Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ghimbir: cultivare, efecte și utilizare

Rădăcina de ghimbir este din ce în ce mai populară, probabil datorită răspândirii rapide a bucătăriei exotice, fie drept condiment, fie ca plantă medicinală. Datorită gustului său fructat și picant, rădăcina de ghimbir este inclusă în zilele noastre într-o gamă largă de mâncăruri.

Definiție

Ce este ghimbirul?

Ghimbir proaspăt în detaliu

Ghimbirul este un tubercul maro deschis până la gălbui, care are o coajă de grosimea hârtiei și un aspect lemnos. Tuberculul este ușor sfărâmicios, iar în interior este umed și zemos. La interior, tuberculul de ghimbir este de culoare gălbuie spre verde deschis.

Tuberculii copți de ghimbir au forme diferite de rădăcină și au o lungime medie de până la 40 de centimetri, cu o greutate de până la un kilogram. Gustul picant al tuberculului provine de la așa-numitul gingerol, care se folosea deja în Evul Mediu în locul piperului, pentru a adăuga gustul condimentat adecvat mâncărurilor.


Caracteristici botanice și proveniență

Caracteristicile botanice și proveniența ghimbirului

Ghimbirul se numără printre cele mai vechi plante aromatice din lume și este originar din Asia. Impresionează datorită aromei extrem de puternice și proprietăților de vindecare în medicina naturistă. Află mai multe despre caracteristicile botanice și proveniență de aici.

Caracteristicile botanice ale ghimbirului

Ghimbirul (Zingiber officinale) aparține familiei ghimbirului (Zingiberaceae). Această plantă asemănătoare trestiei crește până la o înălțime de 2-3 metri și are flori galben-roșii. Se utilizează împreună cu curcuma, cardamomul și galantul.

Ce cunoaștem ca ghimbir este practic rădăcina plantei, numită și rizom, respectiv imbir sau piper alb. Ghimbirul crește sub pământ și are ramificații lungi. Rizomul este înconjurat de o coajă maro deschis, iar pulpa fructului este galben deschis.

De unde provine ghimbirul?

Ghimbirul preferă un climat temperat cald până la cald și umed și, prin urmare, este originar din zonele subtropicale – diferite variante se pot cultiva, totuși, și în zone temperate. Originar din China, tuberculul de ghimbir s-a răspândit în regiunile europene abia după Evul Mediu, când a ajuns în Europa prin intermediul Drumului Mătăsii. În prezent, ghimbirul se cultivă în întreaga lume. Cu toate acestea, principalele țări în care se cultivă ghimbirul sunt în continuare China, Thailanda, Vietnam, Japonia și Australia. Zona de proveniență a rădăcinii de ghimbir influențează atât calitatea, cât și aroma acestuia: De exemplu, ghimbirul care provine din Jamaica este considerat cel mai intens și cel mai bun, cel din China are o aromă exotică și puternică, iar cel din Nigeria este de obicei picant.


Cultivare și sezon

Ghimbir: recoltare, cultivare și sezon

Ghimbirul este cunoscut de mult timp ca o plantă aromatică și medicinală. Ghimbirul proaspăt este importat preponderent din China și Peru. Cu toate acesta, poate fi plantat și în grădini sau pe pervaz. Îți vom spune cum să faci acest lucru!

Poți planta ghimbir în grădină?

Această plantă medicinală care iubește căldura este dificil de cultivat aici, dar nu este imposibil. Pentru a garanta succesul recoltei în grădină, trebuie să o cultivi în seră. La finalul lunii martie, ghimbirul încolțit poate fi pus în răsadniță sau poți aștepta Sfinții de Gheață și apoi îl poți planta direct în grădină.

Cultivarea ghimbirului pe cont propriu: pe pervaz

Dacă ai răbdare și te pricepi la creșterea plantelor, poți cultiva ghimbirul în casă, pe pervaz. Cel mai bun moment pentru cultivarea ghimbirului pe cont propriu este primăvara. Ce îți trebuie:

  • un rizom de ghimbir încolțit (cu „ochi”) de calitate bio
  • sol pentru plante bogat în nutrienți
  • un ghiveci cu o înălțime de aproximativ 30 cm, cu orificii pentru scurgerea apei
  • un cuțit ascuțit

Instrucțiuni pas cu pas:

  1. Cu un cuțit curat, taie ghimbirul în bucăți cu o grosime de 1-5 cm și lasă-le peste noapte într-un pahar cu apă. Fiecare bucată trebuie să aibă cel puțin un răsad.
  2. Apoi umple ghiveciul cu sol pentru plante.
  3. În funcție de dimensiuni, pune între două și trei bucăți de ghimbir cu „ochii” orientați în sus în sol, astfel încât o bucată să fie ieșită în exterior.
  4. Apoi udă puțin bucățile de ghimbir. Pământul nu trebuie să fie prea ud sau ghimbirul va mucegăi, dar nu trebuie să fie nici complet uscat.
  5. Ideal, pune ghiveciul pe pervaz cu o sursă de căldură sub el.
  6. Până când rizomul încolțește, poți acoperi ghiveciul cu folie transparentă, pentru a crea un mediu umed și cald.

Cultivarea ghimbirului: când și cum?

Ghimbirul este gata de a fi cultivat toamna, când se ofilesc frunzele. Îți poți da seama de asta pentru că vor fi galbene și uscate. Cu cât culegi ghimbirul mai devreme, cu este mai aromat și mai puțin intens. Pentru recoltare, poți scoate întregul rizom sau poți tăia o bucată de dimensiunea dorită folosind un cuțit ascuțit. După recoltare, tot ce ai de făcut este să îndepărtezi frunzele și să speli ghimbirul.

Când este sezonul ghimbirului?

Ghimbirul este o plantă foarte sensibilă la frig, care poate fi recoltată în această țară din martie până în octombrie. Cu toate acestea, deoarece ghimbirul este, în principal, o plantă originară din regiunile subtropicale, acesta se recoltează aproape pe tot parcursul anului, în funcție de regiunile de cultivare din lume. Prin urmare, ghimbirul proaspăt este disponibil pe tot parcursul anului. După recoltare, acesta fie se ambalează industrial, fie se transformă în pulbere de condiment.

Ofertele noastre de legume proaspete

Oferte valabile în perioada 11.12.2024 - 17.12.2024


Produse

Sub ce forme este disponibil ghimbirul?

Această plantă medicinală poate fi achiziționată în diferite forme. Este bună ca mirodenie și este considerată o delicatesă dulce când este confiată sau consumată învelită în ciocolată. Află de aici sub ce forme este disponibil ghimbirul și cum poate fi utilizat.

Ghimbir proaspăt

Este ideal să consumi ghimbirul proaspăt crud și necojit, deoarece cele mai multe substanțe nutritive, precum potasiul sau magneziul se află chiar sub coajă. Dacă ți se pare prea picant, poți da pe răzătoare rădăcina și poți face ceai de ghimbir. Se spune că ghimbirul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Aromele puternice sunt indicate și împotriva senzației de greață.

Ghimbirul uscat

Spre deosebire de cel proaspăt, ghimbirul uscat are un efect digestiv mai puternic și este recomandat astfel în cazul afecțiunilor gastrointestinale. Ca urmare a componentelor create în timpul uscării, ghimbirul uscat este mai iute, mai dulce și mai aromat decât cel proaspăt. De aceea, este ideal ca mirodenie.

Pulberea de ghimbir

Pulberea de ghimbir are un efect digestiv mai puternic și un gust mai intens, ca urmare a procesului de uscare. Cu toate acestea, doar ghimbirul proaspăt conține toate uleiurile esențiale și efectele medicinale ale acestora. Poți folosi pulberea de ghimbir pentru asezonarea mâncărurilor sau pentru ceai de ghimbir.

Extractul de ghimbir în capsule sau picături

Extractul de ghimbir are avantajul de a include ingredientele într-o formă concentrată, având astfel un efect mai puternic. Este disponibil sub formă de capsule sau picături și se utilizează în scopuri medicinale sau ca supliment alimentar. De asemenea, este o alternativă bună dacă nu îți place gustul obișnuit sau iuțeala ghimbirului.

Shoturi de ghimbir

Ghimbirul crud este disponibil și ca shoturi de ghimbir. Substanțele puternic aromate din ghimbir sunt utile împotriva senzației de greață și simptomelor de răceală, printre altele. Ghimbirul pierde multe vitamine și minerale importante în timpul gătirii. Acest lucru nu se întâmplă în cazul shoturilor de ghimbir, deoarece se utilizează ghimbir proaspăt.


Valori nutritive

Ce conține ghimbirul: calorii, vitamine și minerale

Se spune că ghimbirul are numeroase efecte benefice asupra sănătății. De exemplu, acesta are un efect digestiv și antibacterian și poate proteja astfel sănătatea intestinală și sistemul imunitar.

Poți afla mai multe din acest videoclip cu sfaturi privind nutriția de la dr. Alexa Iwan.

Valoare nutritivă
 

kcal: 61 kcal

Carbohidrați: 0 g

Proteine: 2,5 g

Grăsimi: 0,8 g

Vitamine

 

Vitamina A: 1 µg

Vitamina B1: 0,02 mg

Vitamina B2: 0,04 mg

Vitamina B6: 0,16 mg

Vitamina C: 5 mg

Vitamina E: 0 mg

 

Minerale

 

Calciu: 97 mg

Fier: 17 mg

Potasiu: 910 mg

Magneziu: 130 mg

Sodiu: 34 mg


Efect

Este sănătos ghimbirul?

Acest tubercul minune este bun la toate. Proaspăt sau pulbere, ghimbirul este bun pentru sănătate. Află de aici de ce este sănătoasă această plantă medicinală și ce efect are asupra corpului tău.

Ghimbirul este bogat în vitamina C

Ghimbirul mai este numit și plantă medicinală în mod colocvial. Această denumire se datorează, printre altele, cantității ridicate de vitamina C. Vitamina C susține țesutul cognitiv, oasele și dinții și are efect antioxidant, deci poate reduce inflamația.

Ghimbirul ca plantă medicinală

Ghimbirul mai este numit și plantă medicinală în mod colocvial. Acest tubercul este bogat în vitamina C, dar și în magneziu, potasiu, calciu, sodiu și fosfor. Ghimbirul are efect antibacterian și antiinflamator și poate restabili funcționarea sistemului digestiv. De asemenea, aromele puternice stimulează circulația sângelui și sistemul circulator.

Ghimbirul împotriva durerilor

După cum am menționat, ghimbirul are efect antibacterian și antiinflamator, datorită vitaminelor și mineralelor conținute. Studiile științifice arată că ghimbirul este util împotriva durerilor musculare și menstruale. Tuberculul conține uleiuri esențiale precum gingerol, shogaol și boreol, care reduc durerea.

Ajută ghimbirul cu stările de greață și vărsături?

Uleiurile esențiale conținute, precum gingerol, acționează asupra tractului gastrointestinal, motiv pentru care ghimbirul reduce starea de greață și vărsăturile.

Ghimbirul poate provoca efecte secundare?

Consumă această plantă medicinală în cantități moderate, deoarece poate irita mucoasa gastrică, poate provoca reflux gastric, poate inhiba coagularea sângelui și poate declanșa contracții. Acestea se datorează uleiurilor esențiale și aromelor puternice.


Cumpărare și depozitare

Cumpărarea și depozitarea ghimbirului: ce trebuie să ai în vedere

Îți vom oferi cele mai bune sfaturi și ponturi pentru cumpărarea ghimbirului și pentru a-l menține proaspăt timp îndelungat.

Cumpărarea ghimbirului: cum recunoști ghimbirul proaspăt?

Îți poți da seama dacă ghimbirul este proaspăt sau nu după coajă. Dacă este maro deschis și ușor lucioasă, tuberculul este crocant și proaspăt. Când îl ții în mână, trebuie să fie ferm și să nu își modifice forma.

Trebuie să cumperi ghimbir obișnuit sau bio?

Ca toate celelalte alimente bio, ghimbirul bio trebuie să fie produs conform legilor bio UE. De exemplu, agricultura organică nu utilizează pesticide chimice și îngrășăminte comerciale. Ghimbirul obișnuit este tratat de obicei cu pesticide chimice sintetice, care nu sunt admise pentru produsele bio.

Depozitarea corectă a ghimbirului: cum se păstrează pentru o perioadă îndelungată

Dacă ai cumpărat ghimbir proaspăt, depozitează-l în mod ideal într-un recipient etanș, în compartimentul pentru legume al frigiderului sau în alt loc răcoros, întunecat și uscat. În acest fel, tuberculii rezistă în jur de două săptămâni. Dacă ghimbirul a fost deja tăiat, îl poți înveli ușor într-o lavetă umedă, pentru a nu se usca atât de repede. De asemenea, poți tăia ghimbirul în bucăți mici sau îl poți rade și congela, pentru a-l avea mereu la dispoziție.  

Similar cartofilor, și ghimbirul dezvoltă lăstari, dacă este depozitat pe termen lung. Dar, spre deosebire de cartofi, ghimbirul poate fi utilizat în continuare. Pur și simplu poți tăia lăstarii.

Poți congela ghimbirul?

Ghimbirul poate fi congelat. În acest sens, taie-l în felii sau rade-l și apoi congelează-l într-un recipient etanș, dar ține cont că își pierde aroma prin congelare.


Utilizare și pregătire

Ce poți face cu ghimbirul?

Ghimbirul este considerat un condiment clasic și un ingredient pentru mâncărurile aromate și picante. Aroma sa se potrivește foarte bine cu fructele de mare, carnea de pasăre și carnea de miel. De asemenea, supele și tocănițele pot fi îmbunătățite prin presărarea ghimbirului. Rădăcina este, de asemenea, folosită în ceaiuri. Poate fi tăiată și adăugată în apă pentru un efect răcoritor. Mulți oameni cunosc aroma tipică de la bine-cunoscuta băutură Ginger ale, o limonadă preparată din rădăcina aromată. Depozitată într-un loc răcoros, uscat și întunecat, rădăcina de ghimbir se poate păstra timp de câteva săptămâni fără probleme.

Ghimbirul trebuie să fie decojit?

De regulă, ghimbirul poate fi consumat cu coajă, deoarece multe din substanțele nutritive se află sub coajă. Pentru ghimbirul bio, este suficient să îl speli cu apă sau cu o perie pentru legume, pentru a îndepărta murdăria.

Cum se decojește ghimbirul?

Există câteva opțiuni pentru decojire: Mai ales în cazul ghimbirului proaspăt, poți îndepărta coaja simplu cu un cuțit sau poți folosi „metoda linguriței”: ține ferm lingurița și trage marginea acesteia peste coajă. Repetă operațiunea până ai îndepărtat toată coaja maro deschis.

Cum să gătești cu ghimbir

Pentru gătit, poți folosi atât ghimbir proaspăt, cât și pulbere. Ambele sunt ideale pentru condimentarea sosurilor, tocănițelor și supelor. În acest sens, poți decoji și felia ghimbirul proaspăt și apoi îl poți adăuga în sosul care fierbe. La finalul articolului, vei găsi instrucțiuni pas cu pas pentru rețete delicioase cu ghimbir.

Rețetă pentru shot de ghimbir

Shotul de ghimbir este ușor de făcut, întărește sistemul imunitar și îți oferă energie. Îți vom spune cum să îl faci!

Ingrediente:

  • 100 g de ghimbir
  • două lămâi
  • 100 ml de suc de mere natural cu pulpă
  • aprox. 50 ml de sirop de agave sau miere
  • 1 linguriță de curcumă

Instrucțiuni - ce să faci:

  1. Decojește ghimbirul și taie-l în bucăți mari.
  2. Stoarce lămâile și adaugă toate ingredientele într-un mixer vertical pentru a le pasa.
  3. Pentru o consistență fină, strecoară sucul printr-o strecurătoare fină.
  4. Acum pune sucul obținut într-un pahar și shotul de ghimbir este gata.

Cum se beau shoturile cu ghimbir?

Bea shoturile cu ghimbir încet, deoarece sunt foarte picante. Recomandăm să bei un shot (aprox. 20 ml) în fiecare dimineață, după ce te trezești. Dacă ai un stomac sensibil, poți dilua shotul cu puțină apă sau îl poți bea după micul dejun.

Pregătirea ceaiului de ghimbir proaspăt

Pentru ceai de ghimbir proaspăt, ai nevoie de o bucată de ghimbir, apă și, dacă dorești, un îndulcitor la alegere. Cum procedezi:

  1. Întâi spală ghimbirul.
  2. Nu decoji ghimbirul, deoarece coaja conține multe substanțe nutritive, dar taie o bucată de ghimbir de aproximativ 3-5 cm.
  3. Taie bucata în felii subțiri sau dă-o pe răzătoarea pentru legume. Pune ghimbirul într-un infuzor pentru ceai.
  4. Pune-l într-o cană de ceai și toarnă apă fierbinte.
  5. Acum lasă ceaiul acoperit timp de aprox. 10 minute și ceaiul de ghimbir proaspăt este gata.
  6. În funcție de preferințe, poți adăuga sirop de agave sau un alt îndulcitor în ceai.

Ghimbirul murat: iată cum se procedează

Ghimbirul murat este ușor de preparat și ai nevoie de doar câteva ingrediente. Să începem!

Ingrediente:

  • 150 g de ghimbir
  • 150 ml oțet de orez
  • 1 l de apă
  • 100 g de zahăr
  • 4 g sare

Materiale:

  • Un borcan (steril)
  • Tocător pentru legume sau cuțit
  • Sită
  • Bol
  • Lingură
  • Vas pentru gătit
  • Mănuși

Instrucțiuni:

  1. Decojește ghimbirul folosind marginea unei linguri.
  2. Apoi, taie ghimbirul cu un cuțit sau un tocător pentru legume în felii subțiri.
  3. Pune ghimbirul feliat într-un bol. Adaugă puțină sare și amestecă. Sarea îndepărtează apa din ghimbir.
  4. Fierbe un litru de apă. Adaugă ghimbirul și lasă-l la fiert aproximativ trei minute.
  5. Filtrează ghimbirul folosind o sită și lasă-l să se usuce.
  6. Adaugă apoi oțetul de orez, sarea și zahărul în oală. Lasă amestecul la fiert pentru puțin timp, până se omogenizează complet.
  7. Pune ghimbirul uscat într-un borcan de sticlă. Nu folosi mâinile goale, nu vrei să introduci bacterii în ghimbirul murat. Recomandăm utilizarea mănușilor. Apoi umple borcanul cu amestecul de oțet de orez.
  8. Ține borcanul la frigider timp de șapte zile și agită-l zilnic. În funcție de preferințele personale, poți consuma ghimbirul murat mai devreme. Cu toate acestea, trebuie să aștepți cel puțin 48 de ore.

Rețete

Rețete delicioase cu ghimbir, pentru acasă



Alte articole interesante