Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Gelatina: o sursă de proteine valoroasă

Gelatina provine din verbul latin „gelare”, care poate fi tradus prin „solidificare”. Gelatina se obține, în principal, din țesutul conjunctiv al pielii, tendoanele, cartilajele și oasele de porc sau de vită. 

Informații utile

Gelatina are următoarele proprietăți speciale 

Gelatină în detaliu

Gelatina foi este folosită, în principal, pentru prepararea alimentelor, deoarece este ușor de porționat. Pentru a o folosi, trebuie să fie înmuiată în apă rece timp de câteva minute, apoi poate fi dizolvată și prelucrată la foc mic.

Un avantaj al gelatinei instant sub formă de pudră este acela că poate fi prelucrată la rece direct după umflarea în apă. Ambele forme se folosesc pentru gelifiere, îngroșare și stabilizare, datorită capacității de a se lega de apă. Ele oferă produselor o consistență cremoasă și le prelungesc durata de valabilitate. 


Proveniență

De unde provine gelatina?

Gelatina este o proteină insipidă și incoloră produsă din pielea, oasele și țesuturile conjunctive ale porcilor și bovinelor, dar și ale păsărilor. Printre altele, gelatina se mai obține și din pește. În acest scop, materialul este tocat, iar legăturile chimice sunt divizate cu ajutorul acizilor sau bazelor. După aceea, țesutul trebuie să fie eliberat de substanțele chimice și dizolvat în apă. Astfel, colagenul din produsele de origine animală este hidrosolubil și se poate extrage. Gelatina este ulterior congelată, uscată și măcinată sub formă de pudră sau transformată într-o foaie cu model reticular, cu ajutorul unui strat subțire de gelatină.


Sezon

Când este sezonul gelatinei?

Gelatina este un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită gelatina și cum se depozitează aceasta?

Gelatină în detaliu

Gelatina este foarte bună pentru a fi utilizată la coacere, de exemplu, pentru a face torturi stabile sau în producția de dulciuri, de exemplu, pentru a gelifica dulciurile. Pe lângă aceasta, gelatina este folosită pentru a filtra zațul din vinuri și sucuri. Gelatina nu este folosită doar în bucătărie, ci și în alte domenii. În farmacie și medicină, gelatina este folosită ca material pentru medicamentele în formă de capsule și ca înveliș pentru implanturi. Gelatina este, de asemenea, folosită în industria cosmetică pentru măștile de față și cremele de îngrijire a pielii. În industria cinematografică, reprezintă o masă populară de modelare. Legătorii de cărți o folosesc ca liant pentru lipire, iar în industria fotografică, imprimantele sunt acoperite cu ea. Gelatina trebuie depozitată într-un loc uscat.


Rețete

La ce poți folosi gelatina


Ingrediente

Ce conține gelatina

Gelatina este alcătuită din până la 15% apă, 1-2% minerale și colagen. Nu conține colesterol, purină și grăsimi și nici conservanți sau alți aditivi. Colagenul este cea mai întâlnită proteină din corpul uman și este responsabil pentru stabilitatea corpului și a organelor. Gelatina este o sursă valoroasă de proteine, deoarece conține opt dintre cei nouă aminoacizi esențiali pe care corpul nu îi poate produce singur. Suplimentele alimentare conțin uneori gelatină, care întărește țesutul conjunctiv și care ar trebui să asigure minerale oaselor, articulațiilor, părului și unghiilor.

Valoare nutritivă
 

kcal: 338 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 84,2 g

Grăsimi: 0,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 5,8 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 48,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 11 mg

Fier: 0 mg

Potasiu: 22 mg

Magneziu: 11 mg

Sodiu: 32 mg