Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Semințele de susan: fier din belșug

Semințele de susan provin din planta de susan. Susanul este o plantă de cultură larg răspândită și probabil una dintre cele mai vechi plante oleaginoase din lume.

Informații utile

Semințele de susan au următoarele proprietăți speciale 

Semințe de susan în detaliu

Susanul este originar din anumite părți ale Africii și Indiei, dar astăzi este cultivat în toate regiunile tropicale și subtropicale ale lumii. Semințele de susan conțin ulei de susan și sunt bogate în acizi grași nesaturați. Acestea pot fi de culoare crem, maronie sau neagră. Semințele, prăjite sau nu, se pot folosi în bucătărie ca ingredient pentru mâncăruri dulci sau picante. Uleiul de susan, un aliment de altfel sănătos, servește în primul rând pentru gătit. Semințele de susan se numără printre alimentele cele mai bogate în seleniu și conțin mult fier și calciu.

Noile culturi ușurează recoltarea

Atunci când înflorește complet, susanul este foarte asemănător cu un degetar. După aproximativ trei luni, se dezvoltă capsule care conțin semințele coapte de susan. În cazul culturilor mai noi, după deschiderea capsulelor, acestea nu mai eliberează necontrolat semințele de susan. Între timp, recoltarea semințelor a devenit similară cu cea a cerealelor din Europa Centrală. 


Proveniență

De unde provin semințele de susan?

Semințele de susan provin din plante sălbatice din Asia de Sud (India). Descoperirile din Pakistanul de astăzi și din Mesopotamia arată răspândirea treptată a cultivării în secolele III și II î.Hr. Ulterior, au fost găsite urme și în Africa. Astăzi, susanul crește în întreaga lume în climatele tropicale și subtropicale. Sudanul este cel mai mare producător de susan, urmat de Birmania și de India pe locul trei.

S-a putut demonstra chiar o utilizare cultică a semințelor: În piramida faraonului egiptean Tutankhamon, au fost găsite semințe de susan ca obiecte funerare. Cunoscuta zicală „Sesam, deschide-te!” din povestea celor 1001 de nopți se referă la marea bogăție cu care erau asociate semințele de susan în lumea arabă.


Sezon

Când este sezonul semințelor de susan?

Semințele de susan se recoltează în septembrie, dar acestea sunt disponibile pe tot parcursul anului. 


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite semințele de susan și cum se depozitează acestea?

Semințe de susan în detaliu

Semințele de susan sunt transformate în ulei de susan, care se folosește la gătit. Acestea sunt folosite și ca ingredient de copt și ca topping pentru salată și müsli. Este foarte cunoscut și batonul de susan cu miere și zahăr. Populara halva este făcută din susan. În bucătăria arabă, tahini este o pastă obținută din semințe de susan fin măcinate. Semințele de susan trebuie depozitate într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină. La fel ca toate semințele și nucile, semințele de susan conțin ulei care poate deveni rânced în cazul unei depozitări prea lungi. Fii atent la termenul de valabilitate imprimat pe ambalaj.


Rețete

La ce poți folosi semințele de susan


Ingrediente

Ce conțin semințele de susan

Semințele de susan conțin cantități mari de calciu și fosfor, importante pentru oase și dinți. În plus, conțin mulți acizi grași nesaturați, care protejează inima și vasele de sânge. Conținutul bogat de fier și proteine este benefic pentru vegani. Conținutul de magneziu este deosebit de ridicat și garantează astfel o aprovizionare suficientă pentru nervi și mușchi.

Valoare nutritivă
 

kcal: 565 kcal

Carbohidrați: 10,2 g

Proteine: 17,7 g

Grăsimi: 50,4 g

Vitamine

 

Vitamina A: 7 µg

Vitamina B1: 0,8 mg

Vitamina B2: 0,25 mg

Vitamina B6: 0,79 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 2,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 783 mg

Fier: 10 mg

Potasiu: 458 mg

Magneziu: 347 mg

Sodiu: 45 mg