Se încarcă lista de magazine

Se încarcă...
Oferte afișate pentru

Ultimul magazin selectat

Laptele condensat: un adaos durabil pentru cafea

Pentru multe persoane, o cafea bună are nevoie de laptele condensat potrivit. Acest adaos pentru cafea, numit și lapte la cutie sau la capsulă, poate fi descris cel mai bine cu termenul „lapte conservat”. 

Informații utile

Laptele condensat are următoarele proprietăți speciale

Laptele condensat proaspăt în detaliu

Baza pentru producerea laptelui condensat este laptele de vacă, cea mai importantă caracteristică a sa fiind termenul de valabilitate lung. Pentru producția de lapte condensat, laptele de vacă necesar în acest scop este mai întâi pasteurizat. Pentru aceasta, laptele este încălzit continuu timp de maximum 25 minute, la o temperatură de 85-100 grade. Acest procedeu asigură în mod fiabil că toți germenii patogeni din lapte sunt distruși.

Până la acest pas, producerea laptelui condensat este identică cu cea a așa-numitului lapte UHT. În următorul pas de producție, laptele făcut astfel durabil, este îngroșat. Acest lucru se realizează cu o anumită cantitate de vid, ceea ce duce la pierderea apei. Prin urmare, în acest pas, apa se evaporă din lapte, astfel că devine vâscoasă. Acest proces este numit condensare, de unde și numele de lapte condensat. 


Proveniență

De unde provine laptele condensat?

Nicolas Appert, un cofetar francez, este considerat inventatorul laptelui condensat. El a prezentat în anul 1810 în noua sa carte o idee despre posibilitatea de conservare a laptelui în cutii. Punerea în practică a urmat însă tocmai în anul 1827, iar de atunci procedura pentru producerea laptelui condensat a fost permanent dezvoltată și optimizată. Astăzi, există lapte condensat cu diferite conținuturi de grăsime. Conținutul de grăsime poate fi estimat și după aspect: Cu cât culoarea laptelui condensat este mai închisă, cu atât conținutul de grăsime este mai mare.


Sezon

Când este sezonul laptelui condensat?

Laptele condensat este un produs disponibil pe tot parcursul anului.

Ofertele noastre de produse lactate

Oferte valabile în perioada 13.12.2024 - 15.12.2024


Utilizare și depozitare

La ce poate fi folosit laptele condensat și cum se depozitează acesta?

Laptele condensat proaspăt în detaliu

Laptele condensat produs în mod convențional nu conține zahăr, însă în comerț se găsesc și variante cu conținut de zahăr. După procesul de condensare, se adaugă apoi la lapte zahăr industrial în diferite procente din greutate. Prin adăugarea de zahăr, se schimbă și consistența, aceasta devenind mai cremoasă, vâscoasă și un pic mai închisă la culoare decât laptele condensat obișnuit, fără zahăr.

Laptele condensat cu adaos de zahăr servește drept bază la prepararea dulciurilor. În diferite țări din America Latină, mai ales însă în Columbia, de exemplu, se obișnuiește fierberea laptelui condensat cu conținut de zahăr o perioadă mai lungă, până la caramelizare. La finalul acestui proces, se obține Natilla, o garnitură delicioasă pentru pâine. Laptele condensat poate fi ținut aproximativ jumătate de an și, în acest timp, trebuie păstrat într-un loc răcoros, uscat și întunecat.


Rețete

La ce poți folosi laptele condensat


Ingrediente

Ce conține laptele condensat

Laptele condensat degresat nu trebuie să prezinte mai mult de maximum 1% grăsime; până la maximum 4,5% grăsime este laptele condensat semidegresat, iar laptele condensat obișnuit are un conținut de grăsime de cel puțin 7,5%. Conținuturile posibile de grăsime diferite ale laptelui condensat nu sunt reglementate unitar pe teritoriul Uniunii Europene.

Valoare nutritivă
 

kcal: 128 kcal

Carbohidrați: 13,3 g

Proteine: 9,4 g

Grăsimi: 4,1 g

Vitamine

 

Vitamina A: 29 µg

Vitamina B1: 0,1 mg

Vitamina B2: 0,51 mg

Vitamina B6: 0,08 mg

Vitamina C: 3 mg

Vitamina E: 0,1 mg

 

Minerale

 

Calciu: 336 mg

Fier: 0,1 mg

Potasiu: 448 mg

Magneziu: 37 mg

Sodiu: 137 mg