Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Vanilie: mirodenia clasică

Știai că păstaia de vanilie este singurul fruct comestibil al unei orhidee? Această „vanilie adevărată” este una dintre cele mai scumpe mirodenii, fapt datorat producției sale îndelungate. De la plantare până la vânzare pot trece între 4 și 5 ani. 

Definiție

Ce este vanilia?

Vanilia se obține din fructul unei orhidee tropicale. Termenul „vanilie” provine din limba spaniolă, respectiv „Vainilla” și înseamnă aproximativ „păstaie mică” (diminutivul termenului „vaina” = „păstaie”). După șofran, vanilia este una dintre cele mai scumpe mirodenii din lume. Aromă cremoasă și dulce, fructată, miros intens: mirosul și gustul vaniliei sunt unice.

Care este diferența dintre vanilie și vanilină?

Vanilina este substanța aromatizantă principală a păstăii de vanilie. Poate fi produsă sintetic și nu este considerată dăunătoare sănătății. Pe scurt: vanilina este artificială, vanilia este naturală. Zahărul cu vanilină este de obicei alb, în timp ce zahărul cu vanilie adevărată are o culoare gălbuie până la maro deschis. 


Caracteristici botanice și proveniență

Caracteristicile botanice și proveniența vaniliei

Păstăi de vanilie și vanilie măcinată în detaliu

Originea vaniliei este la fel de exotică precum aroma ei.

Caracteristicile botanice ale plantei de vanilie

Planta de vanilie este o orhidee originară din Mexic și poate atinge o înălțime de până la 15 metri. În prezent, se cultivă în jurul Oceanului Indian, acolo unde temperatura medie este cuprinsă între 21 și 31 de grade Celsius. Orhideea are nevoie de umiditate ridicată, de un raport echilibrat între soare și umbră și de un sol bogat în materiale organice. Vanilia le oferă dulciurilor un gust intens.

De unde provine aroma vaniliei?

Aroma apreciată provine de la păstăile fermentate ale orhideei. Cu toate acestea, poate fi produsă și sintetic (vanilină). Producția aromei de vanilie naturală din casteorum (o secreție produsă de castori din glandele posterioare) este interzisă în Germania. Aroma de vanilie poate fi produsă și din molid. 

De unde provine vanilia?

În total, există peste 150 de tipuri de vanilie, iar locul de creștere determină numele vaniliei. Vanilia originală provine din Mexic, prin urmare, este numită vanilie mexicană și are un gust moale și dulce. Mai este cunoscută și vanilia de Bourbon, care are un gust intens aromat și provine din Insulele Bourbon, în principal din Madagascar. Vanilia de Tahiti, care este cultivată pe insula Tahiti din Polinezia Franceză, este considerată „regina vaniliei”. Este de patru ori mai productivă decât vanilia de Bourbon, are o aromă mai puternică și un parfum de flori.


Sortimente

Tipuri de păstăi de vanilie

Deși genul de orhidee „Vanilla” include în jur de 120 de plante de vanilie, doar trei dintre acestea sunt cultivate la scară largă în scop comercial.

Vanilia de Bourbon

Vanilia de Bourbon trebuie să provină din insulele Bourbon (Madagascar, Comore, Réunion, Seychelles și Mauritius). Păstăile sunt lungi și uleioase și în interior conțin multe semințe. Mai sunt cunoscute și ca vanilia picantă. Vanilia de Bourbon are un gust dulce picant și se potrivește alături de carne, ciuperci și deserturi.

Vanilia de Tahiti

Cel mai scump soi de vanilie provine din Tahiti; conține mai puțină vanilină și este caracterizată astfel de o aromă mai fină și fructată, care amintește de cireșe sau prune. Păstăile sale sunt mai scurte și mai groase decât ambele soiuri. Vanilia de Tahiti se potrivește fructelor de mare și preparatelor cu orez.

Vanilia mexicană

Are o aromă puternică, de ciocolată, foarte similară vaniliei de Bourbon, dar puțin mai picantă. Poate fi folosită în același mod. 


Nutrienți

Ce conține vanilia: calorii, vitamine și minerale

Aztecii foloseau vanilia ca remediu, deoarece condimentul are un efect antiinflamator și de ameliorare a durerii. În plus, vanilia stimulează producția de serotonină, hormonul fericirii, având astfel o influență pozitivă asupra stării de spirit. Dar nu numai că atenuează stresul și neliniștea, ci te poate ajuta și să slăbești: Aroma influențează centrul foamei și astfel poți evita apariția poftelor. Poporul totonac folosea vanilia ca afrodiziac.

Valoare nutritivă
 

kcal: 288 kcal

Carbohidrați: 13 g

Proteine: 0,1 g

Grăsimi: 0,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 11 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 148 mg

Magneziu: 12 mg

Sodiu: 9 mg


Sănătate

Este sănătoasă vanilia?

Vanilia se utilizează în bucătărie, dar potențialul ei ca plantă medicinală este aproape necunoscut.

Vanilia are efect antiinflamator

Datorită diverselor uleiuri esențiale, vanilia are efect antiinflamator și antibacterian și poate ameliora, de asemenea, și infecțiile fungice. De aceea, uzul extern al acesteia poate ameliora neurodermatita și eczema.

Vanilie: efect calmant

Vanilia se utilizează în aromaterapie pentru persoanele nervoase sau cu probleme cu somnul. Se spune că mirosul are un efect echilibrat, calmant și care sporește starea de bine.

Este bună vanilia pentru tractul gastrointestinal?

Vanilia inhibă dezvoltarea bacteriilor nedorite în intestinul gros și astfel contribuie la o digestie sănătoasă. În plus, stimulează bila și ajută astfel digestia preparatelor grase și grele. 


Cultivare și recoltare

Cultivarea și recoltarea vaniliei

Te-ai gândit să cultivi chiar tu această plantă scumpă? Îți vom spune dacă și cum este posibil.

Unde crește vanilia?

Orhideele sunt cultivate în Madagascar, Tahiti, Réunion și alte insule din Oceanul Indian.

Poți cultiva chiar tu vanilia?

Deoarece plantele au nevoie de căldură pe tot parcursul anului și o umiditate de 70-80%, Germania nu este potrivită cultivării. Astfel, sera reprezintă o condiție preliminară. Cu puțin noroc și multă sensibilitate, orhideea ar putea înflori cândva. Apoi trebuie să fii rapid: De dimineață se deschide un boboc care, dacă nu este polenizat până seara, moare. Dacă îl polenizezi, va crea o păstaie lungă și verde în 6-9 luni.

Cum se polenizează planta de vanilie?

Florile de vanilie au atât părți masculine, cât și feminine în componente diferite, separate de o membrană. În țara sa de origine, Mexic, vanilia este polenizată de specii speciale de albine și păsări Colibri. Deoarece acestea nu sunt native în zonele principale de cultivare, polenizarea se efectuează manual: poți face și tu asta acasă. Taie cu atenția latura florii cu un obiect ascuțit (de exemplu, o scobitoare). Apoi ia polenul galben pe vârf și transferă-l pe pistil.

Cum se culege vanilia?

Durează până la patru ani până când o plantă de vanilie rodește pentru prima dată. De îndată ce orhideea înflorește, ea trebuie polenizată manual. Păstăile se coc la aproximativ o jumătate de an de la polenizare. Se culeg cu puțin timp înainte de a se coace complet. În această stare, fructele încă nu au aroma caracteristică. Păstăile se transformă în cunoscutele păstăi de vanilie de culoare neagră-maronie numai prin intermediul unor procese complexe, cum ar fi tratamentul cu abur și fermentarea ulterioară în recipiente ermetice.


Produse

Ce produse din vanilie există?

Există nenumărate produse cu vanilie. Pentru a putea ține mereu cont de diferențele importante, noi îți prezentăm aici diferențele principale.

Păstaia de vanilie

Cea mai scumpă, dar și cea mai calitativă și gustoasă variată de vanilie. Păstaia de vanilie este disponibilă, de obicei, în fiole de sticlă. Atât păstaia, cât și pulpa se pot utiliza pentru a da preparatelor sărate și dulci aroma fină, autentică.

Extractul de vanilie

Extractul pur de vanilie, numit și esență de vanilie, conține substanțele aromatice pure din păstaie. Extractul lichid are practic un termen de valabilitate nelimitat. Pentru preparare, păstăile de vanilie sunt introduse în alcool, care le extrage aromele. Extractul este închis la culoare și are un gust intens.

Pulberea de vanilie

Pulberea de vanilie este versiunea uscată și pulverizată a păstăilor. Nu este îndulcită, dar este ideală pentru a da gust diverselor preparate.

Zahărul vanilat

Zahărul vanilat conține, pe lângă pulberea de vanilie și zahăr, chiar destul de mult. În 100 de grame de zahăr vanilat, 99 de grame sunt zahăr. Zahărul vanilat de Bourbon se distinge prin mici puncte negre.

Aroma de vanilie

Aici trebuie să distingem între aromele naturale și cele artificiale. Cea artificială se găsește, de exemplu, în zahărul vanilinat. Este produsă artificial, dar nu dăunează sănătății. Aroma de vanilie naturală trebuie să fie produsă din cel puțin 95% vanilie adevărată, iar restul de 5% poate proveni din surse diferite. 


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea vaniliei

Pentru următoarea achiziție: Și mai multe informații despre această păstaie exotică.

De unde se pot cumpăra produse din vanilie?

Poți cumpăra produse din vanilie precum zahăr vanilinat, extract de vanilie sau chiar și păstăi întregi din magazine.

Cum să recunoști vanilia adevărată

Citind eticheta care oferă informații. Mai sus am enumerat deja diferite moduri în care vanilia adevărată este procesată în diverse produse. Cu toate acestea, dacă pe etichetă scrie „aromă naturală”, produsul este de origine naturală, dar nu din păstaie. În spatele denumirilor „aromă de vanilie”, „aromă” sau „cu gust de vanilie” se ascunde vanilina sintetică. Termenul „vanilie” se referă de obicei la vanilia artificială.

De ce este atât de scumpă vanilia?

Din cauza polenizării artificiale complexe a florilor și fermentației complicate și îndelungate a păstăilor, producția de vanilie este foarte costisitoare, ceea ce se reflectă și în prețul de achiziție.

Cât rezistă vanilia?

Deoarece au fost deja procesate, păstăile de vanilie pot fi păstrate pe termen nelimitat dacă sunt depozitate corect. Tot ce pot face este să se usuce sau să-și piardă aroma în timp.

Cum se depozitează corect vanilia?

Ideal, se depozitează într-un recipient etanș, în eprubeta sa de sticlă, într-un loc întunecat și răcoros. 


Utilizare

Utilizarea vaniliei în bucătărie: iată cum se procedează 

Păstăi de vanilie în detaliu

Vanilia este prelucrată în principal în industria alimentară. Condimentul este folosit atât la gătit, cât și la copt, îmbunătățește gustul propriu al preparatelor și neutralizează gustul picant sau acreala. Vanilia poate fi folosită și pentru preparatele copioase, nu numai pentru bucătăria dulce. 

Îți oferim cele mai bune sfaturi profesionale privind mirodeniile.

Răzuirea corectă a păstăii de vanilie

Taie păstaia pe lungime folosind un cuțit ascuțit și răzuiește pulpa cu spatele vârfului cuțitului.

De câte ori se poate folosi o păstaie de vanilie?

Dacă nu consumi toată păstaia, poți depozita restul la frigider. Poți folosi păstaia până se golește. Nici atunci nu trebuie să arunci păstaia, pentru că o poți folosi la gătit sau o poți folosi pentru a da aromă zahărului.

Este comestibilă coaja păstăii de vanilie?

Coaja păstăii are un gust și mai intens decât interiorul și poate fi astfel consumată.

Cum să faci chiar tu zahăr vanilat

Este delicios, ușor și scapi de deșeurile de ambalaj!

  • Pune păstaia cu pulpa rasă într-un borcan cu 250 de grame de zahăr.
  • Las-o la fermentat cel puțin o săptămână.
  • Sfat: Dacă vei pulveriza păstaia, aroma va fi și mai intensă. Dacă adaugi păstaia în bucăți mari în zahăr, aroma va fi foarte subtilă.

Cum să faci chiar tu extract de vanilie

Ai nevoie doar de răbdare și de două ingrediente!

  • Se taie 5 păstăi de vanilie.
  • Se pun într-un borcan mare, sterilizat.
  • Se toarnă peste ele 230 ml de vodcă sau de Korn.
  • Se lasă la fermentat cel puțin patru luni.
  • Se amestecă bine ocazional.

Preparatele la cuptor cu aromă de vanilie: câte picături?

Deoarece aroma de vanilie este un concentrat, sunt suficiente doar câteva picături. Dacă ai îndoieli, consultă rețeta. Ca regulă de bază, putem spune: trei picături corespund unei păstăi.

Cum se pot înlocui păstăile de vanilie?

Trei sau patru pachete de zahăr vanilat corespund aproximativ intensității aromei unei păstăi. Ține minte să reduci cantitatea de zahăr din rețetă în mod corespunzător. Poți folosi și extract de vanilie; una sau două lingurițe sunt suficiente. Recomandăm să te apropii încet de cantitatea corectă.


Rețete

Rețete delicioase cu vanilie, pentru acasă



Te-ar putea interesa și: