Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Merișoarele: mai rezistente decât afinele

Merișoarele, cunoscute și ca merișoare americane, aparțin familiei Ericaceae, familia afinelor. Merișoarele se întâlnesc în zone cu arbuști, în păduri și zone mlăștinoase din zonele cu climă temperată și pot fi găsite predominant în Scandinavia și America de Nord. Mai sunt cunoscute și sub denumirea de „Cranberry”. Află mai multe despre gustul, cultivarea și utilizarea acestor fructe.

Informații utile

Merișoarele au următoarele proprietăți speciale

Merișoarele proaspete, în detaliu

Merișoarele sunt cunoscute ca o specie separată, numită Oxycoccus. Fructele sunt formate dintr-o coajă tare, deci nu se strică repede, având un gust amărui sau acrișor. Fructele sunt roșii sau vișinii și aproximativ de aceleași dimensiuni ca cireșele. Soiurile cultivate tind să fie puțin mai mari. Consumate în stare crudă, nu sunt pe gustul tuturor. Cu toate acestea, gustul se îmbunătățește considerabil dacă merișoarele sunt înghețate o dată. 


Proveniență

De unde provin merișoarele?

Merișoarele provin din America de Nord. În prezent, pot fi întâlnite în zone mlăștinoase din Germania, Olanda, SUA; Anglia și Asia. Denumirea lor în limba germană (Moosbeere), face referire la zonele de creștere ale merișoarelor. Preferă soluri umede, mlăștinoase. În Germania, mai sunt cunoscute și sub denumirea de Kranbeere, originară din germana de jos. Soiurile îndrăgite de merișoare sunt McFarlin, Searles sau Ben Lear.


Sezon

Când este sezonul merișoarelor?

Sezonul micilor merișoare ține din iulie până în septembrie. Apoi sunt culese, uscate sau procesate suplimentar și sunt distribuite în comerț, unde sunt disponibile pe tot parcursul anului, în funcție de modul de procesare.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite merișoarele și cum se depozitează?

Merișoarele proaspete, în detaliu

Datorită gustului lor mai acrișor, merișoarele se pot adăuga în deserturi dulci, fiind diferite de stafide. Se pot găsi în stare crudă, dar și uscate în müsli, batoane, quark, iaurt sau marmeladă. Fructele au devenit celebre, deoarece se utilizează pentru crearea sosului tradițional pentru masa de Ziua Recunoștinței din SUA, folosit alături de carnea de curcan. 

La ce trebuie să ai grijă la depozitarea merișoarelor

Rezistă cel mai bine când sunt uscate. Sub această formă se pot adăuga „extra” în müsli, salate, prăjituri, brioșe sau checuri. Merișoarele proaspete pot rezista până la opt săptămâni. Deși, la fel ca toate fructele de pădure, trebuie procesate rapid. Sunt perfecte pentru compoturi sau sucul de merișoare. Sunt delicioase și alături de brânzeturi coapte, dar și de deserturi.


Rețete

La ce poți folosi merișoarele


Ingrediente

Ce conțin merișoarele

Merișoarele proaspete, în detaliu

Merișoarele conțin multe vitamine și minerale. De exemplu, sunt bogate în:

  • vitamina C
  • vitamina A
  • vitamina K
  • sodiu, fosfor și zinc

De asemenea, au și efect antioxidant. Ajută la regenerarea celulară. Datorită efectului antioxidant, merișoarele se folosesc și pentru prevenirea infecțiilor de tract urinar. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 35 kcal

Carbohidrați: 3,9 g

Proteine: 0,4 g

Grăsimi: 0,7 g

Vitamine

 

Vitamina A: 3 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,02 mg

Vitamina B6: 0,07 mg

Vitamina C:  11 mg

Vitamina E: 0,5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 14 mg

Fier: 0,9 mg

Potasiu: 90 mg

Magneziu: 7 mg

Sodiu: 2 mg