Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Uleiul de rapiță: galben auriu și cu un gust bogat

Cu siguranță ai văzut cel puțin o dată primăvara lanurile minunate, galbene și înflorite de rapiță. Din semințele de rapiță se obține uleiul de rapiță. Uleiul de rapiță în formă rafinată este ideal pentru prăjit, datorită rezistenței sale la căldură.

Informații utile

Uleiul de rapiță are următoarele proprietăți speciale

Ulei de rapiță în detaliu

Uleiul de rapiță conține vitamine liposolubile (A, E, K), este bogat în minerale și are un raport echilibrat față de acizii grași Omega-3 și Omega-6. Cele menționate mai sus pot reduce colesterolul LDL și au efect antiinflamator. În ceea ce privește utilizarea în bucătărie, există o diferență între uleiul de rapiță virgin și cel rafinat. Uleiul de rapiță virgin este sensibil la căldură și nu ar trebui folosit în niciun caz pentru prăjire.


Proveniență

De unde provine uleiul de rapiță?

Inițial, uleiul de rapiță era mai important decât uleiul lampant și lubrifiantul, datorită substanțelor amare și a componentelor nesănătoase pe care le conținea. Chiar și în ziua de azi, cea mai mare parte a producției de ulei de rapiță este folosită în scopuri tehnice, în special ca sursă de energie regenerabilă (biocombustibil). În anii '70 și '80 se cultivau tipuri de rapiță fără substanțe amare și ingrediente necorespunzătoare, astfel că uleiul de azi nu este inferior în ceea ce privește calitatea și gustul în raport cu uleiurile obținute din alte plante. Dacă în anii '90 uleiul de rapiță era încă comercializat în mod rușinos ca „ulei de gătit” sau „ulei vegetal”, astăzi a devenit un ulei de calitate. 


Sezon

Când este sezonul uleiului de rapiță?

Semănarea rapiței începe în august. Floarea tipică de rapiță apare deja la începutul lunii aprilie. Din floarea de rapiță se dezvoltă păstăi negre, care se pot recolta diferit în funcție de condițiile meteorologice. Recoltarea are loc de obicei în iulie. Canada este de departe cel mai mare producător.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit uleiul de rapiță și cum se depozitează acesta?

Ulei de rapiță în detaliu

Uleiul de rapiță este de trei tipuri, mai exact: presat la rece, virgin și rafinat. În funcție de tip, diferă și utilizarea. Uleiul de rapiță presat la rece nu are aditivi și are o culoare naturală galben aurie și un gust bogat. Această calitate a uleiului se folosește la marinarea salatelor sau pentru sosuri. Nu este rezistent la căldură și nu ar trebui folosit în niciun caz la prăjit.

Pe de altă parte, uleiul de rapiță rafinat este inodor și se poate folosi la prăjit. Cu toate acestea, nu se poate încinge pentru o perioadă nedeterminată. Dacă scoate fum, este prea încins. Uleiul de rapiță de înaltă calitate ar trebui protejat de lumină și depozitat în locuri întunecate. Lumina poate duce la degradarea acizilor grași. Dacă se întâmplă acest lucru, uleiul devine rânced și nu se mai poate consuma.


Rețete

La ce poți folosi uleiul de rapiță


Ingrediente

Ce conține uleiul de rapiță

Uleiul de rapiță bun este bogat în vitamine, minerale și substanțe vegetale secundare. În primul rând, vitaminele A, E și K sunt cunoscute pentru efectul lor antioxidant.

Valoare nutritivă
 

kcal: 900 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 0 g

Grăsimi: 100 g

Vitamine

 

Vitamina A: 550 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 0 mg

Vitamina E: 30 mg

 

Minerale

 

Calciu: 1 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 1 mg

Magneziu: 1 mg

Sodiu: 1 mg