Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Cheddar: gust minunat variat

Brânza nu este produsă numai în Franța sau Germania, ci și în Anglia. Cheddar este un produs foarte cunoscut din producția engleză de brânzeturi. În funcție de gradul de maturare este vorba de brânză semitare sau și tare.

Informații utile

Cheddar are următoarele proprietăți speciale

Cheddar proaspăt în detaliu

Cheddar este o brânză tare sau semitare din lapte de vacă cu o aromă delicată, savuroasă și un conținut de grăsime de 50 procente. Brânza sub formă de calup are o consistență compactă și solidă, fără găuri. Își capătă culoarea tipică, portocalie, prin adăugarea unei substanțe vegetale complet neutre la gust. Brânza Cheddar tânără are un gust delicat-acrișor, însă aroma unui Cheddar mai maturat este puternică și savuroasă.

Timpul de maturare durează între trei și șase luni. Alte variante parcurg un proces de maturare de 15-24 luni. Din cauza diferitelor grade de maturare oferă o varietate minunată în ceea ce privește gustul. Există și forme aromatizate cu ierburi aromatice, whisky irlandez sau bere neagră.

Așa se face Cheddar

Producția de Cheddar diferă de alte proceduri de producție a brânzeturilor. Așa-numitul coagul este stratificat unul peste celălalt în calupuri. Acestea sunt stivuite din nou de mai multe ori, cu mici pauze de odihnă, în care zerul este scos prin presarea prin greutate. Acest procedeu special este numit „Cheddaring” sau „Chestern”. Ulterior, calupurile sunt mărunțite din nou la „Milling” și sunt amestecate cu sare, învârtind continuu. Apoi Cheddar este presat într-o formă, devenind o brânză compactă fără găuri.


Proveniență

De unde provine Cheddar?

Brânza din lapte de vacă și-a primit numele de la satul mic cu același nume din comitatul englezesc Somerset din sud-vestul Angliei. Istoria sa a început prin secolul XII, când se depozita și matura în peșterile defileului Cheddar. Din Marea Britanie brânza a ajuns prima dată în Irlanda, apoi în America de Nord și apoi peste tot în lume. Și pentru că Cheddar nu este un nume protejat, poate fi produs oriunde sub același nume. Numai West Country Farmhouse Cheddar are o denumire de origine protejată.


Sezon

Când este sezonul Cheddar?

Cheddar este produs tot anul și de obicei din lapte pasteurizat. Cu lapte crud aroma devine mai intensă.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit brânza Cheddar și cum se depozitează aceasta?

Cheddar proaspăt în detaliu

În comerț această brânză tare se găsește sub formă de calup, feliată sau rasă. Cheddar are utilizări multiple. Datorită proprietăților sale bune de topire este ideală pentru rumenirea pe toast sau sufleuri. Clasic pe pâine sau biscuiți Cheddar este la fel de adecvat ca și sub formă tăiată mărunt în salate. Brânza din Anglia se potrivește cu vin, nuci sau struguri.

Cum se depozitează Cheddar

Un calup proaspăt de Cheddar rezistă în frigider trei-patru săptămâni. Sub formă vidată, se păstrează bine la rece chiar și jumătate de an. Cheddarul merge înghețat cel mai bine feliat sau ras, în caz contrar se fărâmițează.


Rețete

La ce poți folosi Cheddar


Ingrediente

Ce conține Cheddar

Cheddar are un conținut înalt de calciu și fosfor, ambele minerale importante pentru dinți și oase puternice. Pentru sportivi este recomandată această brânză datorită conținutului optim de proteine. Cu toate acestea, din cauza conținutului de grăsime de 48 procente în masa uscată este destul de bogată în calorii.

Valoare nutritivă
 

kcal: 391 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 25,4 g

Grăsimi: 32,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 440 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,44 mg

Vitamina B6: 0,06 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 752 mg

Fier: 0,6 mg

Potasiu: 102 mg

Magneziu: 30 mg

Sodiu: 632 mg