Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Semințele de floarea soarelui: adevărate surse de putere

Semințele de floarea soarelui sunt bune la toate și indispensabile în bucătăria modernă, putând fi consumate și ca mici gustări. Fie că sunt adăugate în salate, în supe sau chiar în pâine, semințele de floarea soarelui sunt cireașa de pe tort și contribuie la asezonarea unei mese delicioase. 

Informații utile

Semințele de floarea soarelui au următoarele proprietăți speciale

Semințe de floarea soarelui în detaliu

Semințele de floarea soarelui sunt fructele leguminoase ale plantei cu același nume. Sâmburele este într-o coajă deschisă la culoare, maro sau neagră, în funcție de gradul de coacere. Semințele de floarea soarelui sunt foarte versatile. Se folosesc la gătit și la prăjit, dar și pentru obținerea unui ulei bun.

Ce conțin semințele de floarea soarelui

Semințele de floarea soarelui sunt foarte sănătoase, fapt ce ține, în principal, de acizii grași nesaturați din care sunt și alcătuite în proporție de peste 90%. În plus, dispun de multe vitamine și minerale esențiale, cum ar fi: vitaminele E, D, K, B, A, F, caroten, calciu, iod și magneziu. Este cunoscut faptul că alcătuirea lor are efecte pozitive asupra organismului uman și că sâmburele întărește inima și circulația. De asemenea, contribuie la o bună formare a oaselor și previn afecțiunile dentare, de exemplu, sângerarea gingivală sau parodontoza.


Proveniență

De unde provin semințele de floarea soarelui?

Semințele de floarea soarelui sunt originare din America de Nord și Centrală. Descoperirile arată că au fost plantate în Mexic și în apropiere de fluviul Mississippi. Marinarii spanioli le-au adus ulterior în Europa. În prezent, Ucraina este cea mai mare producătoare de semințe de floarea soarelui. Pe locul doi se situează Rusia, urmată de Argentina. 


Sezon

Când este sezonul semințelor de floarea soarelui?

Semințele de floarea soarelui sunt disponibile pe tot parcursul anului. De obicei, se culeg între septembrie și octombrie.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite semințele de floarea soarelui și cum se depozitează?

Semințe de floarea soarelui în detaliu

Dacă semințele de floarea soarelui sunt deja decojite, le poți folosi imediat. Ele reprezintă o gustare excelentă. Dacă se poate, sâmburele ar trebui prăjit încă puțin. Semințele de floarea soarelui se potrivesc atât pentru preparatele dulci, cât și pentru cele picante, fie că sunt folosite în müsli, salate sau sub formă de ingredient de copt pentru pâine și chifle. Chiar și uleiul de floarea soarelui este foarte apreciat. Semințele de floarea soarelui ar trebui depozitate într-un loc răcoros, uscat și ferit de lumină, deoarece pot râncezi repede din cauza grăsimii conținute. Ambalajul deschis ar trebui închis bine ulterior, iar sâmburii ar trebui consumați cât mai curând.


Rețete

La ce poți folosi semințele de floarea soarelui


Ingrediente

Ce conțin semințele de floarea soarelui

Semințele de floarea soarelui sunt bogate în ingrediente valoroase. Semințele conțin multe proteine vegetale, multe vitamine și calciu. Sâmburele este compus din 90% acizi grași nesaturați, importanți pentru inimă și vasele de sânge. În plus, mențin în echilibru nivelul de colesterol. Având 6 grame de fier la 100 de grame, semințele de floarea soarelui reprezintă o adevărată rezervă de energie. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 580 kcal

Carbohidrați: 12,3 g

Proteine: 22,5 g

Grăsimi: 49 g

Vitamine

 

Vitamina A: 3 µg

Vitamina B1: 1,9 mg

Vitamina B2: 0,14 mg

Vitamina B6: 0,6 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 21,8 mg

 

Minerale

 

Calciu: 98 mg

Fier: 6,3 mg

Potasiu: 725 mg

Magneziu: 420 mg

Sodiu: 2 mg