Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Boabele de soia: leguminoase versatile

Planta de soia este o plantă stufoasă, de culoare verde închis, care face parte din familia Papilionaceae. Fructele plantei de soia, boabele de soia, se găsesc în păstăile de soia. Acestea servesc drept bază pentru producerea unui număr mare de alimente.

Informații utile

Acestea sunt proprietățile speciale ale boabelor de soia 

Boabe de soia proaspete în detaliu

Creșterea plantei de soia este similară cu cea a fasolei pitici. Din punct de vedere botanic, este o plantă Faboideae din familia leguminoaselor. Planta produce flori mici, simple, de culoare albă până la violet deschis. Din acestea se dezvoltă păstăile de soia fine și păroase, care au o lungime de câțiva centimetri. Aceste păstăi conțin până la cinci boabe de soia. Boabele de soia în sine au o lungime cuprinsă între 2 și maximum 10 cm. Au o formă rotundă, ca de rinichi, și au o culoare albă până la maronie. În stare naturală, acestea au o aromă asemănătoare cu cea a alacului sau a grâului. Pe de altă parte, laptele de soia are un gust intens dulce-acrișor. 


Proveniență

De unde provin boabele de soia?

Cultura de soia a luat naștere în Japonia acum mai bine de 3000 de ani și în Coreea acum aproximativ 1500 de ani. Atunci, oamenii au cultivat pentru prima dată soia și aceasta s-a răspândit în întreaga lume în decursul a mii de ani. În prezent, soia se cultivă pe mai mult de șase la sută din terenurile agricole din lume. Această plantă preferă un climat cald și umed și se dezvoltă în mod corespunzător în zonele subtropicale și tropicale.


Sezon

Când este sezonul boabelor de soia?

Păstăile și boabele de soia se scutură de obicei în lunile septembrie-octombrie, motiv pentru care aceasta este numită și legumă clasică de toamnă. După recoltare, boabele de soia se uscă, se congelează sau se transformă direct în alimente din soia. Boabele de soia sunt disponibile pe tot parcursul anului.


Utilizare și depozitare

La ce se pot folosi boabele de soia și cum se depozitează acestea?

Boabe de soia proaspete în detaliu

Boabele de soia reprezintă baza pentru producția de diverse alimente, cum ar fi tofu, lapte de soia și altele. Cu toate acestea, boabele de soia nu sunt destinate consumului în stare crudă. În stare proaspătă, acestea seamănă cu mazărea, care poate fi servită călită sau fiartă și este cunoscută sub numele de edamame. Boabele de soia uscate se pot depozita într-un loc întunecat și uscat timp de luni de zile.


Rețete

Ce puteți găti cu boabe de soia


Ingrediente

Ce conțin boabele de soia

Boabele de soia sunt bogate în grăsimi sănătoase și fibre alimentare și oferă, de asemenea, cantități mari de minerale valoroase, astfel încât pot fi clasificate ca fiind un aliment foarte sănătos în general. În plus, boabele de soia coapte conțin multe proteine, ceea ce face ca produsele din soia să fie foarte benefice pentru dezvoltarea musculaturii.

Valori nutritive
 

kcal: 149 kcal

Carbohidrați: 10,4 g

Proteine: 11,9 g

Grăsimi: 5,9 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,44 mg

Vitamina B2: 0,16 mg

Vitamina B6: 0,2 mg

Vitamina C: 29 mg

Vitamina E: 0,3 mg

 

Minerale

 

Calciu: 130 mg

Fier: 3,1 mg

Potasiu: 250 mg

Magneziu: 24 mg

Sodiu: 2 mg