Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Varza: căpățâna cu conținut scăzut de calorii

Termenul „varză” descrie o multitudine de specii de varză care se pot clasifica drept plante crucifere. Faptul că are un termen de valabilitate deosebit de lung și rezistența la schimbări de temperatură sunt principalele caracteristici ale verzei și, prin urmare, este cu precădere una dintre legumele clasice de iarnă.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale verzei

Căpățâna rotundă, mare și grea și frunzele care o înconjoară sunt caracteristice multor soiuri de varză. Ambele părți sunt comestibile. Varza se înrudește cu peste 3000 de specii de legume, printre care se numără napii, rapița, muștarul și ridichea. Legătura strânsă dintre acestea se datorează în principal conținutului ridicat de uleiuri de muștar, care determină gustul tipic în fiecare caz. Este caracteristică aroma clasică de varză, care este destul de consistentă, dulce și, în același timp, puțin acrișoară. 

Varză proaspătă în detaliu

Varza este săracă în calorii

Majoritatea soiurilor de varză au doar aproximativ 20 de calorii pe 100 de grame și, prin urmare, sunt extrem de sărace în calorii. Conținutul acestora de grăsimi este scăzut și variază între 0,1 și 0,5 grame. În ceea ce privește macronutrienții, varza oferă în medie între 1 și 2 grame de proteine, între 1 și 5 grame de carbohidrați pe 100 de grame și conține în medie 3 grame de fibre valoroase.

Mai multe informații utile despre varză

Toate soiurile de varză se caracterizează prin conținutul ridicat de potasiu (150-200 miligrame pe 100 de grame), care este responsabil de transmiterea semnalelor în celulele nervoase. Varza coaptă conține, de asemenea, aproximativ 20 de miligrame de sodiu și între 10 și 15 miligrame de magneziu; în timp ce sodiul reglează echilibrul fluidelor din sânge, magneziul previne crampele musculare. Printre substanțele vitale, se remarcă conținutul ridicat de vitamina C, în medie 30-40 de miligrame. Aceasta întărește sistemul imunitar și este, în mare măsură, responsabilă pentru faptul că varza a fost apreciată ca legumă de iarnă timp de secole. Nu în ultimul rând, leguma conține între 0,1 și 0,5 miligrame de vitamina B6, care este responsabilă de diverse procese metabolice și activități hormonale. 


Proveniență

De unde provine varza?

În prezent, varza se cultivă aproape în întreaga lume. Cu toate acestea, se crede că primele soiuri de varză sălbatică se cultivau în principal de-a lungul coastelor atlantice, în ceea ce astăzi numim Anglia, Franța și nordul Spaniei. Unele forme naturale de varză sălbatică se pot găsi chiar și în prezent în Anglia, Franța, Helgoland și în unele țări mediteraneene. În prezent, însă, diferitele soiuri de varză se cultivă în aproape toate zonele climatice din întreaga lume. În timp ce broccoli, conopida și pak choi se cultivă în principal în regiunile subtropicale, alte soiuri de varză se cultivă în principal în China, Rusia și Coreea. În Europa, în Germania, Polonia și Franța este predominantă cultivarea diferitelor soiuri de varză. De asemenea, varza este o plantă comună în multe țări mediteraneene. 


Sezon

Când este sezonul verzei?

Varza este o legumă clasică de iarnă.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită varza și cum se depozitează aceasta?

Varză proaspătă în detaliu

Varza se folosește aproape în întreaga lume pentru a prepara o mare varietate de feluri de mâncare. Cele mai cunoscute exemple sunt varza murată făcută din varză albă și kimchi coreean din varză chinezească. În plus, în funcție de soiul de varză, există numeroase alte mâncăruri preparate din varză. De regulă, varza nu se poate consuma crudă, ci trebuie fiartă, călită sau prăjită, pentru a face ingredientele mai ușor de digerat, deoarece unele se digeră mai greu.

Varza este o garnitură populară pentru mâncărurile consistente din carne sau pește. Este, de asemenea, un ingredient popular pentru legumele la tigaie, dar se poate prepara și ca un fel de mâncare de sine stătător. Varza este, de asemenea, populară pentru prepararea supelor sau a tocănițelor. Varza albă și cea roșie, precum și varza chinezească și cea ascuțită, sunt foarte potrivite pentru salatele de crudități și reprezintă o excepție excelentă atunci când vine vorba de toleranța la crudități. Varza trebuie să fie întotdeauna proaspătă înainte de folosire și, în mod ideal, trebuie depozitată într-un loc răcoros. Varza se păstrează doar câteva zile la frigider, însă se poate congela ușor în aceste condiții.


Rețete

Ce puteți găti cu varză


Ingrediente

Ce conține varza

Varză proaspătă în detaliu

Varza are multe beneficii pentru sănătate. Printre altele, varza cu conținut scăzut de calorii întărește sistemul imunitar, datorită numeroaselor substanțe vitale pe care le conține. De asemenea, este foarte sănătoasă pentru colon, deoarece sucul de varză conține cantități mari de metilmetionină, care poate preveni ulcerele gastrice și intestinale. Varza este, de asemenea, considerată antiinflamatoare și ar trebui să se regăsească regulat în meniul unei persoane, datorită numeroaselor sale beneficii pentru sănătate.