Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Uleiul de șofrănel: rafinează salatele

Uleiul de șofrănel este un ulei vegetal. Se obține din semințele de șofrănel, care aparține familiei Asteraceae. Principalele sale componente sunt acizii grași nesaturați, acizii grași mononesaturați și acizii grași dublu nesaturați.

Informații utile

Uleiul de șofrănel are următoarele proprietăți speciale

Ulei de șofrănel în detaliu

Uleiul de șofrănel are un gust de nucă, asemănător cu cel al uleiului de floarea soarelui. Numele șofrănelului (Carthamus) se datorează faptului că petalele sale sunt colorate intens în galben-roșu. Din ele se extrage cartamina, un colorant flavonoid. Prin urmare, în unele limbi europene, se folosește termenul de „șofran fals” pentru șofrănel. Planta este erbacee și are o rădăcină pivotantă lungă.

Uleiul de șofrănel se folosește și în cosmetică

Cosmeticele cu ulei de șofrănel pot obține rezultate pozitive mai ales în cazul pielii grase, deoarece uleiul de șofrănel matifiază pielea, pătrunde rapid în aceasta, dar nu în profunzime și nu lasă grăsime. În combinație cu alte uleiuri (ulei de cânepă, ulei din semințe de coacăze, ulei din semințe de struguri), uleiul de șofrănel este potrivit pentru tratarea impurităților pielii. Se observă rezultate bune în completarea cu ulei de babassu sau ulei squalane. Cantitățile de vitamina K sunt excelente pentru tratarea cuperozei sau a rozaceei, precum și a cearcănelor.


Proveniență

De unde provine uleiul de șofrănel?

Șofrănelul este originar din Asia. Astăzi este cultivat în principal în: 

• India

• Mexic

• Australia

• Zona mediteraneană 

• SUA 

• Elveția

Ciulinul se poate recolta după o perioadă de creștere de aproximativ cinci luni.


Sezon

Când este sezonul uleiului de șofrănel?

Perioada de recoltare a șofrănelului este cuprinsă între august și septembrie, în funcție de condițiile meteorologice. Atunci când fructele sunt coapte, acestea se pot recunoaște după frunzele uscate, de culoare maro. Capetele florilor sunt de un roșu aprins. Plantele recoltate se usucă la o temperatură cuprinsă între 50 și 60 de grade, pentru a ușura procesul de obținere a semințelor. Pentru a putea produce ulei din semințe, acestea trebuie să fie depozitate într-un loc răcoros și uscat timp de luni de zile. Apoi, semințele pot fi prelucrate într-o presă de ulei.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit uleiul de șofrănel și cum se depozitează acesta?

Ulei de șofrănel în detaliu

Uleiul de șofrănel se folosește mai bine la rece

Uleiul de șofrănel are cel mai mare conținut natural de acid linoleic. Din cauza proprietății acidului linoleic de a se descompune rapid sub influența căldurii, uleiul de șofrănel nu este recomandat în bucătărie ca grăsime pentru prăjit (punctul de fum este de 150 de grade Celsius), ci ar trebui folosit ca ulei rece în salate. Uleiul de șofrănel este potrivit și pentru utilizarea în bucătăria dietetică. Uleiul conține în special vitaminele A și K.

Cum se depozitează uleiul de șofrănel

O sticlă nedeschisă de ulei de șofrănel trebuie depozitată într-un loc întunecat și răcoros pentru a se păstra timp îndelungat. Odată deschis, uleiul trebuie consumat în termen de patru până la opt săptămâni, dacă este păstrat în același mod; altfel, va râncezi.


Ingrediente

Ce conține uleiul de șofrănel

Ingredientele din șofrănel se regăsesc în medicamente și în produsele farmaceutice care au efect antipiretic. Ingredientele se folosesc pentru a întări inima și circulația și pentru a preveni arterioscleroza. În medicina chineză, uleiul de șofrănel este folosit ca analgezic. Uleiul, având ca ingredient antiinflamator acidul linoleic, se poate aplica în cazul problemelor la nivelul pielii, cum ar fi eczema, cu rolul de a stimula vindecarea.

Valoare nutritivă
 

kcal: 900 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 0 g

Grăsimi: 100 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 48,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 0 mg

Fier: 0 mg

Potasiu: 1 mg

Magneziu: 0 mg

Sodiu: 0 mg