Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Vanilia: o păstaie dulce

Știai că păstaia de vanilie este singurul fruct comestibil al unei orhidee? Această „vanilie adevărată” este una dintre cele mai scumpe mirodenii, fapt datorat producției sale îndelungate. De la plantare până la vânzare pot trece între 4 și 5 ani. 

Informații utile

Vanilia are următoarele proprietăți speciale 

Vanilie în detaliu

Planta de vanilie este o orhidee originară din Mexic și poate atinge o înălțime de până la 15 metri. În prezent, se cultivă în jurul Oceanului Indian, acolo unde temperatura medie este cuprinsă între 21 și 31 de grade Celsius. Orhideea are nevoie de o umiditate ridicată, de un raport echilibrat între soare și umbră și de un sol bogat în materiale organice. Vanilia le oferă dulciurilor un gust intens.


Proveniență

De unde provine vanilia?

În total, există peste 150 de tipuri de vanilie, iar locul de creștere determină numele vaniliei. Vanilia originală provine din Mexic, prin urmare, este numită vanilie mexicană și are un gust moale și dulce. Mai este cunoscută și vanilia Bourbon, care are un gust intens aromat și provine din Insulele Bourbon, în principal din Madagascar. Vanilia de Tahiti, care este cultivată pe insula Tahiti din Polinezia Franceză, este considerată „regina vaniliei”. Este de patru ori mai productivă decât vanilia Bourbon, are o aromă mai puternică și un parfum de flori.


Sezon

Când este sezonul vaniliei?

Durează până la patru ani până când o plantă de vanilie rodește pentru prima dată. De îndată ce orhideea înflorește, ea trebuie polenizată manual. Păstăile se coc la aproximativ o jumătate de an de la polenizare. Se culeg cu puțin timp înainte de a se coace complet. În această stare, fructele încă nu au aroma caracteristică. Păstăile se transformă în cunoscutele păstăi de vanilie de culoare neagră-maronie numai prin intermediul unor procese complexe, cum ar fi tratamentul cu abur și fermentarea ulterioară în recipiente ermetice.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită vanilia și cum se depozitează aceasta?

Vanilie în detaliu

Vanilia este prelucrată în principal în industria alimentară. Condimentul este folosit atât la gătit, cât și la copt, îmbunătățește gustul propriu al preparatelor și neutralizează gustul picant sau acreala. Vanilia poate fi folosită și pentru preparatele copioase, nu numai pentru bucătăria dulce. Păstăile de vanilie depozitate într-un loc răcoros, întunecat și închis ermetic, rezistă cel puțin trei ani. Cel mai bine este să le lași în tuburile de sticlă în care sunt vândute. Păstăile separate de vanilie sunt folosite în parfumerie pentru a face tincturi, infuzii sau parfumuri.


Rețete

La ce poți folosi vanilia?


Ingrediente

Ce conține vanilia

Aztecii foloseau vanilia ca remediu, deoarece condimentul are un efect antiinflamator și de ameliorare a durerii. În plus, vanilia stimulează producția de serotonină, hormonul fericirii, având astfel o influență pozitivă asupra stării de spirit. Dar nu numai că atenuează stresul și neliniștea, ci te poate ajuta și să slăbești: Aroma influențează centrul foamei și astfel poți evita apariția poftelor. Poporul totonac folosea vanilia ca afrodiziac.

Valoare nutritivă
 

kcal: 288 kcal

Carbohidrați: 13 g

Proteine: 0,1 g

Grăsimi: 0,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 11 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 148 mg

Magneziu: 12 mg

Sodiu: 9 mg