Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Praful de copt: un ajutor în bucătărie

Praful de copt este un ingredient important în rețetele de copt. Cu ajutorul acestuia, prăjitura dospește, iar consistența sa devine frumoasă și pufoasă. Dar care este istoria agentului de creștere, cum se deosebește praful de copt de bicarbonatul de sodiu și de ce este un remediu popular folosit la curățenie? Îți răspundem aici la aceste întrebări.

Definiție

Ce este praful de copt?

Praf de copt în detaliu

Prin definiție, praful de copt este un agent de creștere care eliberează dioxid de carbon (CO₂) în combinație cu apa și căldura. Acest proces crește volumul aluatului. Praful conține bicarbonat de sodiu sau de potasiu. Ambele sunt substanțe chimice care provin din sarea acidului carbonic. Aditivii alimentari E450a, E341a sau acidul tartric fac parte din categoria acidifianților. A treia componentă este un agent antiaglomerant obținut din amidon, care împiedică reacția dintre cele două substanțe aflate deja în plic.


Efect

Ce rol are praful de copt în coacere?

Atunci când căldura cuptorului și umiditatea aluatului acționează asupra componentelor prafului, acestea reacționează între ele și se eliberează dioxid de carbon. Bulele de gaz formate în aluat fac ca acesta să devină mai pufos și îi cresc volumul. Praful de copt disponibil în comerț se vinde, de obicei, ambalat în pliculețe care sunt suficiente pentru 500 de grame de făină. Cu toate acestea, rețetele includ de obicei o indicație a cantității efective necesare de praf de copt.

Praful de copt se folosește aproape exclusiv pentru coca de chec, deoarece un aluat fraged trebuie să rămână tare și fărâmicios. Pentru a obține efectul complet, praful trebuie adăugat la celelalte ingrediente cât mai târziu posibil. Apoi, aluatul primește căldura necesară în cuptorul preîncălzit, astfel încât praful deja expus la umiditate să reacționeze. Pliculețele trebuie depozitate într-un loc uscat și răcoros, deoarece praful de copt umed își pierde din eficacitate.


Praf de copt vs. bicarbonat de sodiu

Care este diferența față de bicarbonatul de sodiu?

Praf de copt în detaliu

Bicarbonatul de sodiu are o apartenență la aciditate

Bicarbonatul de sodiu și praful de copt sunt agenți de creștere care reacționează cu celelalte ingrediente din aluat. Bicarbonatul de sodiu este adesea folosit în rețetele americane. Pentru ca acesta să își dezvolte capacitatea de creștere, aluatul are nevoie de cel puțin un ingredient „acid”, pe lângă o componentă lichidă cu care bicarbonatul de sodiu poate reacționa, de exemplu, lapte bătut, iaurt sau sirop de arțar. Bicarbonatul de sodiu își eliberează capacitatea de creștere imediat ce aluatul este amestecat, prin urmare, aluatul trebuie băgat cât mai repede în cuptor.

Bicarbonatul de sodiu este o componentă a prafului de copt

Praful de copt conține, la rândul său, bicarbonat de sodiu. Dar nu numai. Mai conține cel puțin un acid, cum ar fi tartrul sau amidonul sub formă de agent antiaglomerant. Spre deosebire de bicarbonatul de sodiu, praful de copt nu are nevoie de un ingredient „acid” suplimentar în aluat pentru a obține efectul dorit. O parte din praful de copt reacționează imediat ce intră în contact cu ingredientele lichide ale aluatului. Mai exact în timp ce aluatul este amestecat. La fel ca în cazul utilizării bicarbonatului de sodiu, un aluat amestecat cu praf de copt ar trebui băgat cât mai repede în cuptor. Celelalte componente ale prafului de copt reacționează doar atunci când este atinsă o anumită temperatură. Așadar, fermentează de două ori.


Utilizare

Ce mai poți face cu praful de copt?

Praful de copt nu este doar un ingredient pentru prăjituri. Acesta se poate folosi în multe domenii diferite, de exemplu, în gospodărie, pentru a îndepărta murdăria persistentă, pentru a neutraliza mirosurile neplăcute sau pentru a alunga furnicile.

Utilizarea prafului de copt în bucătărie

  • Praful de copt poate fi folosit pentru a neutraliza mirosurile deranjante, de exemplu, în cazul în care frigiderul are un miros neplăcut. Pur și simplu se presară o jumătate de pliculeț de praf de copt pe o farfurie mică și se pune în frigider. De asemenea, praful de copt ajută în cazul în care vine un miros urât de la scurgere. Pur și simplu toarnă câteva linguri de agent de creștere în scurgere și clătește cu oțet. Se lasă să acționeze câteva minute și se spală cu apă caldă.
  • Resturile arse de alimente din tigăi și oale sunt adesea dificil de îndepărtat cu detergentul de vase și buretele. Praful de copt poate ajuta la dizolvarea resturilor. Pentru a face acest lucru, pune câteva linguri de agent de creștere și puțină apă în oală sau în cratiță. Se lasă amestecul la înmuiat peste noapte. De altfel, acest lucru funcționează și în cazul suprafețelor arse din cuptor.
  • Cei care beau des cafea și ceai sunt familiarizați cu urmele în formă de valuri pe care aceste băuturi le lasă pe cești și pe căni. Aceste urme se pot îndepărta ușor cu puțin praf de copt. Pentru a face acest lucru, pur și simplu pune praful în recipientul cu pricina, umple-l cu apă și lasă-l peste noapte.

Utilizarea prafului de copt pentru resturile provenite din activitățile casnice

  • Dacă dorești să-ți cureți bijuteriile din argint și din aur, nu ai nevoie de detergenți speciali. Puțin praf de copt face ca metalul prețios să strălucească. Pentru a face acest lucru, pune bijuteriile în apă și adăugă o lingură de agent de creștere la un litru. Se curăță ușor după aproximativ o oră de înmuiere.
  • Praful de copt s-a dovedit, de asemenea, eficient ca metodă de îndepărtare a furnicilor. Pentru a combate micile insecte târâtoare, este suficient să amesteci puțin zahăr cu praf de copt și să presari pe zonele afectate în mod special. Totuși, cel mai bine este să prevenim o „invazie de furnici”, cu alte cuvinte, nici măcar să nu le atragem. De exemplu, depozitează întotdeauna alimentele într-un recipient bine sigilat, asigură-te că zidăria și rosturile sunt etanșate și aruncă zilnic gunoiul.

Utilizarea prafului de copt pentru îngrijirea corpului

  • Praful de copt este secretul pentru dinți mai strălucitori. Pentru a face acest lucru, umezește ușor periuța de dinți și pune-o la înmuiat în praf de copt. Apoi spală-te pe dinți și clătește bine gura. Atunci când praful de copt intră în contact cu apa, se formează carbonat de sodiu. Acesta are un efect abraziv, putând îndepărta decolorările. Cu toate acestea, stomatologii ne sfătuiesc să nu folosim această procedură prea des, deoarece poate deteriora smalțul.
  • Praful de copt poate ajuta la evitarea picioarelor transpirate. Pentru a face acest lucru, pur și simplu freacă picioarele cu puțin praf de copt. Bicarbonatul de sodiu conținut în praf absoarbe transpirația și bacteriile.

Durabilitate

Se poate strica praful de copt?

Praful de copt ar trebui sigilat și depozitat într-un loc uscat. În acest fel rezistă o veșnicie. Pe de altă parte, în cazul depozitării în aer liber, agentul de creștere se poate umezi și astfel își pierde capacitatea de creștere. Dar nu-ți face griji: Praful de copt nu se poate strica cu adevărat. 


Alternative

Cu ce se poate înlocui praful de copt?

Este neplăcut atunci când vrei să faci o prăjitură și nu ai praf de copt. Totuși, există diferite posibilități de a înlocui agentul de creștere. Cea mai simplă opțiune este să bați albușurile care urmează să fie adăugate la aluat până devin tari și să le încorporezi în amestec. Acest lucru aerisește aluatul și îi dă mai mult volum. „Hirschhornsalz” este formată din bicarbonat de amoniu. Se poate folosi ca agent de afânare pentru produsele de panificație plate făcute din aluat fraged. „Pottasche”, adică carbonatul de potasiu, poate servi, de asemenea, ca substitut. Acest agent de creștere este cunoscut mai ales datorită produselor de panificație de Crăciun. Se folosește în special pentru turtă dulce, deoarece face aluatul să fie mai lat. Prin urmare, acest înlocuitor al prafului de copt este mai potrivit pentru prăjituri cu formă plată.


Ingrediente

Ce conține praful de copt

Proprietatea pozitivă a prafului de copt este că aluatul se aerisește și „dospește”. Ca urmare, este mai ușor de digerat. Există chiar și praf de copt pentru diabetici, făcut din germeni de cereale.

Valoare nutritivă
 

kcal: 100 kcal

Carbohidrați: 25 g

Proteine: 0,1 g

Grăsimi: 0 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 48,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 1100 mg

Fier: 0 mg

Potasiu: 50 mg

Magneziu: 9 mg

Sodiu: 11800 mg