Carnea de pasăre: aliment universal
Carnea de pasăre este foarte apreciată de mulți oameni și este una dintre cele mai consumate tipuri de carne, alături de carnea de porc și de vită. „Pasăre” este termenul general pentru rațe, curci, găini, bibilici, precum și porumbei, curcani, fazani, potârnichi, becațe și prepelițe.
Ce este carnea de pasăre?
Carnea de pasăre este apreciată de multe persoane, datorită conținutului redus de grăsimi și cantității ridicate de proteine. Termenul include categoriile de animale destinate consumului uman, inclusiv găinile, rațele, gâștele, curcanii, prepelițele și porumbeii. Inclusiv ouăle de pasăre reprezintă o sursă importantă de proteine și vitamine datorită nutrienților conținuți. La cumpărarea cărnii de pasăre, este important să ții cont de îngrijirea și hrănirea adecvată speciei, pentru a garanta calitatea ridicată. Inclusiv prepararea joacă un rol important pentru optimizarea gustului cărnii.
De la ce animale provine carnea de pasăre?
În această categorie sunt incluse diverse specii de păsări domesticite, crescute pentru consumul uman. Află aici totul despre cele mai îndrăgite tipuri de carne de pasăre din Germania, precum și modalitatea de preparare a acestora.
Ce tipuri de carne de pasăre există?
În plus față de tipurile menționate mai sus, mai există și alte tipuri de păsări care pot fi folosite pentru prepararea mâncărurilor delicioase. Gustul acestora diferă, la fel ca și preparatele pentru care sunt indicate:
- Fazan
- Prepeliță
- Porumbel
- Bibilică
- Potârniche
- Struț
Carnea de pasăre: bucăți și produse
Porțiile de carne de pasăre: privire de ansamblu
În funcție de rețetă și de modul de preparare, aceste porții pot fi folosite întregi sau pe bucăți. Astfel, de exemplu, pentru un pui fricassee, se folosesc pieptul, spatele și pulpele de pui, în timp ce gâturile și aripile se adaugă în supa de pui. Și timpul de gătire variază în funcție de bucățile folosite. Mai jos ai o listă a celor mai frecvent utilizate bucăți:
- Piept
- Aripi
- Ciocănele
- Spate
- Gât
- Organe (ficat, inimă, stomac)
Produsele din carne preparate din carne de pasăre
Carnea de pasăre nu se comercializează doar proaspătă sau înghețată, dar și în diferite produse procesate din carne. Aceste produse sunt disponibile în supermarket și în măcelării și oferă o alternativă la variantele clasice de carne. Cu toate acestea, când alegi produsele din carne preparate din carne de pasăre, ai grijă la conținutul de grăsime și la ingrediente, deoarece acestea pot varia drastic. Și aici se aplică: alege, de preferință, produse de calitate și proaspete.
Mai jos ai o listă a celor mai frecvent utilizate produse din carne de pasăre:
- Cârnat din carne de pasăre (de exemplu, cârnat din piept de curcan, cârnat curry de pui)
- Salam din carne de pasăre (de exemplu, salam de pui, salam de curcan)
- Bratwurst din carne de pasăre (de exemplu, bratwurst de pui sau bratwurst de curcan)
- Friptură din carne tocată de pasăre (de exemplu, de pui)
- Leberwurst din carne de pasăre (de exemplu, leberwurst de curcan)
De unde provine carnea de pasăre?
Carnea de pasăre se folosește de mii de ani ca sursă de hrană pentru oameni. Inițial, vânătoarea a reprezentat principala sursă de aprovizionare. Carnea de pasăre era apoi eviscerată direct și gătită la foc deschis sau în cazan. Până la începutul secolului al XVIII-lea, carnea de pasăre era încă considerată un produs de lux pentru o mare parte a populației.
În consecință, carnea de pasăre a fost multă vreme rezervată doar clasei superioare aristocratice. Datorită domesticirii profesionale și apariției creșterii animalelor în agricultură, prețurile cărnii de pasăre au devenit treptat accesibile pentru omul de rând la începutul secolului al XIX-lea. Cu toate acestea, marele progres în ceea ce privește carnea de pasăre a avut loc abia la începutul și până la mijlocul secolului al XX-lea, odată cu apariția marilor lanțuri de magazine și a unei game adecvate de produse congelate.
Este sănătoasă carnea de pasăre?
Deoarece carnea de pasăre este extrem de săracă în calorii și foarte bogată în proteine și, în același timp, relativ săracă în colesterol, se recomandă consumul regulat de produse din carne de pasăre. Vitaminele B și D conținute în carnea de pasăre întăresc sistemul imunitar al organismului și asigură un sistem nervos funcțional și un metabolism sănătos. Deoarece produsele din carne de pasăre sunt bogate în minerale, acestea reprezintă o sursă ideală de minerale esențiale.
Caracteristic pentru majoritatea produselor din carne de pasăre este conținutul scăzut de grăsimi și conținutul ridicat de proteine. În medie, produsele din carne de pasăre conțin între 15 și 24 de grame de proteine la 100 de grame și mai puțin de 15 grame de grăsimi. În funcție de ce parte din carnea de pasăre este folosită, conținutul de grăsime variază pe alocuri între 1 și 5 grame la 100 de grame.
Conținutul ridicat de proteine din carnea de pasăre
Carnea de pasăre este ușor de digerat. Conținutul de proteine din carnea de pasăre variază între 16% și 24%, în funcție de bucată și de tipul de pasăre. Cel mai mare conținut se găsește în piept. Cu toate acestea, compoziția este cea care face ca proteina din carnea de pasăre să fie atât de sănătoasă. Aceasta conține aproape toți aminoacizii necesari pentru a produce propriile proteine ale organismului: se vorbește despre o valoare biologică ridicată.
Carnea de pasăre este săracă în grăsimi și carbohidrați
Carnea de pasăre este un aliment cu conținut redus de grăsimi și carbohidrați. Conținutul de grăsimi și de carbohidrați din carnea de pasăre variază în funcție de tip și de preparare. În general, carnea de pasăre este o sursă de proteine săracă în grăsimi, deoarece pielea este cea mai grasă parte din pasăre. Un piept de pui fără piele are în jur de 1 până la 2 grame de grăsime la 100 de grame de carne. În mod normal, carbohidrații sunt prezenți numai în cantități mici în carnea de pasăre, deoarece carnea este formată în primul rând din proteine. Datorită conținutului redus de grăsimi, carnea de pasăre este o alegere bună pentru persoanele care încearcă să își controleze consumul de calorii. În același timp, este o sursă foarte bună de proteine, care ajută la menținerea și repararea țesuturilor. Carnea de pasăre conține și numeroase vitamine și minerale, precum vitamina B12, niacină, fier și zinc, care îndeplinesc funcții importante în corp și mențin starea de sănătate.
Carnea de pasăre este mai sănătoasă decât carnea roșie?
În general, carnea de pasăre este considerată mai sănătoasă decât cea roșie. Acest aspect se datorează în principal conținutului diferit de substanțe nutritive și influenței acestora asupra sănătății. Carnea de pasăre este o sursă bună de proteine de înaltă calitate, în timp ce carnea roșie conține, de regulă, mai multe grăsimi și colesterol. Consumul ridicat de acizi grași și colesterol din carnea roșie poate crește riscul de afecțiuni cardiace, diabet și anumite tipuri de cancer. Pe de altă parte, carnea de pasăre este mai săracă în grăsimi și colesterol și, de obicei, grăsimile din aceasta sunt nesaturate, deci mai sănătoase. Consumul regulat de carne de pasăre poate reduce riscul de afecțiuni cardiace. Cu toate acestea, este important de menționat că modul de preparare al cărnii de pasăre și dimensiunea porției influențează semnificativ efectele sale asupra sănătății. De exemplu, prăjirea cărnii în ulei și utilizarea cărnii de imediat de sub piele poate crește conținutul de grăsimi și, prin urmare, numărul de calorii. De asemenea, consumul prea ridicat de carne, indiferent de tipul acesteia, poate avea ca rezultat o alimentație incorectă.
Cumpărarea și depozitarea cărnii de pasăre
Pentru a evita stricarea acesteia și riscurile pentru sănătate, trebuie să ții cont de câteva aspecte la cumpărarea și depozitarea cărnii de pasăre. Noi am făcut o listă a celor mai importante sfaturi.
Cumpărarea cărnii de pasăre proaspete: ce trebuie să ai în vedere
Când cumperi carne proaspătă de pasăre, trebuie să te asiguri că este curată, netedă, nu prezintă decolorări și nu are un miros neplăcut. Verifică termenul de valabilitate și asigură-te că pielea de pe pui este netedă și nedeteriorată, iar carnea este tare și elastică. Cumpără carnea de pasăre din surse de încredere, precum măcelăria sau supermarketul local și caută carne de pasăre bio sau crescută în aer liber, pentru a te asigura că păsările au fost îngrijite corespunzător.
Cum se depozitează carnea de pasăre?
Carnea de pasăre trebuie adusă acasă rapid după cumpărare și apoi depozitată la frigider. Atenție la data limită de consum de pe ambalaj. Carnea de pasăre trebuie consumată până la acea dată dacă a fost păstrată la frigider. Carnea de pasăre congelată are un termen de valabilitate mai lung. În acest caz, te poți orienta în funcție de termenul de valabilitate.
Congelarea corectă a cărnii de pasăre: cum procedezi
Dacă vei congela carnea de pasăre, întâi trebuie să o împachetezi, pentru a te asigura că nu va fi deteriorată de îngheț. În acest sens, folosește o pungă sau un recipient etanș pentru congelator și elimină cât mai mult aer posibil. Scrie pe ambalaj data la care ai congelat carnea pentru a ști ulterior de cât timp este congelată.
Apoi pune carnea la congelator. Trebuie să fie depozitată la o temperatură de -18 grade sau chiar mai scăzută.
Pentru cât timp poate fi congelată carnea de pasăre?
Carnea de pasăre poate rezista la congelator până la șase luni înainte de a-și pierde calitatea. Cu toate acestea, întotdeauna este mai bine să o utilizezi cât mai repede, pentru a te asigura că rămâne proaspătă.
Cât rezistă carnea de pasăre la frigider?
Carnea de pasăre proaspătă depozitată la frigider la o temperatură de 4 grade sau mai puțin trebuie să fie consumată sau congelată în decurs de 1 sau 2 zile. În cazul în care ai fiert sau ai prăjit deja carnea, o poți depozita la frigider timp de până la 4 zile. Cu toate acestea, se recomandă să o consumi cât mai repede cu putință pentru a nu-și pierde calitatea. Încrede-te mereu în propriile simțuri și asigură-te că nu prezintă mirosuri neplăcute sau decolorări.
Cum se poate prepara carnea de pasăre?
Produsele din carne de pasăre sunt folosite în producția unei mari varietăți de alimente. Printre acestea se numără mai ales produsele din carne, care se pot obține fie în stare proaspătă, fie congelate și apoi se pot găti, prăji, coace sau face pe grătar. În acest context, se recomandă o încălzire foarte bună înainte de consum, deoarece carnea de pasăre este predispusă la infestarea cu salmonella și alți germeni, care, în cel mai rău caz, pot fi transmiși direct la om. Produsele din carne de pasăre servesc, de asemenea, ca ingredient popular în ciorbe sau tocănițe și ca garnitură de carne în salate. Și cârnații din carne de pasăre sunt, de asemenea, populari.
Trebuie să reîncălzești întotdeauna bine carnea de pasăre
Este foarte important să reîncălzești întotdeauna bine carnea de pasăre, pentru a preveni eventualele infecții bacteriene, precum Salmonella. Aceasta trebuie să atingă o temperatură interioară de cel puțin 75 de grade pentru a te asigura că este complet gătită. La prăjirea sau prepararea pe grătar, întoarce în mod regulat carnea pentru a te asigura că se gătește corespunzător.
Se spală carnea de pasăre înainte de preparare?
Nu, spălarea cărnii de pasăre nu este necesară și nici recomandată înainte de preparare. Dimpotrivă, spălarea cărnii poate chiar crește numărul bacteriilor din carne prin stropirea cu picături de apă. Încălzirea suficientă a cărnii va distruge toate bacteriile.
Cum se gătește corect carnea de pasăre?
- Înainte de preparare, carnea de pasăre se scoate de la frigider și se lasă la temperatura camerei.
- Asezonează carnea cu sare și mirodenii, după gust.
- Încălzește o tigaie cu puțin ulei.
- Pune carnea în tigaie și las-o să se gătească pe ambele părți, până capătă o culoare aurie.
- Redu căldura și lasă carnea să se gătească încet până este gata. Centrul acesteia trebuie să ajungă la o temperatură de cel puțin 75 de grade.
- Scoate carnea din tigaie și las-o să se răcească puțin înainte de servire, pentru a fi mai suculentă.