Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Leguminoasele: sănătoase și cu multe întrebuințări

În cazul leguminoaselor, se consumă adesea doar semințele fructului propriu-zis, cum ar fi boabele de mazăre, linte și soia. Uneori, se consumă fructul întreg, de exemplu, în cazul fasolei verzi sau al mazării de zăpadă. Deoarece leguminoasele conțin o mulțime de proteine vegetale valoroase, acestea sunt ideale pentru persoanele care urmează o dietă săracă în carne, pentru vegetarieni și vegani. 

Informații utile

Ce proprietăți speciale au leguminoasele?

Leguminoasele au fost întotdeauna apreciate de oameni datorită conținutului energetic ridicat și substanțelor nutritive conținute. Prin urmare, leguminoasele oferă în medie între 500 și 600 de calorii per 100 de grame. Macronutrienții se împart între 15 și 25 grame de proteine pe 100 de grame, între 10 și 20 grame de carbohidrați (dintre care între 5 și 10 grame numai fibre alimentare) și între 20 și 50 grame de grăsimi pe 100 de grame. Acest lucru face ca leguminoasele să fie o adevărată bombă calorică printre alimentele vegetale. 

Proveniență

De unde provin leguminoasele?

Leguminoase proaspete în detaliu

Încă de acum câteva mii de ani, oamenii consumau diverse leguminoase sub formă de fructe agregate, pe care le mâncau mai întâi în formă crudă și apoi le găteau pe foc. În special în Asia și în America de Sud, leguminoasele se cultivă în mod activ de peste o mie de ani. Prin urmare, leguminoasele sunt originare probabil din sudul sau sud-estul emisferei nordice.

Acolo, au crescut diverse leguminoase în habitatul lor natural, în special în ceea ce astăzi numim Columbia, Mexic și în mari părți din China. La scurt timp după, oamenii au plantat semințe de leguminoase în întreaga lume, contribuind la răspândirea lor peste tot pe glob. Cu toate acestea, deoarece multe leguminoase sunt originare de pe continentele americane, care au fost descoperite abia în anii 1500 sau populate mai târziu, multe leguminoase nu au fost răspândite în întreaga lume decât după această perioadă. Drept exemplu, avem fasolea roșie sau fasolea Lima.

Importanța leguminoaselor în agricultură

În antichitate, cultivarea năutului, a fasolei de câmp și a lintei era considerată unul dintre pilonii agriculturii din acea vreme. În prezent, leguminoasele se cultivă aproape peste tot în lume. În zilele noastre, se recoltează sau se consumă în fiecare an aproximativ 150 milioane de tone de leguminoase. Leguminoasele sunt și astăzi deosebit de populare în cultura orientală și indiană, unde sunt apreciate ca aliment de bază. Prin urmare, leguminoasele se pot cumpăra pe tot parcursul anului, fie în stare proaspătă, uscată sau congelată.


Sezon

Când este sezonul leguminoaselor?

Leguminoasele sunt disponibile pe tot parcursul anului


Utilizare și depozitare

La ce pot fi folosite leguminoasele și cum se depozitează acestea?

Leguminoase proaspete în detaliu

Deoarece leguminoasele sunt aproape esențiale într-o dietă echilibrată, acestea sunt considerate un aliment de bază în multe culturi. Deseori, acestea se folosesc pentru a prepara mâncăruri sărate, cum ar fi tocănițe de linte sau de fasole, piure de năut (humus) sau alte garnituri. Leguminoasele sunt, de asemenea, populare pentru prepararea salatelor de legume. Deoarece leguminoasele sunt hrănitoare și sănătoase, acestea sunt, de asemenea, o gustare populară în multe țări. Leguminoasele uscate au un termen de valabilitate foarte lung datorită conținutului de apă redus. Leguminoasele la conservă pot fi, de asemenea, depozitate pentru o perioadă lungă de timp.


Rețete

Ce puteți găti cu leguminoase


Ingrediente

Ce conțin leguminoasele

Datorită conținutului ridicat de fibre alimentare, leguminoasele sunt deosebit de sănătoase pentru colon. Se spune, de asemenea, că acestea reduc nivelul colesterolului pe termen lung și, astfel, sunt benefice împotriva bolilor cardiovasculare. Conținutul ridicat de potasiu scade, de asemenea, tensiunea arterială, iar vitamina B6 pe care o conțin leguminoasele este benefică pentru metabolism. De asemenea, este important să menționăm conținutul ridicat de minerale și distribuția pozitivă a macronutrienților, care fac din leguminoase un adevărat aliment care îți dă energie – în special pentru sportivi. Prin urmare, leguminoasele sunt un aliment foarte sănătos și ar trebui să apară în alimentația noastră cât mai des posibil.