Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Măslinele: o istorie îndelungată

În lume există în jur de 300 de soiuri de măsline. Culoarea acestora arată cât sunt de coapte. La început, măslinele sunt verzi, dar, pe măsură ce se coc, devin violet și apoi negre. Măslinele cultivate verzi sau violete sunt mai ferme și mai dure decât cele negre.

Informații utile

Măslinele au următoarele proprietăți speciale 

Măslinele, în detaliu

Măslinele sunt fructe sămânțoase mici, cam de dimensiunea unghiei, cu un sâmbure dur și necomestibil. Pulpa dură are un gust puternic și este ideală pentru adăugarea în diverse feluri de mâncare. Măslinele coapte sunt foarte bogate în substanțe nutritive. Conțin multe vitamine și minerale importante și o varietate de macronutrienți importanți, care adaugă valoare nutrițională măslinelor. Măslinele se comercializează verzi, violet sau negre. Măslinele murate se comercializează deseori fără sâmburi.


Proveniență

De unde provin măslinele?

Măslinele sunt menționate și în Biblie, când un porumbel îi aduce lui Noe o ramură de măslin pentru a demonstra că a găsit pământ. Măslinele sunt originare din Asia centrală, unde au fost cultivate pentru prima dată și de unde s-au răspândit în zona de est a Mediteranei. În prezent, măslinele se cultivă în toată zona mediteraneană. Principalii exportatori de măsline și de produse din măsline sunt Italia, Spania, Grecia, Liban și Turcia. Măslinele au nevoie de un climat mediteranean până la cald și uscat pentru a se dezvolta ideal, dar pot crește și în zone nordice, cum ar fi părțile de sud ale Austriei sau sud-vestul Germaniei. Cu toate acestea, producția din aceste zone nu este la fel de mare ca cea din zonele mediteranene.


Sezon

Când este sezonul măslinelor?

Măslinele preferă un climat cald și uscat și se coc mai bine în lunile de vară. Odată cu trecerea verii, se culeg și măslinele, toamna. Sezonul măslinelor ține din octombrie până în decembrie. Pentru măslinii aflați la sud de Alpi se folosesc metode de recoltare complexe, dar plantațiile aflate mai sus de Alpi au recolte mai mici și se pot culege manual. În magazine, măslinele coapte sunt disponibile tot timpul anului. Pentru conservare, măslinele se păstrează în ulei sau saramură.


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite măslinele și cum se depozitează?

Măslinele, în detaliu

Măslinele se pot consuma crude sau conservate. Se pot utiliza ca ingredient în preparatele mediteraneene sau în salate. De asemenea, din măsline se obține și uleiul de măsline, obținut prin presarea la rece a măslinelor și transformarea grăsimilor în ulei.

Măslinele se depozitează în spații ferite de lumina soarelui, întunecate și răcoroase. Ideal, după deschidere se depozitează într-un recipient închis. De preferință, se consumă în două săptămâni de la deschidere.Ingrediente

Ce conțin măslinele

Măslinele sunt foarte sănătoase și se recomandă consumul regulat. Efectul lor benefic se datorează acizilor grași nesaturați, care ajută sistemul cardiovascular și pot prelungi astfel speranța de viață. De asemenea, substanțele amare din măsline au efect antibacterian și ajută ficatul la detoxifiere. Măslinele sunt recomandate și persoanelor care suferă de gută.

Valoare nutritivă
 

kcal: 115 kcal

Carbohidrați: 6 g

Proteine: 0,8 g

Grăsimi: 11 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,03 mg

Vitamina B2: 0,08 mg

Vitamina B6: 0,02 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 96 mg

Fier: 3,3 mg

Potasiu: 8 mg

Magneziu: 4 mg

Sodiu: 735 mg