Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Uleiul de floarea soarelui: perfect pentru prăjit

Imaginea din timpul verii cu lanurile înflorite de floarea soarelui este într-adevăr uimitoare. Din sâmburii plantelor se poate obține uleiul de floarea soarelui. Uleiul de floarea soarelui este aproape incolor și inodor, are un gust neutru și este ideal pentru prăjit, deoarece se poate încălzi până la temperaturi foarte ridicate.

Informații utile

Uleiul de floarea soarelui are următoarele proprietăți speciale

Ulei de floarea soarelui în detaliu

Floarea soarelui face parte din familia Asteraceae. Floarea se mișcă după lumina soarelui și a fost descoperită în urmă cu aproximativ 3000-4000 de ani în America de Nord de către indieni ca fiind o plantă agricolă. Aceștia foloseau semințele pentru a obține ulei din semințe de floarea soarelui și pentru a face lipii. După ce înflorește, fiecare plantă conține până la 2000 de semințe. În mare parte, uleiul de floarea soarelui este compus din acizi grași.

Conținutul de acizi grași saturați este de 8%, conținutul de acizi grași mononesaturați este de 27%, iar conținutul de acizi grași polinesaturați este de 65%. Uleiul rafinat de floarea soarelui se poate încălzi până la 213 grade Celsius, în timp ce uleiul nerafinat până la 107 grade Celsius. Uleiul de floarea soarelui presat la rece este galben deschis, iar cel rafinat roșu-gălbui. 


Proveniență

De unde provine uleiul de floarea soarelui?

Floarea soarelui este originară din Mexic. Probabil că spaniolii au adus floarea soarelui în Europa la începutul secolului al XVI-lea. În jurul anului 1839, floarea soarelui a fost cultivată pentru prima dată în Ucraina pentru a obține ulei. În timp, floarea soarelui a fost plantată în toată Rusia. La acea vreme, în Rusia, uleiul de floarea soarelui era numit și „ulei de post”, deoarece înlocuia uleiul de origine animală în perioada postului ortodox rusesc. În prezent, floarea soarelui se cultivă pentru obținerea de ulei în Franța, în sudul Europei și în Rusia.


Sezon

Când este sezonul uleiului de floarea soarelui?

Uleiul de floarea soarelui este disponibil pe tot parcursul anului. Semănarea începe în aprilie. Florile înfloresc din iunie până în octombrie. Recoltarea începe la aproximativ cinci zile după ce se ofilesc primele flori. Pentru a le recolta, plantele au nevoie de o perioadă de uscare.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit uleiul de floarea soarelui și cum se depozitează acesta?

Ulei de floarea soarelui în detaliu

Uleiul de floarea soarelui este rezistent la căldură și se folosește la prăjit. Cu toate acestea, uleiul este mult mai versatil. Se folosește, de exemplu, la coacerea altor grăsimi, cum ar fi untul. Uleiul de floarea soarelui presat la rece este un ulei de gătit valoros și stă la baza sosurilor pentru salată, dipurilor, marinadelor, maionezei și margarinei.

Uleiul este blând, neutru și potrivit pentru a fi folosit în alimentele pentru copii. Uleiul de floarea soarelui se poate depozita foarte bine. Dacă este depozitat la temperaturi sub 20 de grade Celsius, într-un loc uscat și ferit de lumină, are un termen de valabilitate de cel puțin 12 luni după producție. Pe lângă utilizarea sa în bucătărie, uleiul de floarea soarelui se folosește și în farmacie. În plus, poate conține lacuri și vopsele.


Rețete

La ce poți folosi uleiul de floarea soarelui


Ingrediente

Ce conține uleiul de floarea soarelui

Majoritatea acizilor grași benefici pentru sănătate sunt mononesaturați și polinesaturați. Conținutul de vitamina A și vitamina E din uleiul de floarea soarelui este relativ mare. Comparație: doza zilnică recomandată de vitamina E pentru un adult este de 13.000 μg, corespunzătoare unei proporții de 21 de grame de ulei de floarea soarelui.

Valoare nutritivă
 

kcal: 900 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 0 g

Grăsimi: 100 g

Vitamine

 

Vitamina A: 4 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 50 mg

 

Minerale

 

Calciu: 1 mg

Fier: 0 mg

Potasiu: 1 mg

Magneziu: 1 mg

Sodiu: 1 mg