Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Maioneza: un sos clasic bogat

Maioneza sau pe scurt „mayo” este un sos vâscos, preparat la rece, folosit adesea sub formă clasică în industria de delicatese sau salate, având un conținut minim de grăsimi de 50%.

Informații utile

Maioneza are următoarele proprietăți speciale 

Maioneză în detaliu

Principiul de bază al maionezei clasice este combinarea apei cu uleiul. În condiții normale, aceste două ingrediente nu s-ar amesteca. Pentru a face posibil acest lucru, se folosește gălbenușul pe post de emulgator, care conține lecitină. Gălbenușul este responsabil și pentru culoarea maionezei.


Proveniență

De unde provine maioneza?

Maioneza a fost dezvoltată în secolul al XVIII-lea, mai exact în orașul-port Mahon din Insulele Baleare. La o petrecere s-a creat un sos rece, care a fost apoi importat în Franța, de unde a fost răspândit peste tot în lume. De asemenea, poate fi o variantă pentru aioli spaniol, o rețetă de bază din usturoi fin zdrobit, trecut prin ulei pentru a forma o emulsie. Există mențiuni scrise deja din 1024 despre sosul aioli.


Sezon

Când este sezonul maionezei?

Maioneza se produce pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită maioneza și cum se depozitează aceasta?

Maioneză în detaliu

Maioneza poate fi folosită ca bază pentru numeroase sosuri, ca și condiment și ca sos independent pentru diferite preparate și salate. Un exemplu clasic este salata de cartofi. Maioneza fără conservanți poate rezista două sau trei săptămâni. Pe de altă parte, maioneza făcută în casa rezistă doar câteva zile. Maioneza din comerț poate rezista timp de mai multe luni până la un an, datorită conservanților. Maioneza cu ambalajul nedesfăcut nu trebuie depozitată la rece, depozitarea la frigider se recomandă după desfacerea ambalajului.


Rețete

La ce poți folosi maioneza


Ingrediente

Ce conține maioneza

Un ingredient al maionezei este uleiul vegetal. Există mai multe tipuri de maioneză, varianta cu un procent redus de grăsimi, respectiv de 50%, și varianta cu un procent de grăsimi de până la 80%. Maioneza conține vitamina E, acid folic, vitamina A, niacină, biotină și minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor și cupru.

Valoare nutritivă
 

kcal: 490 kcal

Carbohidrați: 5 g

Proteine: 0,5 g

Grăsimi: 52 g

Vitamine

 

Vitamina A: 30 µg

Vitamina B1: 0,01 mg

Vitamina B2: 0,02 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 5 mg

 

Minerale

 

Calciu: 10 mg

Fier: 0,3 mg

Potasiu: 9 mg

Magneziu: 2 mg

Sodiu: 750 mg