Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Margarina de origine vegetală: grăsime tartinabilă vegetală

Numele margarinei provine de la termenul grecesc „margon”, care înseamnă „perlă”. Este o grăsime tartinabilă vegetală și a fost dezvoltată în anul 1869 de chimistul francez Megé-Mouriés.

Informații utile

Margarina are următoarele proprietăți speciale

Margarină de origine vegetală în detaliu

Margarina se obține exclusiv din componente vegetale. De exemplu, pentru producerea margarinei, se utilizează uleiul din semințe de bumbac, uleiul de arahide, uleiul de rapiță, uleiul din semințe de floarea-soarelui și, într-o măsură mai mică, uneori untul de cocos și untul de palmier. Margarina este o emulsie de substanțe diferite, care nu se pot amesteca de obicei. Acestea sunt, în mare parte, apă și grăsimi, precum și vitamine liposolubile, caroteni și emulgatori, cum ar fi lecitina. Se mai folosește lapte degresat, lapte, sare sau amidon. Laptele și bacteriile lactice acide dau margarinei un gust asemănător cu cel al untului.


Proveniență

De unde provine margarina?

Margarina a fost inventată în Franța, în secolul al XIX-lea, când Napoleon al III-lea căuta un înlocuitor durabil al untului pentru aprovizionarea trupelor. Prima margarină a fost făcută din lapte, apă și grăsime de rinichi. Producția industrială de margarină a început în 1871 în Țările de Jos și în Germania. Inițial, chimistul Hippolyte Mège-Mouriès și-a numit invenția „unt ieftin”. Mai târziu a devenit populară denumirea de margarină. În 1952, a fost produsă prima margarină vegetală pură, fără aditivi chimici sau adjuvanți.


Sezon

Când este sezonul margarinei?

Margarina este un produs disponibil pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită margarina și cum se depozitează aceasta?

Margarină de origine vegetală în detaliu

Margarina este potrivită atât ca pastă tartinabilă, cât și pentru gătit și copt. Margarina de origine vegetală este foarte rezistentă la căldură, prin urmare, este ideală pentru prăjire. Pentru persoanele atente la nutriție, margarina de origine vegetală este înlocuitorul ideal al untului, care conține, în principal, grăsimi animale. Margarina care nu este depozitată la rece poate fi păstrată timp de patru până la șase săptămâni. Margarina cu ambalajul desfăcut, care nu este depozitată la rece, poate fi păstrată timp de câteva zile. Margarina cu ambalajul nedesfăcut se poate păstra în frigider conform termenului minim de valabilitate.


Rețete

La ce poți folosi margarina


Ingrediente

Ce conține margarina

Până acum câțiva ani, multe tipuri de margarină conțineau în mare parte grăsimi hidrogenate și aproape deloc acizi grași esențiali. Margarinele moi aveau conținuturi scăzute de colesterol și acizi grași trans. Între timp, au devenit disponibile tipurile de margarină fabricate, printre altele, din ulei de rapiță și ulei de soia. Prin urmare, crește conținutul de acizi grași nesaturați și de vitamine liposolubile A și E. În comparație cu untul, margarina conține mai puține grăsimi și mai puține calorii.

Valoare nutritivă
 

kcal: 722 kcal

Carbohidrați: 0,4 g

Proteine: 0,2 g

Grăsimi: 80 g

Vitamine

 

Vitamina A: 608 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 13,6 mg

 

Minerale

 

Calciu: 10 mg

Fier: 0 mg

Potasiu: 7 mg

Magneziu: 13 mg

Sodiu: 101 mg