Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Leurda: fratele mai mic al usturoiului

Leurda, care înflorește la începutul anului, preferă să crească în zonele de pădure umbrite. Acolo se poate răspândi destul de repede, pe o suprafață destul de mare, deoarece semințele sale sunt răspândite, în principal, de animale, care le iau cu ele pe labe și pe corp. Numele german al leurdei este „Bärlauch” (prazul ursului), deoarece aceasta este hrană pentru urși atunci când ies din hibernare.

Informații utile

Leurda are următoarele proprietăți speciale 

Leurdă proaspătă în detaliu

Leurda (Allium ursinum) este o plantă din familia Alium și este înrudită cu arpagicul, ceapa și usturoiul. Este o plantă erbacee înaltă de 20 până la 30 de centimetri, care crește, în principal, primăvara. De fapt, leurda este o plantă înrudită cu ceapa, dar mirosul intens de usturoi, care pătrunde în întreaga pădure în timpul sezonului de înflorire, i-a adus și denumirea de usturoi de pădure sau usturoi sălbatic. La fel ca usturoiul normal, se spune că are proprietăți vindecătoare, dar, după consumarea frunzelor crude, corpul uman nu resimte mirosul neplăcut de usturoi. 


Proveniență

De unde provine leurda?

Leurda este originară din pădurile din Europa și Asia de Vest (Caucaz). Planta crește la altitudini de până la 1900 de metri și preferă locurile din zonele bazinelor și a pajiștilor din jurul râurilor. Leurda înflorește din aprilie până în mai. Deși semințele au nevoie de doi ani pentru a ajunge la maturitate, leurda poate fi cultivată la fel de bine și în grădină. Cu toate acestea, trebuie să fie împrejmuită, altfel va crește peste tot și va „împânzi” straturile de flori. Cel mai bine este să se întindă o plasă peste ea, preferabil, la umbră, sub copaci sau sub o pergolă, astfel încât păsările să nu poată răspândi semințele în grădină.


Sezon

Când este sezonul leurdei?

Leurda crește în special primăvara. Atenție la asemănarea cu arumul pătat, crinul din vale și crocusul de toamnă, deoarece acestea sunt extrem de toxice. De asemenea, arumul pătat și leurda cresc foarte aproape unul de celălalt, fiind adesea confundate, deoarece ambele plante iubesc aceleași condiții de umbră. Consumul frunzelor de arum, crin din vale sau de crocus de toamnă poate fi fatal; așadar, este mai bine să nu mergeți în căutarea leurdei proaspete în pădure.


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosită leurda și cum se depozitează aceasta?

Leurdă proaspătă în detaliu

Leurda este asemănătoare cu usturoiul și poate fi folosită în bucătărie ca înlocuitor al usturoiului. Din leurdă se poate prepara pesto, care este perfect pentru sosurile delicioase pentru paste. Leurda este un ingredient aromat în supe și salate. Leurda proaspătă se păstrează la frigider timp de una până la două zile.


Rețete

Ce puteți găti cu leurdă


Ingrediente

Ce conține leurda

Frunzele de leurdă conțin alicină, alliină, metil-L-cisteină, sulfoxid, precum și flavonoide, prostagladinele A, B și F și lecitină. Cantitatea de vitamina C este de trei ori mai mare decât în portocale. Leurda protejează sistemul imunitar și poate scădea tensiunea arterială. De asemenea, substanțele active din leurdă leagă radicalii liberi.

Valori nutritive
 

kcal: 12 kcal

Carbohidrați: 3 g

Proteine: 0 g

Grăsimi: 0 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0 mg

Vitamina B2: 0 mg

Vitamina B6: 0 mg

Vitamina C: 150 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 76 mg

Fier: 2,9 mg

Potasiu: 336 mg

Magneziu: 22 mg

Sodiu: 0 mg