Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ardei: pentru condimentare și consum

Ardeiul aparține familiei Solanacee. Atât planta, cât și fructul, se numește ardei. Din punct de vedere botanic, ardeiul este o bacă și nu o păstaie, așa cum se crede în general. Fructele se diferențiază prin culoare, mărime și iuțeală. 

Informații utile

Ardeiul are următoarele proprietăți speciale 

Ardei proaspăt în detaliu

Se face distincția între ardeiul dulce și ardeiul iute. În cazul ardeiului dulce, culoarea păstăilor indică gradul de coacere. Păstăile verzi sunt încă necoapte, păstăile galbene și portocalii pot să mai rămână puțin pe tufă, iar păstăile roșii sunt complet coapte. În plus față de păstăile cu formă tipică, există ardei roșii în formă de roșii cărnoase, ardei alungiți, subțiri și ascuțiți, precum și ardei dulci, de culoare maro, așa numiții ardei ciocolată.

Păstăile verzi au un gust mai amărui decât cele galbene, iar cele roșii au un gust puternic și dezvoltă, de asemenea, arome fine și dulci. Ardeiul iute și mic, precum chili, este uscat în sortimente picante sau blânde și adesea transformat apoi în pulbere. Substanța responsabilă de gustul picant se numește „capsaicină”. Concentrația sa variază foarte mult.


Proveniență

De unde provine ardeiul?

Ardeiul este originar din America Centrală și de Sud. Acesta a fost adus în sudul Statelor Unite ale Americii de către păsări. Soiul sălbatic de ardei a fost cultivat încă din anul 7000 î.Hr. După aproximativ 2000 de ani, au apărut primele forme cultivate. În cea de-a doua călătorie a lui Columb în America, acesta a adus cu el fructe care se cultivau în Spania. De atunci, ardeii s-au răspândit rapid și au devenit cunoscuți datorită comerțului mondial în continuă creștere. De asemenea, acesta a venit ca o completare a condimentelor picante anterioare, cum ar fi piperul, devenind o parte integrantă a lumii gastronomiei. 


Sezon

Când este sezonul ardeiului?

Ardeiul se cultivă în întreaga lume, astfel încât produsele importate sunt disponibile pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit ardeiul și cum se depozitează acesta?

Ardei proaspăt în detaliu

Relativ puține soiuri de legume sunt la fel de versatile ca păstăile de ardei dulce. Acesta are un gust bun în stare crudă, călit, înăbușit, prăjit, la grătar sau gătit. Printre preparatele clasice din bucătărie, se numără ardeii umpluți cu carne tocată; sunt la fel de populari și umpluți cu brânză feta sau orez. Dacă sunt păstrați la frigider, ardeii dulci rămân proaspeți timp de două săptămâni. Ardeiul iute se folosește pentru condimentare după etapele de preparare, cum ar fi uscarea, măcinarea și amestecarea, în funcție de gradul de iuțeală.



Ingrediente

Ce conține ardeiul

Ardei proaspăt în detaliu

Ardeiul dulce este sărac în carbohidrați și calorii. Păstăile roșii conțin cele mai multe vitamine. Conținutul deosebit de ridicat de vitamine, în special de vitamina A și vitamina C, susține mecanismele de apărare ale organismului și ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Valori nutritive
 

kcal: 43 kcal

Carbohidrați: 6,4 g

Proteine: 1,3 g

Grăsimi: 0,5 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,12 mg

Vitamina B6: 0,45 mg

Vitamina C: 140 mg

Vitamina E: 2,9 mg

 

Minerale

 

Calciu: 10 mg

Fier: 0,55 mg

Potasiu: 260 mg

Magneziu: 14 mg

Sodiu: 5 mg