Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Căpșunele: fructele roșii favorite

De culoare roșu închis, moi și aromate – acestea sunt caracteristicile căpșunelor. Sunt perfecte pentru prăjituri și aduc o notă fructată deserturilor, mai ales pe timpul verii. Căpșunele se pot utiliza și în mâncăruri sărate. 

Definiție

Ce este căpșuna?

Căpșune proaspete, în detaliu

Căpșunele (fragaria, în latină) aparțin familiei trandafirilor și sunt un gen al subfamiliei Rosoideae, din care fac parte, de exemplu, și crețișoara și coada-racului. Asemenea zmeurei și murelor, din punct de vedere botanic, căpșunele nu sunt bace, ci sunt fructe agregate.

Cum cresc căpșunele

Căpșunele cresc aproape de sol. Florile plantei sunt de culori diferite, de la alb la galben, și înfloresc spre finalul perioadelor reci. Căpșunele în sine sunt un fruct fals. Acest lucru înseamnă că pulpa roșie nu este fructul adevărat al plantei. Micile semințe galben-verzui de pe suprafața căpșunelor sunt, de fapt, fructele. Concret, sunt fructe cu coajă lemnoasă. 

Varietatea de arome ale căpșunelor

Există aproximativ 100 de sortimente diferite, cu forme, culori și gusturi variate – de la roșu închis, mici și rotunde până la roșu deschis, mari și conice. În funcție de soi, căpșunele pot avea un gust fructat sau mai acrișor. De obicei, căpșunele mai mici sunt mai gustoase și mai aromate decât cele mari, cu condiția să fie bine coapte. Studiile au demonstrat că, atunci când sunt bine coapte, căpșunele au cu până la 20% mai multe substanțe nutritive. Când le cumpărați, aveți grijă ca fructele să nu prezinte mici pete albe în jurul sepalelor. Spre deosebire de multe alte tipuri de fructe, căpșunele nu se coc după cules.


Proveniență

De unde provine căpșuna?

Căpșunele erau deja consumate în Epoca de Piatră. Dimensiunile lor erau similare căpșunelor sălbatice din prezent. În Evul Mediu, fermierii au început cultivarea căpșunelor. În secolul al XVIII-lea, s-a încercat prima încrucișare, fiind create astfel soiuri noi. Scopul: fructe mai mari. În jurul anului 1750, din căpșunele importate din Chile și căpșunele de Virginia din America de Nord, au fost create căpșunele de grădină pe care le știm azi, cu fructe mai mari. De atunci, au fost create mai mult de 1000 de soiuri de căpșune. Majoritatea soiurilor cresc în zone de climă temperată. Căpșunele sălbatice sunt răspândite în special în Europa, S.U.A. și Asia de Nord. 


Cultivare și recoltare

Cum se cultivă și cum se recoltează căpșunele?

Căpșune proaspete, în detaliu

Sfaturi pentru plantarea căpșunelor

Ideal, căpșunele se plantează la final de august, până cel târziu la final de septembrie. Grație temperaturilor din ultimele zile călduroase, plantele tinere pot crește suficient cât să supraviețuiască iernii. Astfel, căpșunele tinere vor avea suficient timp pentru a forma plante cu flori înainte de primul îngheț. Numărul de fructe al plantei din anul următor depinde de acest aspect. Căpșunele se pot planta și la început de an. Pentru această perioadă, sunt ideale așa-numitele plante frigo, care au fost deja crescute de horticultori pe parcursul iernii și au deja răsaduri. După plantare, plantele vor începe să producă fructe aproximativ 100 de zile mai târziu.

Căpșunele adoră soarele

Căpșunele preferă locurile însorite și nu trebuie să fie plantate mai mult de trei ani în același loc; în caz contrar, vor începe să producă fructe din ce în ce mai mici odată cu trecerea anilor. Căpșunele culese prea devreme nu se vor mai coace. Din acest motiv, aparțin categoriei fructelor non-climaterice. Momentul ideal pentru cules este atunci când fructele sunt deja roșii și nu mai prezintă puncte verzi. Fructele sunt gata pentru cules atunci când emană un miros intens și sunt moi.

Cultivarea sustenabilă a căpșunelor

Căpșunele sunt plante sensibile. Dacă dorești să le cultivi în mod sustenabil și organic, respectă următoarele sfaturi: Utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor chimice de orice fel este strict interzisă la cultivarea căpșunelor bio. Pentru înlăturarea dăunătorilor, trebuie să se utilizeze mijloace naturale. De exemplu, săpunurile cu acțiune blândă omoară puricii de plante. De asemenea, plantele se pot proteja acoperindu-le cu lână. Pentru prevenirea fungilor, se recomandă lăsarea unui spațiu mai mare între plante. Deși fungii vor avea mai mult loc de creștere, infecția nu se va transmite de la o plantă la alta. Un substrat din paie ajută la păstrarea pământului relativ uscat și oferă protecție împotriva melcilor și a altor dăunători.

Când este sezonul căpșunelor?

Sezonul căpșunilor depinde de vreme și poate varia de la an la an. De obicei, plantele înfloresc în aprilie și mai. Sezonul se termină cel târziu la final de iulie. Până atunci, fructele se pot culege în perioade diferite, în funcție de regiune. Căpșunele sălbatice se pot găsi la marginea pădurilor și în poieni, din iunie până în august. 
 

Lista de caracteristici a căpșunelor proaspete:

  • rotunde și de culoare roșie uniformă
  • parfumate
  • fără lovituri vizibile
  • ferme
  • sepale verzi, fără zone albe, cu tulpină scurtă și verde

Depozitare

Cum se pot depozita căpșunele

Sezonul căpșunelor este unul scurt, dar micile fructe roșii sunt foarte apreciate. Care este cea mai bună metodă de depozitare și cum ne putem bucura de ele pe tot parcursul anului? Locul de depozitare ideal este frigiderul. Astfel, acestea pot rezista până la o săptămână. Odată cu trecerea timpului, fructele moi sau deja mucegăite trebuie să fie eliminate. De asemenea, căpșunele pot fi uscate sau conservate pentru a le prelungi durata de viață.  

Căpșunele se pot congela cu ușurință

Congelarea reprezintă o altă metodă de conservare a căpșunelor. Bine de știut: Adaosul de zahăr prelungește durata de viață a căpșunilor congelate. Dizolvă aproximativ 500 de grame de zahăr în aproximativ aceeași cantitate de apă și toarnă siropul rezultat peste fructe. Permite răcirea completă a acestora înainte de a le congela. De asemenea, trebuie să ții cont de următoarele aspecte:

  • Fructele trebuie să fie bine spălate și uscate; în caz contrar, se vor lipi între ele la congelare. 
  • Baza tulpinii ajută la păstrarea aromei, deci se va îndepărta doar imediat înainte de congelare. 
  • Notează data congelării pe recipient. Căpșunele se pot păstra la congelator aproximativ un an.
  • După decongelare, căpșunele vor fi moi. Dacă nu îți place acest lucru, le poți pasa înainte de congelare. 

 

Sfat suplimentar:

Cea mai bună metodă pentru a evita lipirea căpșunilor congelate este congelarea rapidă. În acest sens, așază căpșunile una lângă cealaltă pe o farfurie și pune farfuria la congelator timp de una până la două ore. 


Informații utile

Informații interesante despre căpșune

Curiozități și informații interesante despre fructele roșii mult iubite: 

Reproducerea

Căpșuna nu depinde de alte plante pentru reproducere, deoarece este hermafrodită. Fructele sunt consumate de mamifere precum vulpea și ariciul sau de păsări. Micile fructe cu coajă lemnoasă nu se digeră și sunt eliminate în excremente. Astfel, plantele se răspândesc. Dacă fructele rămân pe plantă, se usucă și cad pe sol. Plantele se pot înmulți și în acest mod. Pe lângă diferitele forme hibrid, botaniștii diferențiază și între căpșunile de cultură și cele sălbatice. În plus, acestea sunt împărțite în soiuri care fac un singur fruct sau care fac mai multe.

Micile ajutoare

Chiar și furnicile se numără printre animalele care ajută la răspândirea căpșunelor. Transportă fructele în mușuroiul lor și hrănesc larvele cu pulpa fructului. Micile fructe cu coajă lemnoasă rămân pe pulpă. Ulterior, „serviciul de salubritate” al mușuroiului elimină deșeurile. 

Confundate cu ananasul

Datorită denumirii latine a căpșunei de grădină comune, fragaria x ananassa, în Austria, aceasta era denumită ananas. În prezent, această denumire nu se mai utilizează pe scară largă. Uneori, se mai poate întâlni termenul de „căpșună ananas”. 


Rețete

Rețete delicioase cu căpșune pentru acasă


Ingrediente

Ce conțin căpșunele

Căpșunele sunt bogate în vitamine și minerale. Fructele roșii au un conținut ridicat de fibre și conțin și polifenoli. Aceștia ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Valoare nutritivă
 

kcal: 32 kcal

Carbohidrați: 5,5 g

Proteine: 0,8 g

Grăsimi: 0,4 g

Vitamine

 

Vitamina A: 3 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,06 mg

Vitamina B6: 0,06 mg

Vitamina C: 62 mg

Vitamina E: 0,1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 24 mg

Fier: 1 mg

Potasiu: 147 mg

Magneziu: 15 mg

Sodiu: 2 mg