Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Uleiul de in: conține acizi grași nesaturați întregi

Uleiul de in, adesea numit și ulei din semințe de in, este uleiul vegetal verzui obținut din semințele inului. Principalele țări producătoare sunt Canada, India și China.

Informații utile

Uleiul de in are următoarele proprietăți speciale

Ulei de in în detaliu

Planta anuală de in, cu denumirea botanică Linum, are o tulpină netedă, o înălțime cuprinsă între 50 și 70 de centimetri și este acoperită dens cu frunze alterne. Fructul, cu lungimea de șase până la opt milimetri, este inodor și lipicios. Uleiul de in este bogat în acizi grași Omega 3. Zece mililitri de ulei de in acoperă necesarul zilnic.

Uleiul de in presat la rece este galben auriu, iar uleiul de in rafinat este mai degrabă galben deschis spre maroniu. Uleiul are un miros picant și de fân, dar poate avea și o tentă de pește. Are un gust ușor de nucă spre fân. Uleiul de in conține acizi grași nesaturați în proporție de aproximativ 90% și are un conținut foarte ridicat de acizi grași Omega-3 și acizi alfa-linoleici, în proporție de 45%. 


Proveniență

De unde provine uleiul de in?

Inul este originar din Egipt, Siria și Iran. Inul este una dintre cele mai vechi plante de cultură ale omenirii. Floarea de in este menționată chiar în Biblie în legătură cu una dintre cele șapte plăgi ale Egiptului. În ziua de azi, inul crește și în Europa. Regiunea Luzacia are chiar și o denumire protejată din punct de vedere geografic: „ulei de in de Luzacia”. Pe lângă țările menționate, inul se mai cultivă și în India, China, Argentina, Canada și SUA.


Sezon

Când este sezonul uleiului de in?

Inul înflorește din iulie până în august, iar semințele se coc în august și în septembrie.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit uleiul de in și cum se depozitează acesta?

Ulei de in în detaliu

În regiunile din Silezia, uleiul de in este folosit în principal la deserturile din brânză de vaci sau în salata de castraveți și în preparatele din pește. Stratul de ulei previne acrirea brânzei de vaci, ceea ce reprezenta un avantaj mai ales în trecut, când nu existau mijloace de răcire. În general, uleiul de in este folosit astăzi în special ca o alternativă mai picantă la uleiul de floarea-soarelui sau la uleiul de măsline, în toate tipurile de salate. Cu toate acestea, nu ar trebui folosit pentru gătit, deoarece nu ar trebui încălzit.

Cum se depozitează uleiul de in

Deoarece uleiul de in are un gust amar după un scurt contact cu oxigenul, se recomandă depozitarea în recipiente închise, de exemplu, în recipiente de sticlă închise ermetic. În plus, se recomandă depozitarea într-un loc răcoros și, de preferat, întunecat, în frigider. Dacă trebuie păstrat pentru o perioadă mai lungă de timp, se poate depozita chiar și în congelator, datorită punctului său scăzut de topire, pentru a păstra gustul tipic de nucă pentru o perioadă lungă de timp.


Ingrediente

Ce conține uleiul de in

Datorită conținutului foarte ridicat de acizi grași Omega-3 și de acizi alfa-linoleici, uleiul de in este considerat unul dintre cele mai sănătoase uleiuri din comerț. De exemplu, poate contribui la întărirea sistemului imunitar.

Valoare nutritivă
 

kcal: 900 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 0 g

Grăsimi: 100 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 5,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 1 mg

Fier: 0 mg

Potasiu: 1 mg

Magneziu: 1 mg

Sodiu: 1 mg