Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Afinele: beneficii, valori nutriționale și consum | Kaufland

Afinele aparțin familiei Ericaceae și se mai numesc și afene, asine sau pomușoare. Fructele sunt delicioase, hrănitoare și se folosesc în medicina naturistă.

Informații utile

Afinele au următoarele proprietăți speciale 

Afine proaspete, în detaliu

Este important să subliniem diferența dintre afinele sălbatice și afinele de cultură, originare din America de Nord. Afinele sălbatice conțin pigmentul antocian atât în coajă, cât și în pulpa fructului. Afinele de cultură conțin acest pigment albastru doar în coajă, pulpa fiind deschisă la culoare. De asemenea, afinele de cultură sunt mai mari decât cele sălbatice.

Cum cresc afinele

Afinul este un arbust cu o înălțime de aproximativ jumătate de metru, cu frunze ușor de recunoscut datorită formei ovale și ușor zimțate. Florile roșii se transformă în afinele delicioase. Plantele înfloresc din mai până în iunie în păduri umbrite, câmpii și mlaștini de turbă.


Proveniență

De unde provin afinele?

Afinele sălbatice sunt originare din Asia și Europa de Nord. Afinele de cultură provin din America de Nord, din SUA și Canada. Aceste soiuri se cultivă și în Australia, Noua Zeelandă și Europa Centrală. Micul fruct este apreciat în toată lumea. Știai, de exemplu, că în micul oraș german Eggesin, există și un monument al afinelor? Acolo, acest fruct se sărbătorește anual la „Festivalul afinelor”. Aici, vizitatorii pot vedea la cât de multe lucruri se pot folosi afinele. Evident, nu lipsesc prăjiturile cu afine.


Sezon

Când este sezonul afinelor?

Sezonul afinelor proaspete se extinde pe perioada lunilor iunie, iulie, august și septembrie. Se pot recolta în aceste luni.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite afinele și cum se depozitează?

Afine proaspete, în detaliu

Afinele proaspete se pot consuma simple, în salata de fructe, müsli sau iaurt. Micile fructe albastre sunt foarte potrivite și pentru preparate la cuptor, în prăjituri sau torturi cu afine. Sunt gustoase și sănătoase și în smoothie-uri. O alternativă bună la afinele congelate sunt afinele liofilizate. Se pot utiliza și pentru dulceață, gem sau compot din afine.

Afinele – foarte sensibile

Trebuie să se depoziteze cu atenție, deoarece sunt sensibile la presiune. La cumpărare, asigură-te că sunt așezate în recipiente mici. Astfel, vor trebui să suporte mai puțină greutate. Nu sunt sensibile la frig, așa că se pot depozita în compartimentul pentru fructe al frigiderului până la o săptămână, apoi trebuie consumate cât mai repede posibil. Afinele se coc și după ce au fost culese. 


Rețete

La ce poți folosi afinele


Ingrediente

Ce conțin afinele

Afine proaspete, în detaliu

Afinele sunt foarte sănătoase, au multe vitamine importante, precum vitamina A, C și E. De asemenea, conțin și antocian, având astfel efect antioxidant. Proprietățile lor erau cunoscute încă din Evul Mediu. Chiar și atunci erau uscate, transformate în pulbere și utilizate, de exemplu, pentru durerile de stomac. Conțin foarte multă apă și au doar 40 de calorii per 100 de grame.

De altfel: Nu numai fructele conțin multe substanțe nutritive. Frunzele conțin flavonoide și taninuri. Frunzele se pot folosi ca infuzie pentru tratarea inflamațiilor din cavitatea bucală și de la nivelul gâtului.

Valoare nutritivă
 

kcal: 37 kcal

Carbohidrați: 6,1 g

Proteine: 0,7 g

Grăsimi: 0,6 g

Vitamine

 

Vitamina A: 5,7 µg

Vitamina B1: 0,02 mg

Vitamina B2: 0,02 mg

Vitamina B6: 0,06 mg

Vitamina C: 22 mg

Vitamina E: 2,7 mg

 

Minerale

 

Calciu: 10 mg

Fier: 0,9 mg

Potasiu: 78 mg

Magneziu: 2 mg

Sodiu: 1 mg