Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Uleiul de susan: presat la rece și foarte valoros

Acizii grași nesaturați, peste 40% acizi linoleici, Omega-3 și Omega-6, precum și aproximativ 50 de miligrame de vitamina E la 100 de mililitri, fac din uleiul de susan unul dintre cele mai valoroase uleiuri presate la rece din bucătărie, cosmetică și medicină.

Informații utile

Uleiul de susan are următoarele proprietăți speciale 

Ulei de susan în detaliu

Planta de susan este probabil cea mai veche plantă oleaginoasă din lume. În India și China, această plantă anuală este cultivată de mii de ani. Planta are nevoie de aproximativ 20-25 de grade Celsius pentru a se dezvolta, ea nu crește în Europa. Crește până la o înălțime de aproximativ 1,50 metri, iar în vârf se formează flori păroase, în formă de clopot, care se deschid dimineața și se ofilesc la lumina soarelui.

Semințele au nevoie de aproximativ trei săptămâni pentru a se coace și se recoltează manual. Acesta este unul dintre factorii care fac ca uleiul de susan să fie atât de valoros. Uleiul se obține prin presarea semințelor și, în cele din urmă, se rafinează. Punctul de fum al uleiului de susan deschis la culoare și neprăjit este de 220 de grade Celsius, iar al celui închis la culoare și prăjit este de 177 de grade Celsius.


Proveniență

De unde provine uleiul de susan?

S-a dovedit că planta de susan provine din Africa de Est. De aici s-a răspândit mai întâi în Orientul Apropiat și în India. Cei mai mari producători de ulei de susan din lume sunt: China, Birmania, India, Nigeria, Japonia, Uganda, Turcia, Coreea, Mexic, Sudan și Tanzania.


Sezon

Când este sezonul uleiului de susan?

Uleiul de susan este un produs disponibil indiferent de sezon.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit uleiul de susan și cum se depozitează acesta?

Ulei de susan în detaliu

Uleiul obținut din semințe de susan prăjite se poate fierbe, dar nu ar trebui, deoarece acest lucru duce la pierderea gustului și a aromei. Datorită aromei sale unice, ușor de nucă, uleiul este potrivit pentru preparatele reci, cum ar fi dressingurile pentru salate, pentru sosuri reci și pentru rafinarea sosurilor. Gustul tipic, oarecum oriental, al uleiului de susan se regăsește, de asemenea, în preparatele la wok și în supele asiatice. Uleiul de susan este utilizat pentru producția de margarină și în medicină. 

Cum se depozitează uleiul de susan

Odată deschis, uleiul de susan care nu este depozitat la rece se poate păstra timp de șase luni. În frigider, termenul de valabilitate poate crește până la un an. Deși uleiul de susan nu este la fel de sensibil la lumină ca alte uleiuri, va rezista mai mult într-un loc răcoros și întunecat.


Rețete

La ce poți folosi uleiul de susan


Ingrediente

Ce conține uleiul de susan

Uleiul de susan este un ulei care are proprietăți benefice pentru sănătate. Acesta scade nivelul colesterolului și protejează inima și vasele de sânge. În medicina ayurvedică, uleiul de susan este folosit ca remediu pentru ameliorarea anumitor afecțiuni.

Valoare nutritivă
 

kcal: 900 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 0 g

Grăsimi: 100 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,01 mg

Vitamina B2: 0,07 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 28,3 mg

 

Minerale

 

Calciu: 10 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 20 mg

Magneziu: 0 mg

Sodiu: 2 mg