Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Frunze comestibile: de la rădăcină la frunze

Poți consuma nu numai morcovii, dar și frunzele acestora. Acest lucru este valabil pentru multe legume, care sunt în totalitate comestibile. Această abordare nu este numai sustenabilă, dar și delicioasă. Ai nevoie de inspirație? Află mai multe de aici și descoperă idei de rețete.

Fundal gri deschis, iar pe acesta se află un tocător maro. Pe tocător se află o legătură de ridichi proaspete.
© Kaufland

Conținutul pe scurt

  • Dacă vei folosi toată planta, pune în mâncare și frunzele comestibile, vei produce mai puține deșeuri, vei economisi bani și vei conserva resurse.
  • Rădăcinile, tulpinile și frunzele conțin nutrimente importante. Devin comestibile prin metode de preparare diferite și se pot folosi apoi în mâncăruri cu legume și zarzavaturi.
  • Aplicând acest principiu, vei schimba modul în care consumi fructele și legumele.
Definiție

Ce presupune consumul de frunze comestibile?

Termenul în engleză pentru această abordare este „Leaf to root”. Acest concept se aplică plantelor, dar există și varianta aplicabilă produselor din carne, care presupune consumul întregului animal, nu doar a bucăților de carne premium, precum fileul sau pulpele. Astfel, această idee se aplică și în lumea plantelor: mâncăm doar anumite părți ale plantelor, precum fructul sau tuberculii. Tulpinile, frunzele și rădăcinile comestibile ajung la gunoi. Unele dintre ele au și tulpini comestibile și pot fi chiar delicioase, dacă le prepari așa cum trebuie. Află de aici cum poți înțelege mai bine lumea culinară.


Avantaje

Avantajele frunzelor comestibile

Aici vom discuta despre astfel de frunze comestibile: Această abordare are rolul de limitare a resturilor alimentare. Scopul este de a ne reduce deșeurile la zero și de a nu produce mai mult decât ne este necesar pentru viața de zi cu zi. Frunzele de gulie, care de obicei ajung la gunoi, se pot folosi, printre altele, în salate. Așa putem învăța mai multe despre plantele pe care le consumăm zi de zi. Omenirea a știut întotdeauna ce plante sunt comestibile. Acum, redescoperim aceste lucruri. Nu contează că fac parte din cumpărăturile zilnice sau că sunt culese chiar din grădina ta: este important să știi ce altceva poți consuma, nu doar cele mai „bune” părți ale plantei. Așa vei descoperi noi feluri de mâncare.


Rețetă

Rețeta perfectă pentru morcovi: cum poți folosi întreaga plantă

Pentru multe soiuri de legume, părțile verzi sunt comestibile și delicioase. De exemplu, frunzele de țelină se pot adăuga în supe sau chiar și în salate. Frunzele de ridichi sunt comestibile și vor oferi o aromă deosebită sandvișurilor tale. De asemenea, feniculul este o plantă cu tulpină comestibilă, delicioasă ca topping pentru legumele la cuptor sau pe grătar. Morcovul este, de asemenea, o plantă rădăcinoasă comestibilă în totalitate. Deoarece morcovii sunt atât de versatili, deseori cumpărăm legătura întreagă atunci când mergem la cumpărături. De regulă, se vând cu tot cu frunze. Deci ce facem cu ele? Din frunzele de morcovi poți face, de exemplu, un sos pesto proaspăt, prin mixarea frunzelor până când capătă o consistență cremoasă, alături de nuci sau semințe de pin, usturoi, parmezan, sare și piper - și să nu uităm, desigur, de o cantitate generoasă de ulei de măsline. Încearcă și tu: mai jos vei găsi o rețetă delicioasă de frigănele din morcovi și cartofi, servite alături de pesto din frunze de morcovi. Sfat: Folosește aplicația Kaufland pentru a-ți face lista de cumpărături.


Soiuri de legume

Ce soiuri de legume sunt adecvate?

Nu toate soiurile de legume pot fi consumate în totalitate, dar cu siguranță sunt mai multe decât crezi. Ce frunze de legume poți consuma? Dar tulpinile și semințele?  Depinde de plantă dacă va fi în totalitate comestibilă, dacă trebuie să îndepărtăm coaja, sau dacă se poate consuma doar preparată termic sau murată.

Aici îți prezentăm o listă de alimente cărora îți recomandăm să le acorzi atenție:


Utilizare

De la frunze la rădăcină: ce părți poți utiliza

Mai jos îți vom spune ce plante poți consuma în totalitate, fără a le arunca la gunoi.

  • Flori: usturoiul sălbatic, ceapa verde și rucola sunt perfecte ca decorațiuni pentru bolurile de legume.
  • Tulpinile de conopidă, kale, fenicul sau broccoli se pot tăia în bucăți mici și se pot găti alături de restul plantei.
  • Cojile de morcovi și de topinambur sunt delicioase ca chipsuri - tot ce trebuie să faci este să le dai prin amidon de porumb și să le prăjești în ulei.
  • Cotoarele de țelină și varză, de exemplu, trebuie spălate foarte bine. Apoi se pot șterge, săra și prăji în ulei.
  • Frunzele de ridichi roșii, morcovi, țelină, fenicul, dovleac sau de gulie se pot folosi în salate colorate, supe, legume la grătar sau în sandvișuri.
  • Semințele de dovleac și de pepene sunt, de asemenea, comestibile. Spală bine semințele de dovleac pentru a îndepărta fructul de pe ele și apoi coace-le la cuptor. O rețetă foarte simplă: șterge bine apa de pe semințe, presară-le cu sare sau alte condimente, după gust, și apoi stropește-le cu puțin ulei de rapiță. Apoi coace-le la cuptor timp de 15‑20 de minute, la o temperatură de 190 de grade și vor fi o gustare perfectă. Poți mânca și semințe de pepene. Află mai multe despre acest subiect.
  • Coaja rasă sau tăiată în bucăți mici de la diferite fructe, precum merele, perele, mandarinele, portocalele și lămâile, se poate adăuga în prăjituri sau în limonade delicioase. Atenție: în cazul citricelor, citește eticheta, pentru a te asigura că coaja este comestibilă și folosește doar coaja, deoarece partea albă este amară. 

Important: în prezent, fructele și legumele sunt din ce în ce mai contaminate cu pesticide, mai ales părțile care cresc deasupra solului. Astfel, se recomandă achiziționarea de produse bio. În orice caz, spală-le bine înainte de consum. Sfat: nu ai nevoie de rețete elaborate pentru frunzele și tulpinile legumelor. De exemplu, dacă ai preparat un quiche de legume și ai rămas cu multe frunze și tulpini, poți pur și simplu să le fierbi în apă cu sare și vei avea astfel o supă concentrată de legume pentru a o folosi ulterior la alte preparate culinare. Aruncă apoi frunzele și plantele și păstrează doar supa bogată în nutrimente.


Părțile toxice ale plantelor

Atenție, otrăvitor: nu consuma aceste părți ale plantelor

Nu toate plantele sunt comestibile în totalitate. Înainte de a le consuma, asigură-te că nu conțin toxine sau substanțe dăunătoare. În acest caz, doza face otrava. De exemplu, frunzele de rubarbă conțin acizi oxalici în cantități suficient de mari pentru a deveni necomestibile. Cu toate acestea, acizii oxalici nu sunt toxici întotdeauna, deoarece se pot găsi, de exemplu, în cantități mici și în spanac sau sfecla roșie. De asemenea, este interzis și consumul de: frunze și părțile verzi ale roșiilor, ale fasolei, ale cartofilor și ale castraveților.


Rețete

Rețete: cum să gătești cu frunze comestibile

După cum poți vedea, există diverse modalități prin care poți folosi în totalitate fructele și legumele. „Leaf to root” este un principiu ușor de implementat în viața de zi cu zi, ai nevoie doar de puțină inspirație și de rețete pe care ți le putem oferi chiar noi. Poți chiar să prepari o mâncare din frunze de ridichi. Sfat: pentru a ști întotdeauna ce legume sunt la reducere, abonează-te la newsletter-ul Kaufland!

Rețete cu frunze comestibile