Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Edamer: o brânză semitare populară

Edamer este denumirea atât a locuitorilor orașului olandez Edam, cât și a brânzei olandeze semitari din lapte de vacă, care este una dintre cele mai populare brânze din lume.

Informații utile

Edamer are următoarele proprietăți speciale

Brânză Edamer proaspătă în detaliu

Pentru a produce Edamer, sunt necesare lapte, bacterii lactice și cheag. După numeroase procese de prelucrare, roata este presată într-o formă sferică, brânza este sărată și pusă la maturat. Brânza are de obicei un conținut de grăsime de 40-45% în masa uscată, însă există și variante cu 30%.

În Olanda se găsește sub forma sferică tipică, însă în restul țărilor, sunt preferate blocurile pătrate. În Olanda este înconjurată de coaja naturală - produsele destinate extern sunt însă învelite cu un strat de ceară. Gustul său tipic este delicat și ușor picant și devine mai iute pe măsură ce se maturează. În trecut, Edamer era produsă exclusiv din lapte crud; astăzi, acest lucru se întâmplă numai la producătorii mici de brânzeturi, care lucrează manual.


Proveniență

De unde provine Edamer?

Edam am Ijsselmeer din provincia Noord-Holland este cunoscută pentru tradiția sa seculară pe piața brânzeturilor. Încă din Evul Mediu, brânza Edamer este nelipsită din acest oraș. Datorită stratului de ceară cu care se învelește, rezistă mult timp și este protejat. Aceasta reprezenta provizia perfectă pentru călătoriile pe vapor și o marfă de export importantă. Datorită popularității sale, Edamer Kaas a ajuns să fie produsă peste tot, mai ales că termenul nu este protejat. Există însă două denumiri de origine protejate pentru brânza olandeză: Edam Holland și Noord-Hollandse Edammer.


Sezon

Când este sezonul brânzei Edamer?

Edamer este un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare

La ce poate fi folosită brânza Edamer?

Brânză Edamer proaspătă în detaliu

Aroma delicată a brânzei Edamer o face un companion potrivit pentru multe mâncăruri. Tăiată subțire, se potrivește de minune pe pâine, în combinație cu legume sau fructe ca piersicile, caisele și cireșele, fiind ideală și pentru gratinarea sufleurilor și rafinarea sosurilor. Edamer se potrivește de minune la vinurile albe demiseci, delicate, precum Pinot Grigio, Riesling sau Chardonnay.

Așa se maturează Edamer

În medie, brânza Edamer trebuie să se matureze minimum 6-8 săptămâni. Gradul de maturare la care a ajuns se cunoaște după culoarea stratului de ceară de pe brânză: roșu reprezintă brânza tânără; negru reprezintă brânza maturată minimum 17 săptămâni și verde indică adăugarea de verdețuri. Brânzeturile Edamer care nu s-au maturat mult timp au o consistență cremoasă și o culoare de un galben deschis. Această brânză are foarte puține găuri mici.


Ingrediente

Ce conține Edamer

Edamer are un conținut ridicat de calciu. Conține, de asemenea, potasiu, fosfor, magneziu și vitamine.

Valoare nutritivă
 

kcal: 254 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 26,4 g

Grăsimi: 16,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 166 µg

Vitamina B1: 0,06 mg

Vitamina B2: 0,35 mg

Vitamina B6: 0,07 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 800 mg

Fier: 0,3 mg

Potasiu: 95 mg

Magneziu: 34 mg

Sodiu: 520 mg