Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Ceapa: un condiment universal gustos

Ceapa este o plantă medicinală, leguminoasă și aromatică din genul „Allium”. Din cauza substanțelor aromatice sulfuroase, aceasta irită membranele mucoase, motiv pentru care cei mai mulți oameni lăcrimează atunci când taie ceapă.

Informații utile

Ceapa are următoarele proprietăți speciale 

Ceapă proaspătă în detaliu

Ceapa este o plantă erbacee, cu frunze fără tulpină, lungi de aproximativ 15 cm. Frunzele sunt albicioase în partea inferioară și au nervuri verzi. Ceapa poate dezvolta o floare care crește pe o tulpină lungă și goală. Aceasta este sferică, cu 20 până la 100 de flori albe individuale. Ceapa în sine este tuberculul din care crește planta. Poate fi mică, mare, rotundă, alungită, argintie sau roșie. Există peste 100 de soiuri diferite, cu forme, dimensiuni și intensitate a gustului diferite. În plus, ceapa se înrudește cu alte plante picante: usturoi, praz, ceapă franțuzească și arpagic.


Proveniență

De unde provine ceapa?

Ceapa este o plantă foarte veche, care se cultiva deja în urmă cu 5000 de ani în stepele din Mongolia și în ceea ce numim astăzi Turcia. S-au găsit plante asemănătoare și în Asia Centrală. Ceapa matură, așa cum o cunoaștem astăzi, este exclusiv o plantă de cultură, care se cultivă în întreaga lume și nu există în formă sălbatică. În Europa, cei mai mari producători sunt Spania și Olanda.


Sezon

Când este sezonul cepei?

Există ceapă de iarnă și ceapă de vară și are sezoane de recoltare diferite. Ceapa de iarnă se cultivă în august în zonele cu ierni blânde și se recoltează în luna iunie a anului următor. Ceapa de vară se seamănă în martie și este gata de recoltare în septembrie.


Utilizare și depozitare

La ce se poate folosi ceapa și cum se depozitează aceasta?

Ceapă proaspătă în detaliu

Ceapa se folosește în principal în bucătărie sub formă de condiment sau legumă. Creativitatea nu are limite: Puteți să o tocați mărunt, să o garnisiți crudă, să o pasați, să o gătiți pe grătar, să o fierbeți, să o prăjiți, să o căliți, să o rumeniți sau să o lăsați să își găsească locul în supa de ceapă sau în tarta de ceapă. Ceapa se potrivește cu aproape toate sosurile și felurile de mâncare cu carne și pește. De asemenea, este excelentă pentru rafinarea brânzei, a cașcavalului și a ouălor. Sucul de ceapă este, de asemenea, folosit pentru frăgezirea cărnii.

Cum se păstrează ceapa proaspătă

Ceapa proaspătă trebuie să fie tare, uscată și lucioasă. Dacă este expusă la lumină și umiditate, aceasta poate încolți. Prin urmare, se recomandă să o depozitați într-un loc uscat și întunecat, cum ar fi pivnița. Ceapa trebuie decojită și tăiată doar înainte de utilizare; în caz contrar, sulfurile se vor evapora rapid și ceapa își va pierde aroma.


Rețete

Ce puteți găti cu ceapă


Ingrediente

Ce conține ceapa

Ceapa se folosește ca plantă medicinală, deoarece are un efect antibacterian și scade tensiunea arterială și lipidele din sânge. Au fost demonstrate, de asemenea, efecte anticoagulante și antiasmatice. Sucul de ceapă ajută și în cazul mușcăturilor de insecte, al rănilor și al furunculelor. Ceapa crudă nu este întotdeauna tolerată, însă este tolerată în formă călită.

Valori nutritive
 

kcal: 30 kcal

Carbohidrați: 4,92 g

Proteine: 1,18 g

Grăsimi: 0,25 g

Vitamine

 

Vitamina A: 0 µg

Vitamina B1: 0,04 mg

Vitamina B2: 0,02 mg

Vitamina B6: 0,16 mg

Vitamina C: 7,4 mg

Vitamina E: 0,07 mg

 

Minerale

 

Calciu: 22 mg

Fier: 0,22 mg

Potasiu: 162 mg

Magneziu: 10 mg

Sodiu: 3 mg