Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Coacăzele: fructe sănătoase

Coacăzele mâncate direct din arbust se numără printre cele mai delicioase gustări din grădină. Sunt ideale în toate salatele de fructe și sunt baza a numeroase gemuri, marmelade, sucuri sănătoase și deserturi delicioase.

Informații utile

Coacăzele au următoarele proprietăți speciale 

Coacăze proaspete, în detaliu

Coacăzele aparțin familiei agrișelor. Arbuștii cu fructe roșii, negre și albe sunt ușor de recunoscut. Fructele sunt bogate în vitamina C și minerale importante. Consumul lor este indicat pentru întărirea sistemului imunitar, precum și pentru efectul benefic avut asupra pielii și ochilor.

Diferitele soiuri de coacăze

Unele soiuri au ramuri răsfirate, care se clatină în bătaia vântului. Se recomandă ca plantarea acestora în grădini să fie evitată, precum și a celor care produc flori false și nu produc fructe. Unul dintre soiurile recomandate este Jonkheer van Tets, deoarece este un soi timpuriu, are ramuri drepte și produce ciorchini cu multe fructe, de dimensiuni mari. Rote Vierländer, este un alt soi relativ timpuriu, robust, cu fructe mari și roșii aliniate pe un ciorchine lung. Coacăzele roșii Heinemanns cu ciorchini lungi și bogați sunt un soi care se coace târziu, în august. Planta crește repede, fără probleme și nu necesită multă atenție.


Proveniență

De unde provin coacăzele?

Comparativ cu alte fructe, coacăzele nu se cultivă de mult timp: Au apărut în curțile mănăstirilor din Belgia și din nordul Franței, în secolul 15. Atunci, oamenii au încrucișat coacăzele sălbatice din pădurile Americii de Nord, nordul Asiei și nordul și vestul Europei, ducând astfel la apariția coacăzelor. Au apărut multe soiuri, răspândite acum pe tot globul. În Europa, coacăzele sălbatice se mai pot găsi în prezent doar în Belgia, Olanda, Franța, Germania, Austria, Italia și Polonia. 


Sezon

Când este sezonul coacăzelor?

Sezonul coacăzelor durează din iunie până în august. Coacăzele pot crește în orice tip de sol, dar preferă soluri grele, bine drenate, care își pot păstra umiditatea pe parcursul verii, ușor acide sau neutre. 


Utilizare și depozitare

La ce se pot folosi coacăzele și cum se depozitează?

Coacăze proaspete, în detaliu

Coacăzele proaspete se pot consuma direct. Micile fructe se potrivesc de minune și în quark și iaurt. De asemenea, se pot folosi și în marmelade, smoothie-uri sau alte torturi și prăjituri.

Cum se depozitează coacăzele

Coacăzele trebuie consumate sau gătite cât mai repede, deoarece se înmoaie și se strică repede. Dacă este necesar să le depozitezi, poți procesa astfel:

  • lasă fructele pe ciorchine
  • învelește-le într-un șervețel de bucătărie
  • Depozitează-le în compartimentul pentru fructe al frigiderului
  • Nu le ține mai mult de trei zile


Ingrediente

Ce conțin coacăzele

Coacăze proaspete, în detaliu

Coacăzele sunt foarte sănătoase. Fructele sunt bogate în vitaminele C și B și minerale importante. Conțin antocian, care are efect antioxidant în corpul nostru. Chiar și semințele coacăzelor ajută la reducerea inflamației, deoarece, printre altele, conțin acizi gamalinoleici.

Valoare nutritivă
 

kcal: 33 kcal

Carbohidrați: 4,8 g

Proteine: 1,1 g

Grăsimi: 0,2 g

Vitamine

 

Vitamina A: 4,2 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,03 mg

Vitamina B6: 0,05 mg

Vitamina C: 36 mg

Vitamina E: 0,7 mg

 

Minerale

 

Calciu: 29 mg

Fier: 0,9 mg

Potasiu: 257 mg

Magneziu: 13 mg

Sodiu: 1 mg