Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Topinamburul: varianta nord-americană a cartofului

Topinamburul este varianta nord-americană a cartofului obișnuit și este considerat un aliment de bază popular în țările de origine. În ceea ce privește gustul, cel al topinamburului poate fi încadrat între cel de cartof dulce și cartof obișnuit. Pentru topinambur sunt caracteristice gustul ușor de nucă și nota dulce, care seamănă puțin cu anghinarea sau castanele.

Informații utile

Topinamburul are următoarele proprietăți speciale

Topinambur proaspăt în detaliu

Topinamburul are o culoare albă până la crem. Tuberculul se poate consuma crud, fiert, prăjit sau copt și are o lungime maximă de 15 cm și un diametru de aproximativ 5 până la 7 cm. Topinamburul copt cântărește până la 100 de grame pe tubercul. Acesta se folosește în feluri de mâncare vegetariene și este bogat în substanțe nutritive.


Proveniență

De unde provine topinamburul?

Topinamburul este originar din America de Nord și Centrală; principala zonă de răspândire este, probabil, zona Mexicului de astăzi. În prezent, însă, topinamburul s-a răspândit aproape peste tot în America de Nord. Datorită rezistenței la condițiile meteorologice, planta se cultivă în prezent în principal în SUA, Rusia și Australia. În Europa, se cultivă în Franța și în Olanda.


Sezon

Când este sezonul topinamburului?

Sezonul topinamburului este din octombrie până în mai și, prin urmare, este considerat o legumă de iarnă și de primăvară. Datorită numeroaselor zone de cultivare la nivel mondial, rădăcinile proaspete de topinambur sunt disponibile pe piață pe tot parcursul anului. 

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 11.12.2024 - 17.12.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit topinamburul și cum se depozitează acesta?

Topinambur proaspăt în detaliu

În țările de origine, topinamburul este o gustare populară în stare crudă și se rade adesea în salate. În plus, topinamburul se folosește deseori ca garnitură pentru mâncărurile consistente. Deoarece tuberculii sunt relativ săraci în calorii, acesta este un aliment ideal pentru dietă. Înfășurați topinamburul într-un prosop umed la frigider. Astfel, rădăcinile se vor păstra timp de aproximativ două săptămâni.


Ingrediente

Ce conține topinamburul

Topinambur proaspăt în detaliu

Topinamburul este bogat în mod natural în diverse substanțe și minerale vitale și este, așadar, foarte sățios și bun pentru sistemul imunitar. Tuberculul este numit și „cartoful diabeticilor”, deoarece conține inulină. Acesta este și foarte sărac în calorii. Cu toate acestea, nu se recomandă consumul excesiv de topinambur din cauza conținutului de inulină, care poate duce la probleme digestive și scaune diareice.

Valori nutritive
 

kcal: 54 kcal

Carbohidrați: 4 g

Proteine: 2,44 g

Grăsimi: 0,41 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0.2 mg

Vitamina B2: 0,06 mg

Vitamina B6: 0,09 mg

Vitamina C: 4 mg

Vitamina E: 0,2 mg

 

Minerale

 

Calciu: 10 mg

Fier: 3,7 mg

Potasiu: 478 mg

Magneziu: 20 mg

Sodiu: 3 mg