Tofu: o alternativă populară la carne
Tofu, numit și brânză de soia sau brânză de fasole, este originar din China. Alimentul obținut din boabe de soia a cucerit de mult timp lumea occidentală și este cea mai populară alternativă la carne în rândul vegetarienilor și veganilor.
Tofu are următoarele proprietăți speciale
Tofu este de obicei alb spre bej și are o consistență poroasă. Când este prăjit, gătit la cuptor sau la grătar, consistența sa devine din ce în ce mai tare. Tofu preparat capătă, de asemenea, o culoare maronie, care se aseamănă cu cea a caramelului. În ceea ce privește gustul, tofu are un gust relativ neutru și se adaptează la aroma alimentelor cu care se amestecă. Acest lucru face ca tofu să fie foarte ușor de combinat cu numeroase alimente. Tofu este sărac în calorii și reprezintă o sursă excelentă de proteine.
Cum se produce tofu
Procesul de producție este similar cu cel al producției de brânză din lapte: partea proteică a laptelui de soia este întărită cu ajutorul unui coagulant, părțile lichide sunt scurse, iar masa solidă, coagulată, este presată în bucăți. Se utilizează drept coagulanți clorură de magneziu, acid citric sau sulfat de calciu. Pentru a obține o consistență ideală, coagulanții sunt adesea amestecați.
De unde provine tofu?
Tofu este originar din China, datând de 1000-2000 de ani. De atunci, tofu s-a obținut pe scară largă din soia. Spre sfârșitul secolului al XX-lea, s-a răspândit treptat în toate celelalte părți ale lumii și este acum considerat unul dintre cele mai importante alimente vegetariene sau vegane de bază.
Când este sezonul pentru tofu?
Boabele de soia sunt considerate, în principal, o legumă de toamnă și se recoltează în lunile septembrie și octombrie, fiind apoi transformate direct în tofu. Prin urmare, deoarece tofu nu este un produs cultivat, ci un aliment procesat din boabe de soia, acesta este disponibil pe tot parcursul anului.
La ce poate fi folosit tofu și cum se depozitează acesta?
Tofu servește drept înlocuitor al cărnii pentru vegetarieni și vegani, deoarece este o sursă de proteine vegetale. Mulți înlocuitori ai cărnii sunt, de asemenea, obținuți din tofu. Tofu se poate consuma crud, fiert, călit sau prăjit. Tofu se găsește, de obicei, la raionul frigorific. Lanțul frigorific nu trebuie întrerupt până la utilizare. După ce a fost deschis ambalajul, tofu trebuie consumat în câteva zile.
Ce conține tofu
Tofu este extrem de bogat în proteine și conține numeroase substanțe și minerale vitale, motiv pentru care este un aliment foarte sănătos. Proteinele vegetale pe care le conține tofu sunt, de asemenea, ușor de digerat pentru organism.
kcal: 127 kcal
Carbohidrați: 2,83 g
Proteine: 15,51 g
Grăsimi: 5,63 g
Vitamina A: 0 µg
Vitamina B1: 0,04 mg
Vitamina B2: 0,07 mg
Vitamina B6: 0,05 mg
Vitamina C: 0 mg
Vitamina E: 10,09 mg
Calciu: 185 mg
Fier: 2,84 mg
Potasiu: 135 mg
Magneziu: 78 mg
Sodiu: 0 mg