Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Emmentaler: Brânză tare din Elveția

Brânza Emmentaler provine din Elveția. Modul tradițional de producție este cel din lapte crud. Acesta predomină încă în Elveția, Vorarlberg și Allgäu. În alte părți la producția de Emmentaler se folosește și lapte tratat termic.

Informații utile

Emmentaler are următoarele proprietăți speciale

Emmentaler proaspăt în detaliu

Emmentaler poate fi recunoscut prin intermediul găurilor de câțiva centimetri, formate prin fermentarea cu culturi de bacterii propionice și praf de fân. Emmentaler este produs din lapte crud savuros, apă, sare de masă și culturi de bacterii. Coaja tare, galben-maronie este un înveliș perfect pentru interiorul mlădios, galben, plin de găuri. Brânza elvețiană se face de cele mai multe ori în roți mari, rotunde și cu diametrul de până la 100 cm, cu o greutate de la 75 până la 120 kg.


Proveniență

De unde provine Emmentaler?

Colocvial, Emmentaler este numită și „brânză elvețiană”, pentru că brânza tare delicioasă provine din republica alpină. Mai bine zis, aceasta exista deja în secolul al XII-lea și până la începutul secolului al XIX-lea numai în Emmental, o regiune deluroasă din cantonul Berna, unde laptele crud era transformat în brânză conform tradițiilor. Între timp brânza Emmentaler cu 45 procente de grăsime caracteristice în masa uscată este produsă aproape peste tot în lume. Mai ales țările ca Franța, Germania (Allgäu) și Austria, însă și Finlanda și Turcia sunt mari fani ai acestei brânze. Deși varianta turcă seamănă la găuri și gustul delicat cu varianta clasică, are o culoare bej în loc de galbenă.


Sezon

Când este sezonul Emmentaler?

Emmentaler este un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită brânza Emmentaler și cum se depozitează aceasta?

Emmentaler proaspăt în detaliu

Brânza Emmentaler este cunoscută pentru gustul său puternic, cu iz de nuci, asemănat des cu nucile. Probabil exact din această cauză este servită cu plăcere în combinație cu nuci. Este adecvată pentru sosuri cu brânză, fondue, umpluturi, garnitură pentru pâine sau sub formă rasă pe toate mâncărurile posibile. Este recomandată și ca o gustare, cu un fruct dulce sau în combinație cu un vin ca și aperitiv.

Așa se maturează Emmentaler

Pentru maturarea perfectă, Emmentaler se depozitează între 3 până la 16 luni, brânza Emmentaler AOP protejată, din Elveția, se maturează cel puțin 4 luni. Culoare cojii și gustul diferă în funcție de tipul și durata depozitării. Emmentaler din Allgäu după trei luni de maturare are un gust delicat și slab de nuci, după patru luni aroma devine mai picantă și începând din a opta lună savoarea sa este extrem de accentuată. Există, de asemenea, brânză Emmentaler maturată în peșteri, care trebuie să se matureze minimum 12 luni, din care 6 într-un beci în stare umezită. 


Rețete

La ce poți folosi Emmentaler


Ingrediente

Ce conține Emmentaler

Brânza gustoasă este pe deasupra sănătoasă: Printre mineralele cele mai importante putem enumera calciul, potasiul, magneziul și sodiul. Deja 100 grame acoperă de exemplu necesarul de calciu al unui adult. Și vitamina A, benefică pentru piele și ochi, este din belșug în ea. Sortimentul este foarte bogat și în proteine.

Valoare nutritivă
 

kcal: 398 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 28,9 g

Grăsimi: 31,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 291 µg

Vitamina B1: 0,05 mg

Vitamina B2: 0,3 mg

Vitamina B6: 0,11 mg

Vitamina C: 1 mg

Vitamina E: 0,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 1029 mg

Fier: 0,3 mg

Potasiu: 95 mg

Magneziu: 33 mg

Sodiu: 280 mg