Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Uleiul de măsline: un gust inconfundabil

Uleiul de măsline este un ulei vegetal din zona mediteraneană. Se obține prin presarea sâmburilor și a pulpei măslinelor. Spania este furnizorul principal, urmată de Italia și Portugalia.

Informații utile

Uleiul de măsline are următoarele proprietăți speciale

Ulei de măsline în detaliu

Uleiul de măsline are un gust foarte intens și se poate folosi în multe feluri: pentru salate, pentru marinarea sau prăjirea cărnii și a peștelui. Uleiurile de măsline sunt acum disponibile în multe arome diferite. Unele tipuri au o culoare puternică, parțial verzuie, care provine de la clorofila conținută de ulei. Aromele și polifenolii sunt caracteristici pentru gust. Conținutul ingredientelor menționate variază în funcție de tip și de origine, motiv pentru care uleiurile de măsline au gusturi diferite.


Proveniență

De unde provine uleiul de măsline?

Originea măslinei pornește de la o formă sălbatică a măslinului din regiunea mediteraneană, în urmă cu 8000 de ani. Cultivarea a avut loc mai târziu. Formele sălbatice originale provin din jurul Gibraltarului, din Marea Egee și din Orientul Mijlociu. După cultivare, măslinul s-a răspândit în toată zona mediteraneană. Uleiul de măsline era deja presat, depozitat și comercializat în urmă cu aproximativ 5000 de ani.


Sezon

Când este sezonul uleiului de măsline?

Un măslin produce între 50 și 70 de kilograme de măsline pe an. Din această cantitate se pot obține între 5 și 10 litri de ulei de măsline. Momentul recoltării determină calitatea măslinelor, în special gustul. Pentru a putea recolta fructele coapte, acestea au nevoie de suficientă căldură și lumină. Primele fructe coapte se pot recolta în noiembrie.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit uleiul de măsline și cum se depozitează acesta?

Ulei de măsline în detaliu

Uleiul de măsline este un ingredient important în multe preparate, cum ar fi humusul, diverse sosuri pentru paste, sosuri pentru salate sau legume murate. Cu toate acestea, există câteva lucruri de reținut atunci când vine vorba de încălzirea uleiului. Uleiul de măsline presat la rece nu ar trebui folosit niciodată pentru prăjire. Acesta este excelent pentru sosurile de salată și mâncărurile reci. Uleiurile de măsline virgine sunt rezistente la căldură, ceea ce se datorează conținutului mai mare de acizi grași mononesaturați. Acestea se pot încălzi până la 180 de grade. Uleiurile de măsline rafinate se pot încălzi până la 210 grade și pot fi folosite fără ezitare pentru prăjire, fierbere și chiar pentru prăjire în mult ulei încins. 
 

• Ulei de măsline presat la rece: nu trebuie încălzit, temperatura maximă este de 27 de grade

• Uleiuri de măsline virgine: se pot încălzi până la 180 de grade 

• Uleiuri de măsline rafinate: se pot încălzi până la 220 de grade

Cum se depozitează uleiul de măsline

Uleiul de măsline ar trebui depozitat într-un loc întunecat la o temperatură cuprinsă între 10 și 16 grade. Dacă uleiul se depozitează în aceste condiții, rezistă timp de 18 luni. Multe alte grăsimi și uleiuri vegetale au un termen de valabilitate de numai șase luni. O sticlă deschisă trebuie întotdeauna închisă ermetic și trebuie consumată în decurs de două luni. Cu cât este mai puțin ulei de măsline în sticlă, cu atât trebuie consumat mai repede sau transferat într-o sticlă mai mică.


Rețete

La ce poți folosi uleiul de măsline


Ingrediente

Ce conține uleiul de măsline

Aspectele legate de sănătate ale uleiului de măsline datează încă din antichitate. Nu numai că are mulți antioxidanți, dar conține și un ingredient activ cu efect antiinflamator. Conținutul de acizi grași mononesaturați și polinesaturați din uleiul de măsline este foarte ridicat, la fel ca și conținutul de vitamina A și E și de minerale, de exemplu, fier, magneziu, potasiu, fosfor și calciu. 

Valoare nutritivă
 

kcal: 900 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 0 g

Grăsimi: 100 g

Vitamine

 

Vitamina A: 120 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 13,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 1 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 0 mg

Magneziu: 0 mg

Sodiu: 1 mg