipuri de fructe. Caracteristicile comune ale acestora sunt forma mică, rotundă, precum și consistența moale. Există diferențe între fructele de pădure și denumirea botanică de bace. De exemplu, din punct de vedere botanic, roșia este o bacă. Cu toate acestea, din cauza ciclului de viață anual, este considerată o legumă. Pentru ca bacele să fie considerate fructe, acestea trebuie să fie perene și comestibile.
Ce soiuri de fructe de pădure există?
Atenție, este destul de complicat. Întâi trebuie să diferențiezi între așa-numitele fructe de pădure și cele considerate bace din punct de vedere botanic. Zmeura și murele sunt, din punct de vedere botanic, polidrupe, iar căpșunele sunt fructe conglomerate. Merișoarele de munte, agrișele și afinele sunt bace adevărate, deoarece pulpa acestora conține semințe. Pentru a spori gradul de confuzie: inclusiv roșia este, botanic, o bacă. Deoarece este o plantă anuală, este considerată o legumă, nu un fruct. Bananele, kiwi, pepenele galben, portocalele, dar și lămâia sunt bace adevărate, dar chiar și legumele precum dovleacul, vinetele, ardeiul gras și zucchini. Dar să ne limităm la fructele pe care le considerăm fructe de pădure în mod colocvial:
Alte tipuri de fructe de pădure
Pe care le-ai încercat dintre cele de mai jos?
- Acai
- Goji
- Soc
- Josta (hibrid între coacăze și agrișe)
- Dude
- Mure galbene
- Cătină albă
- Agrișe
- Tayberry (hibrid între mure și zmeură)/mure Boysenberry
- Fructe de ienupăr
Ce conțin fructele de pădure
Fructele de pădure mici și dulci conțin multe vitamine, mai ales vitamina C. Fructele de pădure proaspete conțin majoritatea substanțelor nutritive. Precum multe alte alimente, și fructele de pădure pierd o cantitate semnificativă din substanțele nutritive prin încălzire, coacere sau conservare. Astfel, se recomandă să consumăm fructele de pădure cât mai rapid posibil, imediat după cumpărare. Termenul de valabilitate al acestora este limitat oricum la câteva zile, însă, la fel ca multe alte tipuri de fructe, și fructele de pădure se pot congela, fără a pierde prea multe vitamine.
Sunt sănătoase fructele de pădure?
Și încă cum! Micile bombe sunt bogate în minerale, vitamine și substanțe vegetale. Antioxidanții întăresc sistemul imunitar și neutralizează radicalii liberi, care pur și simplu ne-ar face să îmbătrânim. Doza zilnică de bace poate proteja și împotriva cancerului și bolilor cardiovasculare, și, în plus, luptă împotriva gutei, reumatismului și diabetului. Bacele au puține calorii, dar datorită conținutului de fibre, sunt sănătoase și susțin sănătatea intestinală. Siliciul prezent în agrișe ne ajută să avem păr și unghii frumoase, taninii din afine au efect antiinflamator și efect pozitiv asupra creierului.
Fructele de pădure congelate sunt mai bune decât cele proaspete?
Cu cât sunt depozitate pe termen mai lung, cu atât pierd mai mult din vitamine și minerale. Sunt cele mai sănătoase dacă sunt consumate imediat după cules, aspect valabil pentru majoritatea fructelor. Dar și prin congelarea imediat după cules se păstrează o cantitate mare de nutrienți și vitamine. Dacă sunt depozitate pentru prea mult timp, fructele de pădure congelate pot fi chiar mai sănătoase decât cele proaspete. Dar ai grijă, uneori se adaugă zahăr suplimentar în fructele de pădure congelate, deci trebuie să citești ingredientele cu atenție. O altă opțiune sunt fructele uscate congelate: Apa este îndepărtată din fruct în mod delicat, putând fi astfel depozitate pe termen lung și își păstrează o mare parte din nutrienți. Sunt delicioase în müsli sau ca gustare!
Întrebări frecvente legate de fructele de pădure
Aici îți vom prezenta câteva informații interesante pentru a deveni expert în fructe de pădure.
Ce fructe de pădure sunt otrăvitoare?
Nu toate fructele de pădure mici și colorate sunt sănătoase, dimpotrivă. Chiar și la latitudinile noastre există exemplare care dau dureri de stomac și greață severă (mai ales pentru copii) și care pot fi și letale. Aici sunt incluse fructele de boz, iederă comună, tisă, dalac, lemn câinesc, salbă moale, caprifoi, călin, hurmuz alb, Daphne, vâsc, mătrăgună, Cotoneaster, coada cocoșului și Bryonia. Anumite fructe, precum cele de soc sau de scoruș de munte, sunt comestibile doar gătite.
Ce este piperul brazilian?
Piperul brazilian sau Schinus Terebinthifolia este numit astfel ca urmare a asemănării vizuale cu piperul; mai este numit și piper roz. Cu toate aceste, micile fructe mici nu sunt înrudite cu mirodenia iute. Fructele roz cresc pe arborele de piper brazilian (Schinus terebinthifolius) care poate atinge și o înălțime de nouă metri. Nu sunt picante, iar aroma acestora este asemănătoare ienupărului, cu un gust dulceag, iute și rășinos.
Ce fructe de pădure sunt deosebit de sănătoase?
Asta depinde din ce punct de vedere le privești; toate conțin vitamine și nutrienți importanți în cantități diferite. Pentru a le furniza corpului, ideal ar fi o combinație de fructe de pădure. Și dacă totuși ar trebui să alegem? Murele sunt considerate un adevărat superaliment, datorită conținutului ridicat de antioxidanți și proprietăților sale de antiîmbătrânire, similare afinelor.
De unde provin fructele de pădure?
Căpșunele (Fragaria) sunt vedetele fructelor de pădure, cu circa 20 de soiuri diferite. Căpșunele se dezvoltă în zonele de climă temperată ale emisferei nordice. Oamenii consumă căpșune încă din Epoca de Piatră. În Evul Mediu, a început cultivarea căpșunelor sălbatice în Europa. În secolele XVII și XVIII, odată cu căpșunele din Virginia și din Chile, au apărut și căpșunele americane în Europa. Prin încrucișare, în anul 1750, au apărut căpșunele de grădină. Majoritatea soiurilor de căpșune întâlnite astăzi provin din căpșunele de grădină.
Afinele de cultură provin din afinele americane, nu din cele europene. Datorită pulpei deschise la culoare, acestea nu colorează limba în albastru. Zmeura (Rubus idaeus) este un alt tip de fruct de pădure și aparține familiei trandafirilor. Se poate întâlni în Europa și Siberia de Vest. În trecut, era folosită ca plantă medicinală și se cultiva în grădinile mănăstirilor. Coacăzele de grădină sunt originare din Asia de Nord și Europa. Agrișele aparțin genului Ribes și se pot găsi în Europa, Asia și Africa de Nord. Au fost cultivate încă din secolul al XVI-lea.
Odată cu trecerea anilor, tot mai multe specii hibride au devenit apreciate, printre care Josta (un hibrid între coacăze și agrișe), care sunt foarte bogate în vitamina C. Apoi există și fructele Logan, un hibrid între mure și zmeură. Fructele Logan reprezintă combinația perfectă între părinții săi: fructele mari și zemoase sunt extrem de aromate.
Când este sezonul fructelor de pădure?
Murele se culeg dintre frunze spre sfârșitul verii. Afinele se culeg între lunile iulie și septembrie. Fructele de zmeură coapte se culeg începând cu sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii septembrie, în timp ce coacăzele se pot culege doar de la finalul lunii iunie până la final de iulie. Sezonul agrișelor se extinde din iulie până în august.
Cumpărarea fructelor de pădure: cum recunoști fructele de pădure proaspete
Fructele de pădure proaspete sunt rotunde și viu colorate. Afinele sunt acoperite de un strat subțire albicios, acesta fiind un semn de prospețime! Când le cumperi, cel mai bine este să te ghidezi după miros: nu trebuie să miroasă a mucegai, dar nici să nu aibă miros. Dacă sunt foarte proaspete și coapte, aroma îți va lăsa gura apă. Aici îți prezentăm o scurtă listă pentru a verifica gradul de prospețime.
- Fructele de pădure au un miros intens.
- Sunt ferme și sunt doar puțin moi la apăsat.
- Nu sunt slab colorate și nici tari.
- Nu prezintă pete maronii sau mate.
La ce pot fi folosite fructele de pădure și cum se depozitează?
- Murele trebuie să se mănânce proaspete cât mai repede posibil, deoarece se strică repede. În frigider, rezistă până la trei zile. Murele sunt deosebit de delicioase în deserturi și preparate dulci. În plus, acestea se utilizează și în gemuri, jeleuri, dulcețuri, prăjituri, torturi, șerbeturi, înghețată, vinuri și băuturi alcoolice.
- Căpșunele rezistă doar câteva zile. Căpșunele se consumă de obicei crude, cu frișcă, sau ca adaos în salate cu fructe sau în torturi cu căpșune. Înghețata și gemurile de căpșune sunt, de asemenea, foarte populare. Acestea se utilizează și în băuturi precum cocktailurile cu rom sau cele pentru sărbători. Căpșunele se găsesc și congelate sau conservate.
- Afinele pot rezista în frigider până la zece zile. Pentru un gust mai bun, scoate-le din frigider cu ceva timp înainte de a le consuma. De asemenea, sunt mai bune cu puțină frișcă. Clătitele franțuzești și cele americane cu afine sunt foarte apreciate.
- Zmeura protejată de umiditate poate rezista în frigider până la trei zile. În plus, poate fi și congelată. Este recomandat să scufundați zmeura în apă și să o lăsați să se usuce înainte de consum. Zmeura este mult mai bună în stare crudă. Cu toate acestea, se poate folosi și ca ingredient în torturi, dar și în jeleuri, compoturi sau dulcețuri.
- Coacăzele pot fi roșii sau negre. Aceste fructe mici au un gust acrișor și au cel mai mare nivel de aciditate dintre fructele de pădure. Coacăzele negre sunt apreciate în special datorită aromei acrișoare. Coacăzele roșii se consumă de obicei crude, iar cele negre în dulcețuri, compoturi, gemuri sau sucuri. Rezistă câteva zile la frigider, dar în stare congelată pot rezista chiar și câteva luni.
Mulțumită acestor sfaturi, fructele de pădure nu vor mucegăi
Fructelor de pădure nu le place umiditatea, deci spală-le repede doar înainte de consum. Deoarece sunt foarte sensibile la presiune și chiar și cele mai mici defecte pot mucegăi, trebuie tratate cu atenție. Aceasta înseamnă: Când mergi la cumpărături, nu pune alte articole în sacoșă peste fructele de pădure și când le depozitezi la frigider, pune-le într-un loc aerisit, și mai degrabă pe o farfurie, nu într-un bol. Astfel vei putea vedea exemplarele mucegăite și le vei putea îndepărta imediat înainte de a le afecta și pe celelalte.
Fructele de pădure congelate și uscate
Fructele de pădure congelate pot rezista până la un an. Ambalate etanș, fructele de pădure uscate pot rezista mulți ani fără a fi depozitate la rece. Deoarece apa a fost îndepărtată din ele, au un conținut mai ridicat de nutrienți, dar și de zahăr. Sunt delicioase în terci, prăjituri și müsli, dar și ca gustare.
Încălzirea fructelor de pădure congelate: iată cum se procedează
Din cauza riscului reprezentat de patogenul hepatitei A sau pericolului de infecție cu norovirus, experții recomandă încălzirea fructelor de pădure congelate la cel puțin 90 de grade înainte de consum, în special pentru vârstnici, femei însărcinate, bolnavi sau copii mici. Desigur, dacă fructele congelate sunt direct din grădina ta, nu este nevoie să le încălzești. Le poți lăsa să se decongeleze la temperatura camerei și le poți folosi apoi în prăjituri sau smoothie-uri.